Middag på rekordtid


Oppdatertdato: 2011-03-07 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Oslo (NW): Aldri før har så mange brukt så lite tid på å lage hverdagsmiddag. – I nær hvert femte hjem går det med mindre enn 20 minutter på å lage middag på hverdagene, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
De siste ti årene har andelen nordmenn som bruker så kort tid på middagslagingen fra mandag til torsdag økt fra 16,6 prosent til 18,6 prosent, ifølge tall fra Norsk Monitor.
De fleste, nær halvparten av oss, bruker 20-40 minutter på middagslagingen.

– Mest vanlig er det å bruke en snau halvtime på å lage middag. På hverdager er det seks prosent som ikke lager middag i det hele tatt, sier Gunnar Thoen.

Ta snarveier

Mange foreldre har svært liten tid fra de kommer hjem fra jobb til barna skal på aktiviteter. Med utålmodige barn og gnagende sult, griper mange til raske, men usunne løsninger.

– Noen ganger blir middagen til barna en pose boller i bilen på vei til trening, sier matrådgiver Oda Christensen i MatPrat.
Men det er fullt mulig å lage god og sunn middag på under 20 minutter.

– Det er lov å ta snarveier, bruke halvferdige produkter og færre ingredienser og likevel få et fullverdig måltid, sier Christensen
Noe av det kjappeste og enkleste er omelett.

– Egg, vann, salt og pepper er alt man trenger, men omeletten kan fylles med alt mulig godt som ost, skinke og bacon. Tilbehøret kan varieres med for eksempel godt brød, stekte poteter eller rester av ris.
En del hverdagsmat oppfattes som traust og vanskelig å variere.

– Av svinekoteletter kan man lage enkle og spennende retter som er langt fra den tradisjonelle norske varianten. Koteletter kan benyttes til thaimat og indisk mat, eller bare renskåret i et pitabrød med grønnsaker.
MatPrat anbefaler også kyllinglår som kan kjøpes ferdig stekt i butikken. Kyllinglår varmes kjapt hjemme og serveres med forskjellig tilbehør.

Slipp barna til

Oda Christensen råder alle som er travle gjennom uken til å sette av litt tid sammen med familien i helgen til å lage en ukeplan over middagene. Da sparer man seg for mye tid og unødvendig frustrasjon.

– Det er viktig at familien snakker sammen om hva man har lyst på og som gir et variert kosthold. Tips og oppskrifter kan man få på www.matprat.no og www.matoppskrift.no

Og så er det fornuftig å handle inn alt man trenger til ukens middager på én gang. Da slipper man hyppige butikkturer etter jobb.
Barn som kommer hjem fra skolen før foreldrene kan også få sine oppgaver.

– Barn over ti år kan av og til få ansvar for å lage enkel middag til seg selv, som omelett og tomatsuppe. Når middagen er mer avansert kan de få egne oppgaver de kan de gjøre på egenhånd, sier Oda Christensen i MatPrat.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2109Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.