
Det er en myte at mennesker med glutenintoleranse eller cøliaki tåler kornsorten spelt, skriver
Fødevaredirektoratet i Danmark.
I følge Fødevaredirektoratets nyhetsbrev ”Alt om kost” tror mange at mennesker som ikke tåler gluten, trygt kan
spise produkter av kornsorten spelt. Oppfatningen er blant annet spredt via saker i media og informasjon fra
enkelte helsekostbutikker og bakere.
Daglig leder Tone Wold i Norsk Cøliakiforening bekrefter at dette er en kjent problemstilling også i Norge.
Glutenintoleranse eller cøliaki er en tarmsykdom som innebærer at man ikke tåler protein fra hvete, rug og bygg.
Når gluten kommer ned i tarmen, fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker og
tarmtottene skades.
Spelt er en gammel hvetesort som inneholder samme slags protein som vanlig hvete. Derfor skal mennesker med cøliaki
ikke spise spelt.
Norsk Cøliakiforening har oversikt over hvilke ingredienser som inneholder gluten, og spelthvete står på listen:
Bygg, cous-cous, cornflakes, dinkelhvete, durumhvete, fullkornsmel, grynmel, grahamsmel, (vanlig) havre, havrekli,
havrekorn, havremel, hvete, hveteprotein, hvetesirup, hvetestivelse (kan inneholde inntil 200 ppm gluten og tåles
av de fleste cøliakere), hydroliserte vegetabilske proteiner (kan inneholde gluten, sjekk med produsenten), kim,
kli, korn, kostfiber, kruskablanding, krydder, lakris, malt, maltekstrakt, maltsirup, nudler, puffet havre, puffet
hvete, puffet ris, rug, rugmel, rugmalt, semulegryn, soyasaus, spelthvete, strømel, tritikale og ølgjær.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:216