Mesker oss med mango


Oppdatertdato: 2007-06-10 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Mango er verdens mest spiste frukt. Nå har vi nordmenn oppdaget den også.
I løpet av kort tid har mango blitt et vanlig innslag på norske fruktfat, både på jobben og hjemme.

– Vi selger nå 10 000 kasser i uken, eller 61 tonn. Det er 150 prosent mer enn på samme tid i fjor. Mango er den frukten det spises mest av i verden, og nå har vi nordmenn oppdaget den for alvor, sier Hanne Linnert i Bama.

Støvsugd marked

Norges største fruktgrossist har hatt full klaff med sin Mango-kampanje. Et særlig vellykket grep i forhold til tidligere har vært at nordmenn får kjøpe to-pakninger med ferdig modnet mango.

– Før måtte mangoen modnes på kjøkkenbenken en tid før den var klar. Nå er den jobben gjort på forhånd, i modneriet i Nederland, forteller Linnert.
Bama har nærmest støvsugd verdensmarkedet for å skaffe nok mango, ifølge Linnert. Den eksotiske frukten importeres blant annet fra Sør- og Mellom-Amerika, Sør-Afrika og Elfenbenskysten, avhengig av når sesongen og kvaliteten er best. Opprinnelse og sort står opplyst på pakningen.

– Det finnes flere sorter mango, og vi har holdt på en stund med å finne fram til de sortene nordmenn liker best. Mangoen du fikk tidligere hadde mer trevler i fruktkjøttet. Den saftige du kjøper i dag, har deilig, mykt fruktkjøtt, sier Linnert.

Driver opplæring

Nordmenn vet fra barnsben av hvordan vi skal konsumere et eple, en appelsin eller en pære. Å spise eksotisk frukt kan derimot virke mer gåtefullt på mange. Bama har sett seg nødt til å drive opplæring i stor stil.

– Vi har for eksempel stadig større pågang av besøkende på nettsiden vår. Der har vi lagt ut detaljerte oversikter for hvordan du spiser blant annet mango, papaya og granateple. Dessuten får du tips om oppbevaring og oppskrifter, sier Linnert.
For en del kommer den store steinen i midten av mangoen som en overraskelse.

– Kutt av endene og sett mangoen på høykant. Så skjærer du langs steinen. Ta halvdelene og skjær et rutemønster. Så fører du kniven langs skallet så rutene løsner i terninger. Verre er det ikke, sier Linnert.
Du får også kjøpt en egen mangodeler, som gjør jobben enkel.

Fargen uviktig

Mangoen skal ikke ligge i kjøleskap og holder seg best over sju grader.
– Mange tror at fargen på mango sier noe om den er moden, men det stemmer ikke. Mango kan variere i farge fra helt grønn til dyp rød og gul, og den kan ofte ha små svarte prikker i skallet, sier Linnert.

Klemmetesten er den beste måten å sjekke modenhet på. Legg hånden rundt og klem forsiktig med fingrene. En moden mango vil gi lett etter for trykk, mens en umoden mango er ganske hard.
Moden mango er perfekt garnityr til retter av røkt kylling og kjøtt. Chutney er en annen tradisjonell rett av mango. Frukten passer også godt i en salat.

– I tillegg er mango et godt grunnlag for mange gode desserter. Da kan det lønne seg å mose den først, sier Linnert.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1108
Grillmat.Bringebær.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.