Med ost på menyen


Oppdatertdato: 2009-04-05 Tema: Ost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Kim Holthe, Alf Børjesson, Synøve Dreyer, Jarle Nyttingnes Kilder: Mat.no


Mange mennesker reagerer sterkt på fullmåne, og den kan ha en merkelig virkning på adferden og få frem ubevisste sider hos oss. Det er herfra ordet ”lunacy” – månegalskap, har sin opprinnelse.

La deg styre av ”galskapen” – lag fest midt i uken og server en fullmånemiddag med ost som hovedingrediens. Her får du også tips til ostedesserter og til det søte til kaffekosen.

Middagen i form

4 porsjoner

4 stk. Potet
4 stk. Gulrot
4 skive kålrot (ca 300 g)
2 ts maisennamel
6 dl helmelk
½ ts salt
1 stk. Grønnsaksbuljong (terning)
4 ss sennep
600 g ferdig kokt bayonneskinke
2 dl revet hvitost

Skrell grønnsakene og kutt de i tynne skiver. Rør maisennamelet ut i litt av den kalde melken. Kok opp blandingen, under omrøring, i en kjele med resten av melken. Tilsett salt og buljongterning og smak til med sennep.
Legg grønnsakene i en ildfast form og hell sennepsausen over grønnsakene.
Sett formen inn i forvarmet ovn på 200 °C i 30 minutter. Ta formen ut av ovnen og legg oppskåret bayonneskinke oppå grønnsakene. Ta en skje og øs litt av sennepsausen over bayonneskinken. Strø revet ost oppå bayonneskinken, sett formen inn i ovnen og skru varmen opp til 225 °C. La formen stå i ovnen i ytterligere 15 - 20 minutter, til skinken er blitt gjennomvarm og grønnsakene er kokt.
Server gjerne retten med ferskt brød.

Kyllingform med Chevrè

Kylling er populært. Denne gangen har vi valgt en kyllingform med geitost. Litt fransk inspirert, og en rett som ser mer komplisert ut enn den er.

4 porsjoner

1 kg kylling overlår
6 stk. Potet
2 stk. Rødløk
½ potte frisk rosmarin

Marinade:
1 stk. Sitron , saft og skall
3 ss olivenolje
2 båt hvitløk , presset
1 ts salt
1 ts malt hvit pepper

Gratinering:
100 g chevre
3 dl kremfløte

I stekeovn ved 225 °C i 30 - 40 minutter.
Bland marinaden i en bolle. Legg i kyllingstykkene og vend dem godt i marinaden. La dem ligge mens resten forberedes.
Skrell poteter og del i båter, og rens og skjær løk i båter. Legg kyllingbitene i en smurt ildfast form. Vend poteter og løk i resten av marinaden og legg alt i formen. Så langt kan vi forberede.

Ved servering:
Strø på finhakket rosmarin og stek retten midt i ovnen til kyllingen er ferdig.
Skjær kanten av osten og mos den med fløten. Smak til med salt og pepper. Hell blandingen over kyllingen og gratiner til osten har fått en fin gyllen farge.

Ostesufflé

4 porsjoner

4 ½ ss smør
6 ss hvetemel
4 ½ dl helmelk
1 ts salt
½ ts malt muskat
450 g vellagret ost revet
7 stk. Egg
1 ss smør

Stekes ved 180 grader i ca 50 minutter
Smelt smør ved middels varme i en mellomstor kjele. Tilsett hvetemelet og rør inn smøret med en visp.
Spe gradvis med melk under omrøring. Rør til sausen tykner og får en glatt og tykk konsistens. La sausen småkoke under omrøring i ca 5 til 7 minutter. Pass på at du rører godt i bunnen av kjelen slik at sausen ikke brenner seg fast.
Smak til sausen med salt og muskatnøtt.
Tilsett osten og rør til osten er smeltet. Ta kjelen av platen og la stå i et par minutter til ostesausen har kjølnet litt.
Skill eggene. Rør eggeplommene i ostesausen.
Pisk eggehvitene i en helt ren bolle med en håndmikser eller med en ballongvisp for hånd.
Rør ca. 1 ss eggehvite inn i sausen for å gjøre den litt løsere og for at det blir enklere å skjære inn eggehvitene. Skjær resten av de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i sausen med en slikkepott eller en skje. Pensle sufflé form som rommer ca 2,5 liter med smør. Hell røren i formen og stek suffléen på nesten nederste rille i forvarmet ovn ved 180 grader i 50 minutter.

Motstå fristelsen til å åpne ovnsdøren før det er mer en 5 minutter igjen av steketiden, ellers kan suffléen falle sammen.
Server straks med en grønnsalat og godt brød.
Husk det er alltid gjestene som skal vente på suffléen og ikke omvent.

Lun nøttepanert Brie med fruktkompott

4 porsjoner

200 g brie
1 stk. Eggeplomme
100 g valnøttkjerner finhakket

I stekeovn: 200 °C i 8 - 10 minutter
Pensle osten med sammenvispet eggeplomme, og dypp osten i finhakkede valnøtter slik at det dekker alle ostens sider. Sett osten på stekebrett og lun den i ovnen. Skjæres i serveringsstykker og serveres med fruktkompott.

Aprikoskompott
200 g tørket aprikos
100 g rosiner
2 ss sukker
1 stk. Vaniljestang delt i to på langs
2 dl vann

Del aprikosene i ti, bland med rosiner, sukker og vaniljestang. Hell på vann og kok til kompotten får en tykk konsistens.

Baileys ostekake

12 porsjoner

100 g kjeks med sjokoladeglasur og karamell (f. Eks Gjende karamell)
80 g digestive kjeks
70 g smør

5 ss vann
4 ts gelatinpulver
2 stk. Egg
140 g sukker
3 dl kesam orginal
250 g mascarponeost
1 ½ dl Baileys likør
1 ½ dl kremfløte , lett pisket

2 dl sterk kaffe
3 ts gelatinpulver
2 ts sukker

Bunn:
Smelt smøret. Knus kjeksen i en foodprosessor eller lignende og bland smøret i kjeksen. Blandingen trykkes jevnt ned i bunnen av en bakepapirkledd eller smurt springform 20 cm i diameter. Sett springformen i kjøleskapet, slik at bunnen setter seg mens du lager fyllet.

Fyllet:
Ha 5 ss vann i en liten kopp og tilsett 4 ts gelatin. Rør rundt med en skje og la blandingen stå og svelle i ca 5 minutter. I mens vispes egg og sukker til luftig eggedosis. Ta en ny bolle og rør kesam, mascarpone og Baileys sammen til en glatt masse. Smelt den oppbløtede gelatinen over svak varme eller i mikrobølgeovn. Tilsett smeltet gelatin i en tynn stråle under konstant omrøring i ostemassen. Tilsett til slutt eggedosisen og lett pisket krem i ostemassen under omrøring. Hell ostemassen i formen og fordel massen jevnt. Sett formen i kjøleskap i 3–4 timer slik at ostemassen stivner.

Ha gelatin pulver i avkjølt sterk kaffe. La det stå å svelle i ca 5 minutter. Varm blandingen under omrøring over svak varme til gelatinen har smeltet og tilsett sukker. Avkjøl kaffeblandingen litt før den helles forsiktig på toppen av kaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet inntil gelelokket har stivnet.

En litt sunnere ostekake

12 porsjoner

2 ½ dl havregryn
1 plate kokesjokolade
1 pk. gelépulver med bringebærsmak
1 beger cottage cheese
½ l fruktyoghurt med skogsbær

Rist havregryn i tørr stekepanne til de er sprø. Smelt sjokoladen i vannbad og rør den sammen med havregrynene. Klem massen ut i en 24 cm springform. Dekk gjerne bunnen med bakepapir, da er kaken lettere å få ut av formen.

Lag gele med halv vannmengde. Avkjøl den, men pass på at den ikke stivner. Mos cottage cheesen så den blir glatt og rør den sammen med yoghurten. Rør inn geleen og la det stå til det tykner. Hell ostemassen over havregrynsbunnen i formen, og la kaken stå i kjøleskap til den stivner. Pynt med sesongens friske bær.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1543
Info.Salater.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.