Mer mat i søpla


Oppdatertdato: 2008-03-25 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Synøve Dreyer


Oslo (NW): I løpet av et år kaster en norsk husholdning 60 kilo mer matavfall enn for ti år siden. – Frykt for best før-datoen har mye av skylden, mener ernæringsfysiolog.
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at hver husholdning her i landet kastet 200 kilo matavfall i 2006, mot 140 kilo i 1996. Totalt går 416 000 tonn såkalt våtorganisk matavfall i søpla hvert år.

– Selv om tallene inkluderer alt fra potteplanter til potetskrell, er det ingen tvil om at vi kaster mer mat enn før, sier Eva Vinje i SSB til Newswire.
Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og direktør ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, tror det er flere årsaker til at mer mat går i søpla.

– Vi har fått bedre råd, maten koster mindre enn før, og det fører nok til at mange kaster mer. Og jeg er redd for at mange unge ser seg blinde på datostemplingen og ikke selv sjekker om maten er frisk.

Gode egg

For selv om best før-datoen er passert, er det ikke alltid nødvendig å kaste maten.

– Dette gjelder ikke bare tørrvarer som kjeks og posesupper. Også egg holder god kvalitet selv flere uker etter at holdbarhetsdatoen er gått ut, sier Åse Kringlebotn.
Norske egg er fri for salmonella, og Matforsk har dokumentert at eggene er gode å spise flere uker etter best før-datoen.

– EU har bestemt at holdbarhetstiden til egg ikke kan settes til mer enn 28 dager, blant annet på grunn av salmonella. Også vi her i Norge er nødt til å rette oss etter dette EU-direktivet, selv om vi ikke har salmonella, sier Kringlebotn.

Test selv!

Friske egg bør helst oppbevares i originalemballasje og litt kjølig. Du kan selv undersøke om eggene er ferske ved å legge dem i en bolle med vann. Synker de til bunns, er de ferske.

– ’’Best før’’- merkingen er en garanti for at matvaren holder fullgod kvalitet inntil denne datoen, mens ’’siste forbruksdag’’ brukes på lett bedervelige matvarer som det kan være helsefarlig å spise etter denne datoen, sier Åse Kringlebotn.

Rot = søppel

Ifølge beregninger fra hvitevareleverandøren Electrolux er ti prosent av søppelet vi kaster, mat fra kjøleskapet som har gått ut på dato.

– Mye av denne matkastingen skyldes at vi ikke har god nok orden på matvarene i kjøleskapet. Mange lemper bare inn mat, og så mister de oversikten over hva de har i kjøleskapet, forteller produktsjef Lena Wånemark i Electrolux.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1295
Norsk mat.Selskapsmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.