Mer spesialegg til påske


Oppdatertdato: 2010-03-27 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nortura


Oslo (NW): Nordmenn spiser dobbelt så mye egg i påsken som i en vanlig uke. Nå har vi også fått sansen for spesialegg. – I gjennomsnitt spiser hver nordmann ett egg om dagen hele påsken. Vanlig forbruk ellers i året er mellom tre og fire i uken, sier direktør Astrid Pladsen i Nortura, morselskapet til Prior.
Andelen spesialegg øker, og det vil slå sterkt ut på forbruket denne påsken.

– Salget av solegg, økologiske egg, brune egg og polaregg har økt de seneste årene og nærmer seg nå 15 prosent av totalforbruket, sier Astrid Pladsen.
Brune egg har det vært produsert svært lite av i Norge de siste årene. Slike egg legges av brune høner, og fantes ikke i Priors vareutvalg inntil ifjor.

– Nå er de tilbake igjen, og vi er veldig spent på hvor stor etterspørselen blir, sier Astrid Pladsen.

Mest solegg

Men det er solegg som er den desidert største gruppen av spesialegg. Disse eggene er blitt svært populære de siste årene, og i påsken kjøpes det spesielt mye av dem.
Solegg kjennetegnes av en knallgul og delikat plomme. En del produsenter har spesialavtale om å levere slike egg til Prior. Eggene kontrolleres jevnlig for å sikre at de gjør seg fortjent til betegnelsen.

– For å legge solegg må hønene få en spesiell diett. Den er dyrere enn vanlig for, men gir en kvalitet som mange er villige til å betale litt ekstra for, sier eggbonde Erik Moholdt Mathisen i Sandefjord, som er en stor leverandører av solegg.
Spesialforet inneholder blant annet mais, fløyelsblomst og paprika.

Fortsatt vekst

– Nordmenn blir stadig mer opptatt av god, velsmakende og spennende mat. Derfor vil sannsynligvis forbruket av solegg fortsette å øke også i årene som kommer, sier Mathisen.
Men for å få full glede av den gode smaken er det viktig å oppbevare eggene riktig, påpeker han.

– Skallet er fullt av ørsmå åpninger som gjør at eggene kan ta til seg smak fra andre matvarer. Derfor bør de ikke plasseres for nær inntil for eksempel frukt og grønnsaker, sier Mathisen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1851Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.