Med yoghurt på ferie


Oppdatertdato: 2006-07-10 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Ikke bare er den forfriskende, energirik, sunn og mettende. Yoghurt er i tillegg et lite medisinskap. Det sies at menn og kvinner i Kaukasus kan takke sitt daglige inntak av yoghurt for sin høye alder, som ofte kan nå over 100 år.

Yoghurt er en fantastisk ingrediens i matlagningen. Den syrlige og friske smaken setter en ekstra spiss på alt fra småretter, middag og desserter.
Og med yoghurt kan man faktisk få i både pose og sekk. For samtidig som den smaker godt, er yoghurt godt for kroppen. Og spesielt i sommervarmen.

I solen

Vi nordmenn nyter solen. Yoghurt egner seg nok dårlig som solkrem, men har man derimot blitt solbrent er yoghurt ypperlig å smøre på den såre huden. Den både lindrer og hjelper.

Tørsteslukker

I sydligere strøk er det vanlig å drikke utspedd yoghurt som tørstedrikke i varmen.

(2 glass)

2 dl naturell yoghurt
3 ½ dl vann med kullsyre
Litt salt
Isbiter
1 ss finhakkede mynteblader

Visp sammen yoghurt og vann. Smak til med mynte og salt. Serveres kaldt.

”Feriemage”

Noen bakterier er ”snillere” enn andre. Melkesyrebakteriene i syrnet melk og yoghurt kan styrke immunforsvaret, og kan både behandle og forebygge fordøyelsesplager. Å få ferien ødelagt av mageinfeksjon er ingen spøk. Men det er både enkelt og rimelig å redusere sjansen for at man blir syk.

Syrnede melkeprodukter hver dag er å anbefale om man lett blir syk. Før en reise kan man styrke immunforsvaret ved å spise produkter med melkesyreprodukter daglig i noen uker før reisen. Under ferien er også syrnede meieriprodukter et godt tips for ”feriemagen”. Smoothies med yoghurt eller andre syrnede produkter er en spennende og deilig sommerdrikk, som dermed også er godt for magen!

Farlig rød smoothie

2 beger fruktyoghurt 0,1 % markjordbær
1 dl druejuice
2 ½ dl jordbær, frosne
2 ½ dl bringebær, frosne

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor og miks til alt er jevnt. Pass på å ta i yoghurt og juice før bærene så blir ikke kniven i maskinen ødelagt.
Server straks i høye glass, gjerne med jordbær som pynt.

Gul drøm smoothie

2 dl fruktyoghurt med melon
1 dl appelsinjuice
1 stk. banan
2 dl honningmelon, frossen. Annen melon kan og brukes
Kjør alle ingrediensene i foodprocessor. Server straks.

Visste du også at:

  • Yoghurt kan brukes til å få kobber blankt? Smør på yoghurt naturell. La det stå i noen timer. Skyll og tørk av, og kobberet er skinnende blankt.
  • Tre meierienheter om dagen sikrer kalsiuminntaket og bidrar til at skjelettet blir sterkt? En meierienhet tilsvarer et glass melk, et beger yoghurt eller en brødskive med ost.
  • Yoghurt hjelper mot dårlig ånde? 90 gram naturell yoghurt om dagen er trikset.
  • I mange andre land spiser de meieriprodukter i stedet for å drikke det? I Hellas for eksempel spiser hver person 25 liter yoghurt i året, mens vi i Norge spiser litt mer enn 7 liter. Dette kommer bl.a. av at grekerne svært ofte bruker yoghurt som dipp/dressing til veldig mange retter.
  • Yoghurt var første gang introdusert i Norge i 1950-årene? I dag tilbys det mer enn 75 varianter på markedet

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:867
Slanking.Kina.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.