Melk. den nye sportsdrikken?


Oppdatertdato: 2009-06-09 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Ny forskning tyder på at melk er svært godt egnet som sportsdrikk både i forbindelse med restituering av slitne muskler og erstatning av væsketap etter trening. Flere studier har vist at sjokolademelk har svært god effekt, og Olympiatoppen anbefaler blant annet sjokolademelk etter trening.

Sjokolademelk populært blant syklister

I en studie som er gjort ved Northumbria University i Newcastle, syklet en liten gruppe personer to intervaller. I pausen mellom øktene drakk de enten sjokolademelk, vanlig sportsdrikk eller sportsdrikk med både karbohydrater og protein. De som drakk sjokolademelk, orket å sykle 50 % lenger i den andre økten enn de som drakk sportsdrikker. Sportsklubben Rye i Oslo har i mange år benyttet sjokolademelk som drikk under lange og harde konkurranser som f. eks. sykkelrittet Trondheim – Oslo.

- Vi har i lengre tid aktivt benyttet melk og særlig sjokolademelk i alle lengre sykkelritt i ekspresslaget i Rye, blant annet på de to rekordforsøkene Nordkapp-Lindesnes. Melk er etter min mening den beste tenkelige restitusjonsdrikk etter de hardeste treningsøktene vi kjører, altså økter hvor en presser maksimalt over tid, sier Henning Sørum i Sportsklubben Rye. Sørum var den første i klubben som begynte å drikke melk i forbindelse med harde fysiske anstrengelser.

Melkeprotein har god kvalitet

- Salget av proteintilskudd og sportsdrikker har økt formidabelt de siste årene. Men du kan få vel så god effekt av å velge vanlige matvarer. Billigere blir det også. Ny forskning viser at melk gir bedre effekt enn å kjøpe dyrt proteintilskudd. Dette skyldes blant annet at proteinet i melk er av svært god kvalitet. Kroppen kan utnytte en større andel av proteinene i meieriprodukter til å danne muskler enn protein fra for eksempel kjøtt og fisk, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Bedre rehydrering med skummet melk

I en annen studie, trente en gruppe personer til væsketapet utgjorde ca 2 % av kroppsvekten. Deretter drakk de enten vann, sportsdrikk, skummet melk eller skummet melk tilsatt salt i en mengde som tilsvarte 150 % av væsketapet. De som drakk vann eller sportsdrikk, skilte ut en andel av væskemengden gjennom urinen de neste timene enn de som drakk skummet melk. Dermed brukte de mye lenger tid på å bli rehydrert igjen. Det er sannsynligvis kombinasjonen av natrium og kalium i melk som gjør at den er så effektiv til å gjenopprette væskebalansen etter trening.

Spis eller drikk rett etter trening

- Du gir deg selv et bedre grunnlag for neste treningsøkt ved å få i deg karbohydrater raskt. De første par timene etter trening er nemlig kroppens evne til å nydanne glykogen stor (kroppens lager av karbohydrater). Trening, spesielt stryketrening, bryter ned muskelfibre. Det er derfor også smart å få i seg proteiner både under og etter trening, slik at kroppen raskt kan sette i gang gjennombyggingen av musklene, sier Hovland.

Det er anbefalt å få i seg omtrent 1 g karbohydrat og 0,1-0,2 g protein per kilo kroppsvekt i løpet av de første timene etter trening. For en person som veier 80 kg tilsvarer det 80 g karbohydrat og 8-16 g protein. Dette tilsvarer om lag en halv liter sjokolademelk og to bananer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1602
Norsk mat.Selskapsmat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.