Mezzacorona Pinot Grigio 2005


Oppdatertdato: 2006-09-27 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Italiensk showcase

Vel vitende om at sommeren er over, tar vi likevel sjansen på å anbefale en frisk italiensk hvitvin. Mezzacorona Pinot Grigio 2005 er rett og slett for god til ikke å nevnes. Dessuten er det vel på tide å la hvitvin bli en helårsdrikk.

Men fortvil ikke, vinen har en aldri så liten forbindelse til snø. Den kommer fra de frodige dalene ved foten til de majestetiske Dolomittene i Nord-Italia. På toppene er det isbreer, i dalene lages det vin. God vin.

Internasjonal suksess

I 2004 feiret Gruppo Mezzacorona sitt hundreårsjubileum i Trentino. Siden starten har selskapet utviklet seg fra å være en liten samarbeidsorganisasjon for vindyrkerne i det svært arbeidskrevende landskapet, til å bli en global aktør med et imponerende utvalg internasjonalt anerkjente viner fra Trentino, Toscana og Sicilia.

Men selve nøkkelen til selskapets suksess, er ifølge eksportsjef Elena Pasquazzo, vinen i seg selv. Hun sier Mezzacorona har et godt fotfeste i lokal tradisjon og lager friske og elegante viner som gjenspeiler de vakre omgivelsene.

- I Trentino har vi over 1600 vindyrkere som tilsammen disponerer 2600 hektar vinmarker og produserer mer vin enn hele vinområdet Chianti Classico. Dette enorme lappeteppet av ulike eiendommer, klima og jordtyper strekker seg fra 50 til 800 meter over havet, forteller Pasquazzo.

- En av de mest fascinerende tingene med det lokale terroiret* er at Dolomittene er sammensatt av en steintype som reflekterer sollys på en helt unik måte. Man skulle kanskje tro at fjellene stenger nødvendig kvelds- og morgenlys ute, men istedenfor skaper de en varmende drivhuseffekt.

Feromoner mot insekter

Hver enkelt vingård under Mezzacorona-paraplyen ledes av en vingårdsjef og et team spesialister. For å kunne garantere best mulig kvalitet bestemmer Mezzacorona hvilke druetyper som skal plantes hvor og overvåker jordbruket og avkastningen. For å holde skadelige insekter borte og bruker en spesielt miljøvennlig metode.

- Det er utrolig viktig for oss å ta vare på naturen, ikke bare når det gjelder arkitektur. Istedenfor å bruke sprøytemidler har vi et miljøvennlig feromonpreparat som etterligner lukten til hunnvinmøll som skader plantene. Når det er hunninsekter i nærheten holder de seg unna fordi de tror det er for mye konkurranse.

Landskapsarkitektur

Med så mange vindyrkere på så store områder er det også andre oppgaver enn å bekjempe insekter. Det er en enorm utfordring å koordinere innhøsting og produksjon. Mezzacorona har derfor bygget et anlegg som er blitt en italiensk stolthet, ikke bare hva vin angår, selve bygningene går i ett med landskapet.

Anlegget som bærer navnet Cittadella del Vino kostet i underkant av en milliard norske kroner og er mye mer enn en vingård. - Som det fremgår av navnet er dette en vinby med alt en arktiekt, vinmaker eller en vinentusiast kan drømme om.

Selv om Mezzacorona produserer 16 endrueviner, er det Pinot Grigio som er den mest betydelige druen. - Vi kjøper ikke en dråpe vin fra noen andre, og vi er størst på Pinot Grigio i Italia. Kanskje det er den du bør smake først, sier Pasquazzo.

Smak og behag

Navn: Mezzacorona Pinot Grigio 2005
Land/distrikt: Italia/Trentino
Produsent: Cantina Mezzacorona
Varenummer: 12076 (grunnsortiment)
Pris: 99,90 kroner
Alkoholstyrke: 12 prosent
Druer: 100 prosent Pinot Grigio
Vurdering: Ung, fruktig og svært frisk vin. Aroma av fersken, sitrus og grønne epler.
Passer til: Går godt til et bredt spekter sjømat, men kan også drikkes til lette kjøttretter.

* terroir: et fransk ord som ikke så lett lar seg oversette til engelsk eller norsk. Terroir er blitt et populært ord man bruker for å beskrive vin. En kort forklaring er at terroir er den karakteren vingårdens klimatiske og geologiske forhold gir vinen. For eksempel er jordsmonn, sol, vind, høyde og hva annet jorden og klimaet har å by på, deler av begrepet ”terroir”.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:933
Info.Produkttester.
Norsk mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.