Mattvettregler skal redusere matsvinn


Oppdatertdato: 2013-04-27 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Katrine Lunke, Apeland


Én av fire handleposer med mat går rett i søpla. – Dette er mat som kunne vært spist. Reduserer vi mengden mat som kastes, vil både miljøet og forbrukerne tjene på det. Det sier Ola Strand, administrerende direktør i Coop Norge, og Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. Sammen lanserer de nå Matvettreglene som en hjelp til å redusere mengden mat som kastes hjemme.

- Kundene etterspør stadig billigere mat. Samtidig kaster en familie på fire spiselig mat for ti tusen kroner i året. Slik kan det ikke fortsette, sier Ola Strand i Coop Norge. Lederen for Coop-kjeden viser til de nye Matvettreglene og råder oss til å bruke syn, lukt og smak for å sjekke om maten er trygg og god å spise, og ikke bare se på datostemplingen.
Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, tror matsvinn kommer av at vi kjøper mer mat enn vi trenger, og håper at Matvettreglene skal bidra til å redusere matkastingen. Han anbefaler ikke å dra i butikken for å handle når man er sulten, for da kjøper man ofte mer enn nødvendig, men å sjekke hva man har hjemme, planlegge innkjøpene og ha med handleliste.

Folkets Matvettregler

Coop har bedt om ideer og råd fra folk om hvordan matsvinn kan reduseres, og har gjennom konkurransen Coop Miljøpris mottatt mange innspill til hvordan små endringer i hverdagen kan gjøre at vi kaster mindre mat hjemme. Disse rådene har vært til stor hjelp i arbeidet med Matvettreglene.

– Vi håper at Matvettreglene skal bli husholdningenes fjellvettregler, at folk skal kjenne til dem, og vite hvorfor vi bør følge dem. Derfor har samarbeidet med Framtiden i våre hender vært viktig. De har en god tilnærming til hvordan hver og en av oss kan skåne miljøet, sier Strand.

God butikk å redusere svinn

Coop jobber kontinuerlig med å holde svinnet på et minimumsnivå gjennom hele sin verdikjede, helt fra varene blir levert fra leverandørene, til kundene tar dem med seg hjem fra butikken. – Vi har heldigvis god kontroll på svinnet i Coop, men vi kan alltid bli bedre. Derfor har vi de siste årene satt i gang flere små og store tiltak, både i grossistleddet og ute i butikkene, for å redusere svinnet ytterligere, sier Strand.
Et viktig svinnreduserende tiltak er etableringen av Coops nye logistikksenter på Gardermoen. – I dette hypermoderne lageranlegget som snart står klart, vil maten bli lagret og håndtert på en særs god måte. Butikkene vil få optimal mengde varer, med beste mulige holdbarhet, sier Strand.
Coop er også med i ForMat-prosjektet, som er næringslivets satsing for redusere matsvinnet med 25 prosent innen 2015. I tillegg vil Coop være med å bygge opp Matsentralen i Oslo, som skal distribuere overskuddsmat fra dagligvarekjedene til organisasjoner som jobber blant økonomisk vanskeligstilte.

Får dårlig samvittighet

Åtte av ti sier at de får dårlig samvittighet når de kaster mat. Det viser en Norstat-undersøkelse gjennomført i forbindelse med arbeidet med Matvettreglene. Likevel kaster nordmenn nesten 300 000 tonn mat i året, eller 50 kilo per person.

– Kasting av mat er et enormt miljøproblem. Produksjon av mat fører til høye klimagassutslipp. I tillegg gir matproduksjon store miljøbelastninger på andre måter, som stort vannforbruk og utslipp av miljøgifter, sier Arild Hermstad.

- Vi tror ikke at folk kaster mat av uvilje, men av dårlig vane og kanskje også fordi vi ikke har god nok kunnskap om mat og holdbarhet. Derfor lanserer vi nå Matvettreglene som en hjelp i hverdagen, sier Strand.

Matvettreglene

 • Ta hensyn til miljøet og din økonomi, kast mindre mat.
 • Legg ikke ut på handletur uten handleliste
 • Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe.
 • Gå ikke på handletur på tom mage
 • Når du er sulten handler du ofte mer mat enn du trenger.
 • Hold orden i kjøleskap og skap
 • Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid.
 • Vis respekt for hygiene og temperatur
 • Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4° eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest.
 • Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter.
 • Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig.
 • Lytt til erfarne restebrukere
 • Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no.
 • Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar
 • Mat som er merket ”best før” kan vanligvis spises etter angitt dato.
 • Spar på restene og frys dem ned om nødvendig
 • Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner
 • Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2655
Slanking.Lavkarbo.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.