Mer steinbit i norske hjem


Oppdatertdato: 2005-11-02 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


I de 6 første månedene i 2005 spiste norske husholdninger 539 tonn steinbit, noe som er 24 prosent mer enn de samme månedene i året før. Dette viser tall fra GfK-Norge og Eksportutvalget for fisk (EFF).

Det er steinbitkaker som står for størstedelen av konsumet og disse økte med hele 41 prosent til 310 tonn. Vi spiste også 7 prosent mer fersk steinbitfilet i første halvår 2005 enn første halvår i 2004.

Konsumet av steinbit har økt jevnt og trutt og er mer enn tredoblet siden 1995. I 2004 spiste vi totalt 877 tonn steinbit i norske hjem, hvorav 460 tonn var kaker eller karbonader og 330 tonn var fersk filet.

Det spises omtrent dobbelt så mye steinbit i storbyer som ellers i landet og den er mer populær i Oslo, på Østlandet og i Nord-Norge enn i resten av landet. Steinbit er også mer populært blant unge husholdninger og barnefamilier enn sjømat generelt.

Prøv deg gjerne på disse enkle rettene med steinbit

Steinbitkarbonader
4 personer

700 g steinbitfilet (evt. kolje)
1 ss potetmel
2 dl skummet melk
salt og pepper
1 ss finklippet purre eller gressløk
2 ss finhakket løk
1 egg
1 båt hvitløk (kan sløyfes)

En lettlaget og populær fiskerett som er lettvint å lage. Når du først er igang så er det lurt å lage flere porsjoner slik at du kan fryse ned noe.
Det er og tillatt å bruke ferdige steinbitkarbonader kjøpt i en forretning.

Skjær fileten i mindre biter. Fisk, salt og løk/purre males en gang på kjøttkvern (evt. foodprosessor). Ha deretter i melk, egg, pepper og potetmel. Bland godt og form til flate kaker. Stek dem pent brune. Serveres med kokt potet, råkostsalat og yoghurtdressing.
Eller som jeg med potet, brun saus og lettkokte bønner.

Steinbit i rømme

4 personer

800 gram steinbit-filet,
2 løk,
2-3 ss smør,
1 ss hvetemel,
salt og pepper,
5 ss rømme,
litt vann,
persille til pynt.

Fisken skjæres i passende stykker. Løken skrelles og skjæres i skiver og stekes i stekepanne til den får en gylden farge. Deretter legges løken til side. Ha mer smør i pannen og bland hvetemel, salt og pepper og vend fiske-stykkene i blandingen.

Fiske-filetene stekes til de får en pen brun farge på begge sider. Deretter legges den stekte fisken sammen med løken på et passende fat. Ha så litt vann i pannen og rør ut rømmen til det småkoker. Ta pannen vekk fra platen og hell sausen over fiskestykkene. Pynt det hele med persille-dusker.

Steinbit i wok

4 personer

800 g steinbitfilèt
2 ss olivenolje
150 g brokkolibuketter
1 liten gulrot
150 g kinakål
2 dl purre/vårløk i biter
1 ts finrevet frisk ingefær
1/2-1 rød chili
2 hvitløksbåter
1 løk
1 dl fiskebuljong/kraft
1/2 dl soyasaus
1/2 ts maizenamel
salt og pepper

Gjør klar alle grønnsakene. De skal renses og kuttes i strimler eller skiver. Brokkolien deles i små buketter og stilken skjæres i skiver. Fiskefilèten skjæres i terninger ca 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet.

Varm oljen i en wokpanne til det ryker. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over. Stir-fry (stek raskt) brokkoli, gulrot, kinakål og purre 2-3 minutter og legg dem over fisken på fatet. Stir-fry deretter løk, hvitløk, ingefær og chili i 2 minutter. Tilsett soyasaus og fiskebuljong, jevne med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:704
Norsk mat.Brownies.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.