I fjor spiste vi nordmenn mer lam enn noe annet år siden 1995. Ekspertene spår at 2005 blir nok et rekordår.
Høsten er et faktum, og nordmenn befinner seg i fårikålens og lammestekens tid. Den norske lammeslaktingen har i år startet to uker tidligere enn vanlig på grunn av svært gode beiteforhold i vår og sommer. Om lag 25 millioner kilo lammekjøtt skal dermed ut til ferskvaredisker over hele landet.
Even Nordahl, markedssjef i Opplysningskontoret for kjøtt, mener det er flere årsaker til nordmenns nye appetitt på lam. Han spår 2005 som et nytt rekordår.
- Vi er blitt mer internasjonale og er i ferd med å tilvenne oss kokekunster fra land som har lam som en sentral ingrediens. I tillegg ser vi at lammekjøtt ikke er blitt dyrere, samtidig som mange av oss har fått mer penger mellom hendene, sier Nordahl. Han forteller at alle kjøttslag har gått frem i Norge de siste årene, og at hver nordmann i fjor spiste 5,8 kilo lammekjøtt i gjennomsnitt. Det er langt mer enn både svensker, dansker og finner.
Produktutvikling
Kommunikasjonsdirektør i Gilde, Nina Sundqvist, forteller at nordmenn har spesielt mye å glede seg over når årets ferske lammesesong nå er her.
– Vi går en tid i møte hvor nordmenn kan glede seg over mye ferskt lammekjøtt. Produktmessig vil det være mange spennende lammenyheter i butikkhyllene, som filetrull av lam, lammebiff og lammestek uten lårben, men med knoke – for de moderne damer som synes det kan være vanskelig å skjære stek med ben i, røper Sundqvist. Hun oppfordrer alle forbrukere til å utfordre butikkene og spørre betjeningen etter nyheter på lammefronten.
Flere sesonger
Tradisjonelt sett har den norske lammesesongen hatt sin hovedtyngde på høsten når det ferske kjøttet er å finne i butikken. Men Even Nordahl fra Opplysningskontoret for kjøtt forteller at lammekjøttet nå i større grad spises i flere sesonger.
– Både jul, påske og sommer er blitt viktige sesonger for lam. Nordmenn begynner å forstå at lam ikke nødvendigvis trenger å være så vanskelig eller tidkrevende å tilberede. Lam trenger heller ikke bare serveres som søndagsmåltid, men egner ser yppelig til hyggelig lag en fredagskveld, eller i pitabrød eller woken en vanlig hverdag, sier Nordahl.
Nina Sundqvist forteller at Gilde har en ambisjon om å levere ferskt lammekjøtt helt fram til påske fra og med neste år.
– Selv om også nedfrosset lammekjøtt kan være velsmakene, er det lite som kan måle seg med det ferske kjøttet. Ettersom vi ser at nordmenn blir stadig mer opptatt av lam, ønsker vi at forbrukerne skal få glede seg over produktene på sitt beste i større deler av året, sier Sundqvist.
Fem tips til lammestek:
1. Temperer gjerne steken en time på kjøkkenbenken før den skal i ovnen. Frossen lammestek bør tines i kjøleskap – da mister den mindre kjøttsaft.
2. Skjær ut isbeinet i den tykkeste enden av lammelåret. Da blir steken blir mye lettere å skjære i skiver etterpå.
3. Krydre med salt, pepper, hvitløk og rosmarin, lag små hull med en spiss kniv og stikk tynne hvitløksskiver i steken. Stikk inn et steketermometer midt i der steken er tykkest, men ikke la den treffe beinet i steken.
4. Legg steken i langpannen sammen med løk i båter, to gulrøtter og 5 dl vann. Sett steken midt i ovnen.
5. Stekes på 125 grader i ca 3 timer, eller til steketermometeret viser ca. 70 grader. Da er den svakt rosa. La steken hvile ca. 20 minutter før den skjæres opp. I mellomtiden lager du saus av den silte sjyen fra langpannen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:679