Mer av maten importeres


Oppdatertdato: 2011-11-10 Tema: Informasjon Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Oslo (NW): Stadig mer av maten vi spiser kommer fra utlandet, viser ny rapport. Bekymringsfullt, mener norske matvareprodusenter. I fjor ble det importert mat- og drikkevarer for 23,9 milliarder kroner (eks. fisk) til Norge, en økning på 5,6 prosent fra året før, går det fram av rapporten Mat og industri fra Norsk institutt for landbruksforskning, NILF.

– Utviklingen er svært bekymringsfull. Mitt inntrykk er at politikerne tenker at Norge er et lukket matmarked, men tallene i Mat og industri bekrefter at konkurransen fra utlandet er knallhard, sier næringspolitisk direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke.

Mindre norsk

Fra 1995 til 2010 har matimporten til Norge økt med 213 prosent, og norsk matindustris hjemmemarkedsandel er redusert fra 98 til 80 prosent i samme periode.

– Politikerne må sørge for at vi har rammevilkår som gjør det attraktivt å investere i Norge. Avskrivningssatser, formuesskatt og råvarepriser er stikkord her, sier Gulbrandsen.
Et eksempel er bakervarer, der han mener importen nå fortrenger norsk produksjon.

– Bedriftene arbeider aktivt for å effektivisere og bli enda flinkere på innovasjon, men det er ingen grunn til å legge skjul på at mange i denne bransjen sliter. Råvarepriser og andre rammevilkår må bli mer lik det nivået man har i våre konkurrentland.

Lite eksport

Norsk mateksport (eks. fisk) til utlandet har økt mye mindre enn importen de siste årene. Fra 1995 til 2010 steg den med 54 prosent, mens importen økte fire ganger mer. Eksporten i fjor var på 4,5 milliarder, 10,5 prosent mer enn i 2009.

– Høye kostnader og tollbarrierer gjør det krevende for norske bedrifter å eksportere landbruksbaserte matvarer til EU. For norske bedrifter er det enklere å kjøpe produksjonskapasitet i EU, slik for eksempel Rieber, Kavli og Orkla har gjort, sier Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke.
Mat og industri er en årlig rapport fra NILF. Bak rapporten står NHO Mat og Drikke, NHO Mat og Bio, Norsk landbrukssamvirke, Statens landbruksforvaltning, Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2293
Info.Pasta.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.