Menn griller med stor selvtillit


Oppdatertdato: 2013-08-11 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matprat


(NW): Ingen har større tro på seg selv som grillkokker enn godt voksne mannfolk.
55 prosent av norske menn anser at de har meget gode eller gode grillferdigheter, mens 47 prosent av kvinnene har samme selvtillit bak grillen, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– De regionale forskjellene er store. Mens 53 prosent av folk i Oslo sier de er flinke til å grille, svarer 40 prosent av befolkningen i Nord-Norge at de føler seg komfortable med grillklypa, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat.
Selvtilliten varierer også med alder, og det er de mellom 40-59 år som er aller mest selvtilfredse med sine egne grillferdigheter.
Bare 12 prosent av alle spurte mener de er dårlige grillere.

Våger mer

– I grillingens barndom i Norge syntes mange det var godt nok å servere svidde pølser og koteletter med smak av tennvæske, sier en av landets fremste grilleksperter, Bjørn Tore Teigen.
Slik er det ikke lenger.

– Bedre utvalg av griller og grillmat i butikkene, sammen med all medieoppmerksomheten om grilling, har bidratt til å heve kunnskapen i løpet av få år. NM i grilling har også vært med på å øke interessen landet rundt, sier matrådgiver Teigen.
Nå lager mange hele måltidet på grillen, og de gjør det ofte. Maten skal være variert og sunnere enn før.

– Flere legger store kjøttstykker på grillen, som hele biffer og fileter. De er heller ikke redd for å grille sjømat og grønnsaker. Nordmenn våger seg på å grille mye mer enn før, og da skal det mer til for å imponere, mener Teigen.

Sommermat

Til tross for korte somre med ustabilt vær, tilbereder de aller fleste grillmat i løpet av sommeren her i landet. I fjor gjorde hele 86 prosent det. Grillmat er synonymt med sommer.
Grilling fyrer også opp konkurranseinstinktet hos mange, og det holdes nasjonale mesterskap i barbecue i en rekke land.
Bjørn Tore Teigen deltar hvert år i VM som holdes i USA, og i 2011 gikk det norske laget helt til topps i konkurransen. For ti år siden tok han sammen med MatPrat initiativ til et eget Norgesmesterskap i grilling.
I år markeres tiårsjubileet med et stort arrangement på Sukkerbiten i Oslo lørdag 10. august. Samtidig arrangeres det NM i grilling av gatemat, såkalt StreetFood, på kvelden samme sted.

– Vi retter oss mot det brede lag i befolkningen, ikke bare proffgrillerne, som det blir stadig flere av, sier Bjørn Tore Teigen.

Eget grillhjørne

Selv om det norske grillmesterskapet er underlagt retningslinjene til World Barbecue Association, har det hele tiden vært gjort lokale tilpasninger.

– Hjemmelagde hamburgere har alltid stått på menyen i NM, fordi hamburgere appellerer til så mange.
De fleste årene har rundt 20 lag deltatt i NM. Toppen ble nådd i 2007 da 32 lag var med.

– På disse ti årene har det vært en voldsom forbedring av grillferdighetene. Ikke bare griller vi mye mer variert, men mange deler tips og bilder på digitale forum. Grillentusiaster lager til egne grillområder ute, i hagen eller på terrassen. Noen har faktisk fem-seks forskjellige griller hjemme og på hytta, sier Bjørn Tore Teigen i MatPrat.
Lørdag 10. august starter NM i grilling klokka 10, og konkurransen pågår til klokka 18. Da overtar NM i StreetFood. Premieutdeling for begge konkurranser er klokka 20. Hele arrangementet er åpent for publikum.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2703
Grillmat.Kaffekos.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.