Mer salat på jobben


Oppdatertdato: 2012-12-27 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Newswire


(NW): Har du kantine på jobben, er sjansene store for at du velger salat til lunsj. – Mer enn halvparten av kantinegjestene våre er innom salatbaren hver dag. Det går en grønn bølge over norske bedriftskantiner. Stadig flere bytter bort brødskivene og velger salatskålen, sier Mathilda Rein i ISS.
ISS driver 400 norske bedriftskantiner i Norge og serverer 100 000 måltider hver dag.

– Hittil i år har vi hatt en økning på mer enn 13 prosent i salget av frukt og grønt i kantinene. De siste ti årene vil jeg anslå at salatforbruket er mer enn fordoblet, sier Rein.

Lærer av andre

Hun tror arbeidskolleger påvirker hverandres matvaner.

– Man sitter jo ofte rundt et fast bord i kantinen og spiser sammen med en fast gjeng kolleger. Det den ene velger i kantinen, blir synlig for alle andre. Og man vil jo helst ikke stikke seg ut og være den som alltid spiser usunt.
Ifølge Rein er det valgene kundene gjør i kantinedisken som bestemmer utvalget av mat.

– Det er ingen tvil om at de fleste ønsker å spise mer grønt og grovt i arbeidshverdagen. Dette er en utvikling som gradvis har ført til at kantinematen er blitt sunnere. Utvalget i våre kantiner er basert på rådene fra Statens ernæringsråd, slik at det alltid er mulig å velge grovt, grønt og magert.
Salat og varme grønnsaksretter er det som øker mest.

– Varme salater er utrolig populært. Kanskje fordi Norge er et kaldt land? Det kjennes godt med litt varm mat midt på dagen, særlig når det er surt og kaldt ute. I de varme salatene brukes det ofte mer rotgrønnsaker, som gir mer substans og metthetsfølelse, sier Mathilda Rein.
Det går også mye mer av rene produkter av kjøtt og fisk enn det gjorde før. Folk vil ikke lenger ha panert fisk eller farseprodukter.

Kinakålen ute

Bama er storleverandør av frukt og grønt til norske bedriftskantiner og bekrefter den grønne trenden.

– Salget av frukt og grønt har økt kraftig de siste årene. Bare i år har vi hatt en økning på 11-12 prosent. Grønnsaker og frukt står høyt på agendaen til bedriftene. Vi ser det også ved at mange flere bestiller fruktkurver til arbeidsplassen fra Jobbfrukt.no, sier kundeansvarlig Mia Robinson i Bama.
Men kantinegjestene er krevende. De vil ikke spise den samme salaten dag ut og dag inn.

– Variasjon er kjempeviktig. Husk at folk spiser i kantinen hver arbeidsdag. De største kantinene har naturlig nok et større utvalg enn de mindre. Men alle skal ha variasjon. Det holder ikke å ha de samme salatingrediensene hele året.
Nye ingredienser i salatbaren er linser, bønner og spesialsalat.

– Kinakålen er nærmest helt ute, nå er det lollosalat, ruccula og andre salattyper som gjelder. Og maten skal helst variere med sesongene og være av høy kvalitet, sier Mia Robinson i Bama.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2584
Slanking.Supper.
Turmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.