Når en skal invitere til en mexicansk aften, så blir det en sterk aften. Mexicansk mat er kjent for sitt sterke innslag av chili, som også våre norske ganer har lært å like i de senere år.
Når man bruker chili i mat så husk at retten blir sterkere og sterkere jo lengre de koker med. Man kan jo som ett alternativ servere hakket chili ved siden av, slik at hver gjest kan forsyne seg med det han ønsker. Det er også lurt å ha rømme tilgjengelig for gjester, da dette er det mest effektive mot brennende gane. Prøv også å ikke drikke for mye brus ol. Det demper i øyeblikket, men gjør det bare sterkere med neste bit. Og når dere hakker chili, bruk gjerne hansker, hvis ikke så
må dere ikke ta fingrene i øyne, nese ol før de er godt vasket
En god rødvin eller kaldt øl hører til. Og tequilaen bør vente til etter måltidet. Server feks ett par gode margaritaer til senere på festen.
Menyforslag:
Mexicansk avocadosuppe
Meksikansk lamme-stuing eller Chili Con Carne(velg en av de)
Rispudding (Arroz con Leche)

Forrett
Mexicansk avocadosuppe
4-6 porsjoner
2 store modne avocado
1 liter hønsebuljong
2,5 dl husholdningsfløte
salt
nymalt hvit pepper
1 ss finhaket frisk koriander til pynt
Del avocadoene i to, ta ut steinene og mos fruktkjøttet. Bruk en treskje til å presse dem gjennom en sikt og ned i en varm suppebolle.
Varm hønsebuljongen sammen med fløten i en kjele på svak varme. Når blandingen er varm, men ikke koker, visper du den inn i avocado-mosen.
Smak til med salt og hvit pepper. Serveres straks, med frisk koriander strødd over. Suppen kan også serveres kald.
Hovedrett 1:
Meksikansk lamme-stuing
4 porsjoner
3 tørkede ancho-chili
2 ss olivenolje
1 jalapeño-chili uten frø, hakkes
1 finhakket løk
2 hakkede hvitløkfedd
450 g tomater, flås og hakkes
50 g rosiner
1/4 ts malt kanel
1/2 ts malt nellik
900 g lammekjøtt uten ben, skåret i 5 cm store terninger
2,5 dl kjøttkraft av lam, eller vann
salt
nykvernet svart pepper
friske korianderstilker til pynt
serveres med ris med urter
Rist ancho-chiliene lett i en tørr stekepanne på svak varme for å fa frem smaken. Fjern stilkene, rist ut frøene, riv belgene i biter og ha dem i en bolle. Hell på så mye varmt vann at chiliene dekkes. La dem ligge i bløt i 30 minutter.
Varm olivenolje i en stekepanne og stek jalapeño-chilien sammen med løk og hvitløk, til løken er myk. Ha i de hakkede tomatene og la det småkoke til blandingen er tykk og jevn. Rør inn rosiner, malt kanel og nellik, og smak til med salt og nykvernet pepper. Ha blandingen over i en gryte.
Ha ancho-chiliene sammen med bløtevannet i en hurtigmikser og kjør til mos. Ha chili-mosen og tomatblandingen i gryten.
Legg lammekjøttet i gryten, rør rundt og ha i så mye kjøttkraft eller vann at kjøttet blir dekket. Kok opp, legg på lokk og la det putre over svak varme i ca 2 timer eller til lammekjøttet er mørt. Pynt med frisk koriander og server sammen med ris som er blandet med urter.

Hovedrett2:
Chili Con Carne
4 personer
500 g kjøttdeig
smør
2 løk finhakket
2 fedd finhakket hvitløk
1 rød paprika i strimler
2 bokser tomater a ca 225 g
litt buljong
1 finhakket chili frukt uten kjerner
salt og pepper
2 bokser brune bønner
Evt mer krydder etter ønske om sterkere smak. Vær forsiktig med chili.
Brun kjøttdeigen i en jerngryte i litt smør. Tilsett løk, hvitløk, chili og paprika. La det frese 5 min.
Rør inn tomater og buljong og smak til med salt og pepper.
Kok opp under omrøring og la det småkoke under lokk i 35 minutter.
Tilsett bønnene og kok i 30 minutter til.
Server i gryten med baquetter og en salat til.
Dessert
Rispudding (Arroz con Leche)
75 g rosiner
90 g grøtris
2,5 cm strimmel av lime eller sitronskall
2,5 dl vann
5 dl melk
225 g farin
1/4 ts salt
2,5 cm kanelstang
2 eggeplommer, godt pisket
1 ss usaltet smør i terninger
ristede mandelflak til pynt
friske appelsiner uten skall og hinner
Ha rosinene i en liten bolle, dekk med varmt vann og sett til side. Ha risen i en kjele sammen med lime- eller sitronskallet og vannet. Kok langsomt opp og skru så ned varmen. Legg på lokk og la det så vidt småkoke i 20 minutter, eller til alt vannet er absorbert.
Ta ut sitrusskallet og kast det. Ha i melk, sukker, salt og kanel. La syde uten lokk under omrøring på meget svak varme, til all melken er absorbert.
Ta ut kanelstangen. Ha i eggeplommene og smøret, rør hele tiden til smøret er smeltet og massen er kremaktig. Hell bløtevanet av rosinene og rør dem inn. La det koke noen minutter til.
Ha risblandingen i et fat og avkjøl. Serveres med appelsin, pyntet med mandler.
Margarita

Jeg besøkte Thomas på
Bakgården Bar for å få en smak på den oppskriften de bruker der.
Drinken ble servert uten is og følgende ble shaket med is og silt ned i ett margarita eller cokctail glass.
3,5 cl Jose Cuervo Especial Tequila Denne er brun
1,5 cl Cointreau
1 cl Limejuice
1 dash med eggehvite
Eggehvite er kun for å få den fluffy konsistensen på toppen av drinken. Som dere ser på bildet skummer drinken litt. Eggehvite setter ikke smak.
Glasset rimmes med salt før drinken shakes og siles ned i glasset.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:256