Mer alkoholfritt juleøl


Oppdatertdato: 2005-11-10 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gaute Ulvik Haugan/Newswire


Oslo (NW): I år er det flere typer norsk juleøl enn på mange år. Av de 43 variantene norsktappet juleøl er tre alkoholfrie.
For få år siden fantes det ikke alkoholfritt juleøl, men denne jula har Aass, Ringnes og Hansa Borg alkoholfrie varianter i butikkene. Alkoholfrie øltyper har tatt over for lettøl de siste årene.
– Det er flott at de som tar bilen til juleselskap har fått gode, alkoholfrie alternativer, sier kommunikasjonsrådgiver Allan Auke i Bryggeriforeningen.

Tenker nytt

Selv om vi nordmenn ikke er alene i verden om å drikke juleøl, er utvalget i Norge unikt. Bryggerimestere fra Tromsø til Kristiansand legger sjelen i juleølet, og de tenker også nytt.
– De siste årene har det kommet små nisjebryggerier som lager sitt egne juleøl. De store bryggeriene utvikler også nye typer øl som inneholder mer enn malt, humle og gjær, sier Auke.
Vanilje, kardemomme, nellik og stjerneanis er noen av ingrediensene i de nye øltypene. På noen av variantene er det også innført smakssymboler som viser sødme, fruktighet og bitterhet.
Felles for de aller fleste bryggeriene er at de lager juleøl i to varianter, til butikk og til Vinmonopolet. Selv de minste produsentene lager to typer juleøl.

Malt og humle

Juleølet skal være mørkt og sødmefylt, og kraftigere enn pilsen vi drikker resten av året.
– Ikke server juleølet iskaldt, men ved cirka 10-12 grader, råder Auke.
Norsk juleøl passer ikke bare til tradisjonell julekost som ribbe og pinnekjøtt. Det kan med fordel serveres til desserten, slik som riskrem og kremkaker.
Produksjonen av juleøl er svært begrenset, og derfor blir butikker og polutsalg ofte tomme før jul. Spesielt er det rift om de merkene som vinner avisenes juleøltester.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:707Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.