Meloner - herlig leskende


Oppdatertdato: 2009-07-04 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Cik Media, Studio Dreyer Hensley


Hvem var det som sa at ved å spise melon, så får du tre ting på én gang: spist, drukket og vasket ansiktet! Vel, de to første jo er helt riktig, men det finnes vel bedre måter å vaske ansiktet på.
Meloner er delt inn i to 'familier'. Sukkermeloner og vannmeloner.

Den saftige, vannmelonen med de svartbrune kjernene er den aller beste ”leskedrikk” på stranden en varm sommerdag. Og det får vi håpe på i ukene som kommer. Nå blir det mer og mer vanlig at vannmelonene kommer uten de svartbrune kjernene i kjøttet. Og det finnes gule, kjerneløse varianter også.

Sukkermelonen har, i motsetning til vannmelonen, kjernene samlet midt i frukten. De kan lett skrapes ut når melonen deles.

Den lille runde cantaloupemelonen har ruglet, hardt skall med gulgrønn farge. Fruktkjøttet er kraftig gult, nesten oransje. Det er lett å ta feil av denne og galiamelonen, som også er liten og rund, men har lysere skall og fruktkjøttet er lyst gult. Ogenmelonen er en krysning mellom cantaloupemelon og honningmelon. Den kjennes lett på at den har gulgrønt skall med 11 mørkegrønne striper. Fruktkjøttet er grønnaktig.
Nettmelonen er stor og rund eller oval i formen. Skallet kan være gult, oransje eller grønt og har tydelig nettmønster. Smaken er mildt aromatisk. Honningmelonen er oval med tykt gult skall. Fruktkjøttet er grønnaktig, men kan også være nesten hvitt. Smaken er mildt honninglignende.

Felles for alle melonene er at fruktkjøttet er saftig med mildt aromatisk smak når melonene er modne, noe som ikke alltid er like lett å avgjøre. Det sikreste tegnet er at den gir etter for et lett trykk der blomsten har sittet. Noen hevder også at man skal kunne lukte når melonen er moden, den skal da ha søt, behagelig duft av fruktkjøttet. Men du skal nok ha veldig god luktesans for å kjenne det!

Meloner skal behandles med forsiktighet. De tåler dårlig støt, de må tas på med ”silkehansker”. En fullmoden melon bør spises innen et par dager. Blir den liggende for lenge, kan den rett og slett begynne å gjære. Det gjelder særlig en melon som er skåret i to.

Er melonen lite moden når du kjøper den, kan den modnes i romtemperatur. Har du en god kjørlig kjeller, kan du oppbevare melonen i et par uker. Men den liker seg ikke i kjøleskap.

Aller helst spiser vi melon naturell, bare skrelt og med kjernene fjernet. Det er en frisk og lett avslutning på måltidet, en dessert du kan spise med god samvittighet. Ellers er melon ypperlig å blande i fruktsalat. En halv, liten melon passer akkurat til 1 person. Ta ut fruktkjøttet med uthulerjern eller en teskje, og fyll fruktkjøttet tilbake i melonskallet, gjerne i selskap med noen jordbær, bringebær eller blåbær som gir fin farge. Som festdessert kan du dryppe litt portvin over frukten, det smaker utrolig godt.

Velkjent er forretten med melon og skinke, men melon er også utrolig godt sammen med røkelaks. Det friske, saftige balanserer godt med den fete laksen.

Meloner består nesten bare av leskende og velsmakende vann, faktisk så mye som omkring 90 %. 100 g spiselig vare gir bare omkring 20 kcal. Er det da noe rart at du kan spise mye av den med god samvittighet? Ellers er meloner rike på vitamin A, og inneholder også noe vitamin B og C.

God melon-sommer!

Melon- og druesalat

4 porsjoner

1 stk ogenmelon
1 stk Galia melon
1 båt vannmelon
200 gr blå druer

Rens og skjær melonene i terninger. Del druene i to. Bland sammen.

Melon med spekeskinke

4 porsjoner

1 stk galiamelon
175 gr spekeskinke

Del melonen i 4, skrap kjernene ut, skjær den i båter. Anrett båtene på et par salatblader på tallerkenen, arrangerer skinken over melonen.
Lekker forret. Server evt. med kald hvitvin.

Melon smoothie

1 kiwi renset i biter
1/4 honningmelon
1 moden banan

Mos kiwien og melonen gjennom en grov sil. Ha så alt i en mikser med bananen og miks det grundig til en jevn masse. Ha i ett glass og drikk med en gang.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1629
Norsk mat.singelmat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.