Merkeregler for glutenfrie produkter


Oppdatertdato: 2012-02-14 Tema: Gluten Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mattilsynet, sxc.hu


Glutenfrie produkter skal merkes med “glutenfri” eller ‘’svært lavt gluteninnhold’’. Merkereglene gjelder fra 1. januar 2012.
Gluten er et protein som finnes i våre vanligste kornslag: hvete (spelt), rug og bygg. Havre inneholder ikke gluten i seg selv, men kan produseres i dag «forurenset» med gluten. Fra 2009 til 1. januar 2012 har det vært ulik merking av glutenfrie produkter, avhengig om produsentene brukte gamle retningslinjer eller nye regler. Etter at regelverket ble endret ble det gitt en overgangstid på tre år fordi mange produkter på markedet har lang holdbarhetstid, og for å gjøre det mulig for industrien å tilpasse produksjonsprosessene om nødvendig.

Varer merket med ”glutenfri” skal inneholde mindre enn 20 mg gluten/kg
Varer merket med ”svært lavt gluteninnhold” skal inneholde mindre enn 100 mg gluten/kg

Kan maksimalt inneholde Kategorier Kan merkes med
20 mg gluten pr. kg Produkter som er naturlig fri for gluten og produkter som er gjort glutenfri Glutenfri
20 mg gluten pr. kg Vanlige matvarer som kan merkes glutenfrie og enkelte produkter for særskilte grupper som kan merkes glutenfrie (f.eks. sportsprodukter, laktosefrie produkter) Glutenfri
100 mg gluten pr. kg Produkter som er gjort glutenfri Svært lavt gluteninnhold

Hvordan vet man at ett produkt inneholder gluten?

Ingredienslistene på sammensatte matvarer vil informere forbrukeren om innholdet i varen. I følge merkeforskriftene skal alle produkter tilsatt hvete merkes med hvete i ingredienslisten. Det meste av norske kornprodukter og bakervarer inneholder hvete. Hvete brukes i en rekke sammensatte retter, som for eksempel sauser og supper. Pasta (makaroni, spagetti og lignende) er basert på hvete.
Hveteprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. De fleste påleggstyper er uten hvete.

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i våre vanligste kornslag: hvete (spelt), rug og bygg. Havre inneholder ikke gluten i seg selv, men kan produseres i dag «forurenset» med gluten.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en tarmsykdom utløst av gluten. Inntak av gluten gir betennelse i tynntarmsslimhinnen. Dermed reduseres evnen til å oppta næringsstoffer, og det kan oppstå mangel på vitaminer og mineraler. Vanlige symptomer på cøliaki er diaré, oppblåst mage, magesmerter, jernmangel, trøtthet, vekststagnasjon hos barn og vekttap hos voksne.

Hva er hveteallergi?

Det er mulig å ha allergi eller intoleranse mot hvetemel eller andre kornslag uten at diagnosen er cøliaki. Ved allergi mot ett kornslag kan det av og til forekomme allergier også mot de andre kornslagene. De vanligste reaksjonene er oppkast, diaré, kolikk, hudutslett eller pustebesvær.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2379
Julekaker.Småkaker.
Epler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.