Medvind for marine oljer


Oppdatertdato: 2011-10-21 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Shutterstock, Aker Biomarine


Nye kosttilskudd basert på oljer fra krill og raudåte har gode utsikter, ifølge forskerne.
– Den nye bioøkonomien basert på marine ressurser gir nye muligheter for verdiskaping i Norge, skriver fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen på departementets hjemmesider. Nå er hun i gang med en ny stortingsmelding om sjømat.
I regjeringens strategi for marin sektor er dokumentasjon av helseeffekter av fisk og sjømat trukket frem som et viktig område. Produkter fra marine organismer lavt i næringskjeden kan også bli kommersielle produkter som har unike egenskaper f.eks. Til helsekost eller i farmasøytisk industri.

Krill og raudåte

De to bioteknologiselskapene Calanus og Aker Biomarine får støtte fra Matprogrammet i sin forskning på hvordan oljene fra henholdsvis raudåte og krill virker inn på sykdommer.
I Matprogrammet er vi opptatte av en optimal utnyttelse av de marine ressursene, og det er svært positivt at råstoffene kan benyttes til høyverdige produkter som kan dokumenteres å ha ulike helseeffekter. Dette er et viktig område innenfor bioøkonomikonseptet, som vi vil organisere den næringsrettede forskningen innenfor bionæringene etter fremover,sier spesialrådgiver Turid Hiller i Matprogrammet.
Forskerne i Calanus har utviklet en olje basert på det marine krepsdyret raudåte.

– Med midler fra Matprogrammet har vi blant annet undersøkt hvordan oljen virker inn på faktorer som har betydning for utvikling av fedmerelatert diabetes, forteller administrerende direktør Gunnar Rørstad.
Nylig vant Calanus en kontrakt med et selskap i USA verdt 15 millioner det første året. De kan stå foran et internasjonalt gjennombrudd med raudåteoljen.
Aker Biomarine har i en årrekke drevet krillfiske. Både krill og raudåte er krepsdyr. De blir høstet i kalde farvann og deretter foredlet til blant annet olje som inneholder omega-3. Begge utvikles til kosttilskudd for dyr og mennesker.

– Vi undersøker nå hvordan omega-3 fra krill påvirker blant annet fedme og blodlipider i mennesker, forteller Kjetil Berge som er prosjektleder i Aker Biomarine.

Godt for levra

Forskerne i Aker Biomarine har til nå gjort en rekke studier i ulike dyremodeller, som har vist lovende effekter både innen metabolsk syndrom, hjerte-kar og betennelse. Akkurat nå pågår en stort klinisk studie i USA der 300 personer deltar for å kartlegge hvordan krillolje virker inn på blodlipider.
– Vi har gjennom dyreforsøkene sett at krillolje har god virkning på blant annet fettnivået i lever. Det er enormt tidkrevende og kostbart å gjennomføre kliniske studier. Etter at EU har skjerpet kravene til kosttilskudd slik at det kreves solid dokumentasjon for både effekter og sikkerhet, må man gjøre omfattende og kostbare studier for å oppnå EFSA-godkjenning, sier Berge. Prosjektet er ferdig desember 2012. Berge håper dette blir en suksess.

– Vi har allerede flere krillprodukter ute på markedet: krillolje som selges som kosttilskudd, og krillmel som for det meste kjøpes av akvakulturindustrien. I tillegg har vi intensjoner om å utvikle andre produkter til humant bruk.

Millioner til anlegg

Regjeringen bidro nylig med 3,5 millioner kroner til et nasjonalt anlegg for marin bioprosessering i Kaldfjord i Tromsø. Industrianlegget renser blant annet marine råstoffer og fremstiller biokjemikalier. Slik kan forskerne gjøre en testproduksjon før de eventuelt klargjør et ferdig produkt for industriproduksjon. Bioteknologiselskapet Calanus blir den første brukeren av det nye anlegget.

– Etableringen er i tråd med regjeringens nordområdesatsing og nasjonal strategi for marin bioprospektering og jeg synes det er flott å kunne bidra med 3,5 millioner kroner i 2011 til den krevende oppstartsfasen, sier fiskeri- og kystminister Berg-Hansen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2272Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.