Mest jordbær på brødskiva


Oppdatertdato: 2012-01-01 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Elin Bjørnsson


Oslo (NW): Vi spiser 3,5 kilo syltetøy hver i året. Nesten halvparten er jordbærsyltetøy.
– Jordbær er helt suverent den mest populære bærsorten. 40 prosent av alt syltetøyet vi spiser er laget på jordbær. Ingen andre bærsorter er i nærheten, sier Edel Anita Westhagen, produktutviklingsdirektør i Stabburet, landets største syltetøyprodusent.
Hver dag åpnes det 80 000 glass og beger med syltetøy her i landet, og i 32 000 av dem er det jordbær.

– Jordbæret er og blir det mest populære bæret. På andreplass kommer bringebær med 19 prosent, mens blåbær er nummer tre med ni prosent. Denne fordelingen har holdt seg stabil i flere år, sier Westhagen.
Også hos Lerum er jordbær på topp.

– Deretter følger bringebær, blåbær og tyttebærsyltetøy. Slik har det vært i mange år. Men de siste tre årene har mange fått smaken på kirsebærsyltetøyet vårt, og det er den varianten som øker mest, sier Merete Lunde, kvalitetsdirektør og ansvarlig for forskning og utvikling i Lerum.

Mest i verden

Med et gjennomsnitt per innbygger på 3,5 kilo syltetøy i året, er Norge det land i verden hvor det spises mest syltetøy.

– Syltetøysforbruket er svært stabilt her i landet. Det går med 50 tonn hver dag. Men vi ser at folk foretrekker ulike typer syltetøy til ulik bruk, sier Westhagen.
Fortsatt er det slik at de fleste foretrekker tradisjonelt syltetøy, men lettvarianter med mindre sukker vokser mest.

– Syltetøy er et viktig hverdagsprodukt for svært mange av oss. Norske produsenter har en stor konkurransefordel fordi de kjenner forbrukerne godt og utvikler syltetøyet tett på den norske smaken, sier næringspolitisk direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke, som organiserer norske matvareprodusenter.

Forsker på bær

Siden 2009 har store syltetøymakerne som Lerum, Stabburet og Røra samarbeidet tett med forskningsinstituttet Nofima på Ås.

– Målet er å få fram nye sorter jordbær og bringebær som egner seg godt til syltetøy. De bærene det dyrkes mest av i Norge i dag, er best å spise som de er. Vi er på jakt etter gode syltebær med høyt innhold av næringsstoffer og som beholder en fin rødfarge når de syltes, sier Merete Lunde som leder forskningsprosjektet.
Prosjektet er støttet av Forskningsrådet og har testet bringebær og jordbær som tidligere ikke er brukt av matindustrien.

– Syltetøy laget av norske jordbær og bringebær har en helt særegen smak som forbrukerne liker, og det er viktig for oss å opprettholde og øke den norske produksjonen av bær, sier Merete Lunde.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2336


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.