Mikroen. en venn i nøden


Oppdatertdato: 2006-03-31 Tema: Mikro Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand


Mikrobølgeovnen er nok redningsplanken for mange av oss som er kommet i tidsklemma og det som verre er. Her kan vi redde oss unna matlagningen på noen få minutter og samtidig få velsmakende mat til å bli mett av. Og mikroen kan brukes til mer enn å bare koke opp tevann eller lage popcorn. Men selvfølgelig hvis man tar en tur i matdiskene i butikkene, så finner en ett godt utvalg i hurtig mikromat, og i en situasjon hvor en har dårlig tid er dette ett greit alternativ for den travle.

Men er mikromat sunt? Hvilke forholdsregler må en ta? Hvilken emballasje bør en bruke? Svaret på disse og andre spørsmål kan dere lese i de artiklene som det refereres til bunnen av denne.
Men jeg skal her ta for meg noen enkle nybegynner tips for bruk av mikroen.

Oppvarming av vann
vann til te eller pulverkaffe er det ypperlig å varme i mikroen. Bruk en vanlig kopp og sett den på full styrke i ca 2 minutter. Vær forsiktig når den tas ut, kan være veldig varm.

varme opp rester
Legg restene på en tallerken eller i en keramikkskål som tåler mikro. Bruker du tallerken, anbefaler jeg å dekke til med matpapir slik at det ikke spruter. Sett på nesten full styrke og følg med. Tar bare noen få minutter. Etter en stund kan det være lurt å røre rundt i maten litt.

Tine kjøtt og fisk
Mikroen er ypperlig til å tine opp fisk eller kjøtt. Bruk den såkalte tinefunksjonen, eller en innstilling på ca kvart styrke. Husk at maten ikke skal koke. Følg gjerne bruksanvisning. Når en tiner mat trengs det nesten like lang hviletid etterpå. Maten kan så tilberdes videre i mikroen elelr feks i en stekepanne.

Popcorn
Kjøp slike mikropop poser og legg de i mikroen med den siden som er markert med opp, oppover. Sett på full styrke og følg med. når det bare kommer ett popp hvert 1-2 sekund skrur du av varmen og lar posen ligge litt før den tas ut. Evt saltes før servering.

Mykne is
Dette er enkelt, men pass på siden isen fort blir veldig myk. Ha i skål og skru på, tar bare noen sekunder.

Bake poteter
Vask potetene godt. Stikk litt rundt poteten med en spiss kniv. Bak potetene i mikrobølgeovnen på full effekt i 6-8 minutter. Tiden varierer med potetens størrelse og styrken på mikrobølgeovnen. Skal du bake to poteter må du beregne litt lenger tid.
Ved koking av potetene legges de i litt vann i en skål som gjerne er tildekket.

Og til slutt ett par enkle, men gode retter som lages i mikroen.

Havregrøt med epler
1 dl havregryn
2 1/2 dl melk
1/2 eple
Salt

Bland gryn og melk i en dyp tallerken og dryss på litt salt. Legg en dyp tallerken hvelvet over og kok grøten i mikrobølgeovn på full effekt ca. 1/2 minutt. Rør litt i grøten, legg i eplebiter og kok grøten videre i ca. 1/2 minutt.

Rødspette i mikroen
1 hel (350-400 g) rødspette
2 ss nypresset sitronsaft
1-2 krm salt

Rens fisken og klipp vekk finnene. Vask fileten godt og tørk den med kjøkkenpapir. Legg den i en form som kan brukes i mikrobølgeovn. Drypp på sitronsaft og dekk formen med plastfolie.

Kok rødspetten på full styrke (maks 800 W) i 3-4 minutter.

Dryss på salt, og la flyndren stå tildekket et par minutter før servering.

Fylte paprika i mikro-ovn
4 store røde paprika
200 g karbonadedeig
2 tomater
salt og pepper
1 finhakket sjalottløk
1/2 dl skummet melk

Dette er en fin liten koserett som ikke er tidkrevende. I dag kan vi kjøpe røde, gule og grønne paprikafrukter. Den grønne er umoden frukt av de gule og røde. Paprika er rik på C-vitaminer - derfor et godt tilskudd i husholdningen. I denne koselige retten bruker vi den røde og delikate varianten av paprika.

Skjær litt av toppen på paprikaene og rens dem klare. Bland kjøttet og de andre ingrediensene, og fyll det i paprikaene. Plasser paprikaene på et eget fat, dekk til, la de stå i 15 minutter i mikroovnen for å få det beste resultatet. Serveres med kokt ris.

Kylling i mikroen
1 porsjon
1 potet
1 kyllingfilet
noen skiver squash
noen ringer rødløk
eller du tar hva du har
olivenolje eller smeltet smør
salt, pepper og finhakket persille

Skrell poteten og skjær den i tynne skiver. Legg potetskivene i to rader på matpapir. Dryss over salt og pepper og pensle med olje. Legg på kyllingfileten og dryss litt salt og pepper på den også. Legg over grønnsaker i skiver. Bruk det du har. Pakk inn maten som til en matpakke. Legg matpakken i mikrobølgeovnen og stek ved 600 W i 4 minutter. La varmen få fordele seg et minutts tid før du åpner matpakka og nyter innholdet!


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:228
Julekaker.Reker.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.