Mer matglede for matglade!


Oppdatertdato: 2012-07-29 Tema: Tradisjoner Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk Kilder: Matmerk


Norge har nå over 200 godkjente matspesialiteter til stor glede for de matglade! Og de mest matglade er de over 60 år eller forbrukere med universitetsutdannelse, viser tall fra Spisefaktaundersøkelsen 2012.
- Vi ser at tallene fra Spisefaktaundersøkelsen på mange måter er sammenfallende med interessen for å få spesielle kvalitetsprodukter ut i markedet. Markedet for matspesialiteter i dagligvaresektoren vokser med 13 prosent i året, fire ganger mer enn mat og drikke generelt. 1.juli passerte vi produkt nr 200 med ”matspesialitet” – merket som garanterer deg en unik smaksopplevelse. Mange av disse produktene har mathistoriske røtter, så det er kanskje forklaringen på at godt voksne folk har en sterkere preferanse for denne maten, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Spesialitet-merkede produkter tar utgangspunkt i en spesiell råvare, en spesiell produksjonsprosess og/eller egenskap som modenhet, ferskhet og smak. I tillegg må bedriften og produktet kunne fortelle sin egen, gode historie. Det er totaliteten som teller. Matspesialitetene produseres av 50 ulike produsenter fordelt over hele landet og bidrar til et matmangfold og lokal og regional næringsutvikling gjennom matproduksjon.

-Er du på ferie i Norge, så oppfordrer vi deg til å se etter spesialprodusert mat fra det stedet du til enhver tid er for du finner spesialitetsprodukter praktisk talt i alle fylker. Spesielt mange matspesialiteter finner du i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland, Hordaland, eller Telemark, så ta turen innom den lokale matvarebutikken eller et gårdsutsalg og se etter Spesialitetsmerket, sier Sundqvist.

- Matmerk verken kan eller ønsker å fortelle andre hva som smaker godt. Det er en individuell vurdering. Men om du ikke kjenner produktet fra før, er det verdt å prøve noe nytt. Eller, for å bruke et litt forslitt uttrykk, - røyka laks er ikke røyka laks. Med det mener jeg at det finnes et utall varianter røyka laks. De som er godkjent som spesialitet skiller seg ut både fra de som er merket og de som ikke bærer Spesialitet-merket. Vi heier fram forskjellene, det gir mangfold og det gir konkurranse, sier Matmerk-sjefen entusiastisk.

Vil du lese mer om både de 200 Spesialitetsproduktene eller de 50 produsentene, gå til www.spesialitet.no.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2493
Norsk mat.Kaffekos.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.