Melkeproduktenes plass i motediettene


Oppdatertdato: 2005-01-13 Tema: Melkeallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


En dag står en ekspert og heller ut melk, dagen etter trykker en annen ekspert melken til sitt bryst. En dag skal vi passe oss for melkefettet, en annen dag er det fritt frem å drikke fløte og spise smør – med skje. Vi er inne i en tid med mange ulike retninger innen kosthold, og hvilken plass lar de ulike kostholdsguruene melk og melkeprodukter få?

Montignac og glykemisk indeks

Montignac-metoden er en slankediett, eller også en kostholdsfilosofi som er oppkalt etter franskmannen Michel Montignac. Metoden hans går ut på å sette sammen kostholdet på en slik måte at produksjonen av insulin i kroppen etter et måltid stimuleres minst mulig. Dette gjøres ved å velge matvarer med såkalt lav glykemisk indeks. Montignac anbefaler både yoghurt, melk og melkeprodukter som ost i kuren sin, de eneste produktene han advarer mot er sukkersøtede yoghurter og surmelkstyper, sjokolademelk med sukker, og ferskost (kvarg). Det han anbefaler mest, er å blande skummetmelkspulver med litt lite vann, slik at man får en tykk drikk som er ekstra proteinrik, noe som fremmer vektnedgangen, hevder Montignac. Melkeprodukter har en glykemisk indeks på omkring 30, og er derfor gunstig i denne dietten.

Sonedietten

I Barry Sears’ bok ”Finn din Sone” beskrives Sonen som en euforisk tilstand av maksimal fysisk, mental og psykologisk ytelse. Hit kommer du ved å følge en diett som stimulerer kroppens produksjon av noen hormonliknende signalmolekyler som kalles eikosanoider. Dette er stoffer som dannes fra flerumettede omega-6- og omega-3-fettsyrer og som påvirker cellene våre. I følge Barry Sears må hvert måltid settes sammen av mat som gir 30 % av energien fra proteiner, minst 30 % fra fett og 40 % fra karbohydrater. I Sonedietten er det god plass til fettfri ost (noe vi ikke har på det norske markedet) og mager ost som cottage cheese. Lettmelk og yoghurt naturell kan inngå i dietten. Alle former for fete meieriprodukter er dårlige valg i følge Sears, som fraråder å bruke helfet ost, crème fraiche, fløte, kremoster og smør. Sears ser på melkeprodukter som kilde til gode proteiner, usunt melkefett og melkesukker hvis inntak bør begrenses.

Blodtypedietten

Peter J. D’Adamos Blodtypediett tar utgangspunkt i at mennesker har en av fire ulike blodtyper: A, B, O og AB. D'Adamo hevder at blodtype O er en slags "ur-blodtype" som alle mennesker hadde frem til ca 20 000-15 000 år f.kr. Siden utviklet blodtype A, B og AB seg. Mennesker med forskjellig blodtype trenger forskjellig mat på grunn av de ulike antistoffene på de røde blodlegemene, hevder D’Adamo. Han har derfor laget en liste med oversikt over hvilke matvarer personer i de forskjellige blodgruppene ”tåler”. Melk og melkeprodukter behandles således ulikt i de ulike blodtypene. For blodtype A gjelder at alle typer melk og melkeprodukter skal unngås, for blodtype O gjelder at alle sorter ost unntatt geitost, bøffelost (mozzarella) og fetaost som er nøytrale skal unngås, i tillegg skal man unngå alle sorter melk unntatt soyamelk. Har du blodtype B, er du i den eneste kategorien som kan kose deg med alle slags melkeprodukter og melkeslag. Type AB er etter sigende en kombinasjon av type A og B og kan tåle melk og ost i kostholdet.

Fit for life – Spis deg glad!

Ekteparet Harvey og Marilyn Diamond har hatt salgssuksess med sitt slankekonsept som de lanserte på 1980-tallet. De bygger på et svært uvitenskapelig prinsipp, Naturlig Hygiene, som går ut på at kroppen ”stoppes til ” av ”slagstoffer” dersom vi blander ulike typer mat i ett og samme måltid. Dette skal så forgifte kroppene våre og gjøre oss fete. Fit for life-dietten er mest kjent for å bare anbefale frukt og fruktjuice før klokken 12 på dagen, og så mye frukt og grønnsaker videre. Frukten kan følges av enten proteiner eller fett eller stivelse, men ikke alle tre på samme gang. Diamond anbefaler også å innta 70% vann fordi kroppen vår består av omtrent så mye vann. Melk, ost og melkeprodukter får en vanskelig plass i dette kostholdet, fordi forfatterne hevder at melk er for kalver, og at kalsiumet i melk er umulig å nyttiggjøre seg. Smør er derimot helt ok, sier de, fordi det er ”nøytralt”. Fordi resten av kosten er så spesielt sammensatt, er det en kost som gir stort underskudd på kalsium.

Atkins-dietten

Dr. Atkins lanserte dietten sin på 1970-tallet, og siden den gang har flere millioner mennesker over hele verden prøvet den. Teorien som Atkins støtter seg til, går ut på at mennesker blir fete på grunn av et for høyt insulinnivå i kroppen, ikke på grunn av et for høyt inntak av fett. Det høye insulinnivået skyldes at vi spiser for mye karbohydrater, hevder han. Atkins-dietten inneholder minimalt med karbohydrater, og kroppen går derfor over til å forbrenne fett fra fettreservene. Resultatet er at kroppen går inn i en tilstand som heter ketose, der man mister appetitten og blir lett til sinns. Melk er ikke tillatt i dietten fordi den inneholder for mye melkesukker. Er man svært sugen på melk, kan man blande fløte og vann, men bare maks. 120 milliliter daglig, på grunn av melkesukkerinnholdet i fløten.

Naturlig slank – Dr. Lindberg

Fedon Lindberg støtter seg til både Montignac-metoden, Sonedietten og Atkins-dietten, men han modererer diettene og gjør dem til sin egen. Kostholdet til Dr. Lindberg går ut på å spise seg mett og god på riktig mat – som også gjør at man går ned i vekt. Prinsippet er å balansere energikildene i kosten slik at kroppen ”forbrenner maten riktig”. Dietten hans er blitt svært populær, men passer best for svært fete mennesker og mennesker som har type 2 diabetes eller er på vei til å utvikle det (de som er insulinrersistente). Lindberg anbefaler cottage cheese, skummet melk og skummet kulturmelk, syns magerost, yoghurt naturell og lettmelk er greit nok, men fraråder hyppig bruk av vanlig gulost, fetaost og helmelk.

Til slutt...

Hver diettskaper har plassert melk og melkeprodukter på en bestemt hylle, være det seg ”bruk ofte”-hyllen eller ”unngå”-hyllen. Fordi det er mange måter å sette sammen en sunn kost på, er ikke dette uten videre rett eller galt. Det handler om å få dekket næringsstoffbehovet i det totalt kostholdet. Får du nok vitaminer og mineraler totalt sett, spiller det mindre rolle hvilken mat du får dem fra. Men husk, mat er bedre enn piller!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:494Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.