
Høstsesongen med sine vakre farger er her igjen, og det er en perfekt årstid for hyggelige vennesammenkomster med ost og kjeks på menyen. Castellos to
nye Jersey-oster er begge kjærkomne tilskudd til butikkenes muggostsortiment, og bør falle i smak hos både osteelskere og muggostnoviser. De nye
muggostene er milde og myke, og passer perfekt inn på ethvert ostefat som serveres en mørk høstkveld.
Vi prøvde disse samt flere andre oster en småkjølig kveld og var veldig fornøyde med de nye smakene
Castellos to nye muggoster, Jersey Creme og Jersey Mild, egner seg like godt til lange ost- og vinkvelder som til forrett eller dessert. Jersey Creme
er en fløyelsmyk og balansert hvitmuggost med milde toner av smør og aprikos, mens Jersey Mild har en rund smak av fløte og sjampinjong, krydret med
små drypp av blåmugg. Begge ostene er milde og myke, og de passer dermed godt til personer som ikke har så mye erfaring med muggost, samtidig som de
har en kvalitet som gjør at de også appellerer til mer erfarne ostespisere.
Jersey-melk gir rike og myke oster
De to nye ostene fra Castello er laget av melk fra Jersey-kuer, noe som gir osten en rik og karakteristisk smak. Jersey-melken inneholder også mer
proteiner, fett og mineraler enn annen melk, og det bidrar til ostenes myke og kremete konsistens. De nye ostene har dessuten fått en annerledes og
kreativ innpakning, som skal illustrere ostenes milde og myke preg.
- Vi er opptatt av å drive innovasjon innenfor muggost- og spesialostkategorien, og med våre nye Jersey-oster introduserer vi en mildere type muggost
som vi tror at vil falle i smak hos både ostekjennere og personer som i utgangspunktet kanskje er litt skeptiske til muggost. Vi håper at disse ostene
vil åpne muggostverdenen for en ny gruppe forbrukere, samtidig som de kan fungere som spennende variasjon for personer som allerede har sansen for
muggost, sier Marion Nesje, markedssjef i Arla Foods Norge, som selger og markedsfører Castello.
Husk variasjon på ostefatet
Når man skal servere ost er det lurt å sørge for variasjon i utvalget på ostefatet. Ved å tilby ulike ostetyper kan du ta med gjestene dine på en
reise i smaksopplevelser, hvor dere får oppleve harmoni så vel som kontraster i både smak, lukt, utseende og konsistens. Og på en mørk høstkveld
sammen med gode venner eller familie, og kanskje noe godt i glasset, kan et variert ostefat være med på å skape en minnerik og hyggelig aften.

I tillegg til myke oster som Jersey Creme og Mild er både faste oster, som ostene i Castello Reserve-serien, og mykere oster, som Castello Blå, en
viktig del av et ostefat. I tillegg til oster som er ulike når det gjelder utseende og struktur bør du også sørge for variasjon i smak og lukt ved å
velge både milde og sterke oster – ostefatet skal stimulere både smakssansen, luktesansen og synet. Castello Reserve-serien består for eksempel av tre
kraftige, vellagrede oster som gir osteutvalget en ekstra snert, mens den klassiske og karakterfulle blåmuggosten Castello Blå vekker smaksløkene
dine, samtidig som den har et harmonisk uttrykk.
Variasjon og kontraster i tilbehøret er også viktig, uansett om du skal servere ost til forrett eller dessert, eller om du planlegger en skikkelig
ostekveld. Men husk at tilbehøret skal supplere og forsterke ostene, ikke overdøve dem. Milde oster passer godt til lettsaltede og smaksrike kjeks,
mens sterkere blåmuggoster gjerne kan få følge av søtere tilbehør som pærer eller druer.
Visste du at…
- Nordmenn spiste gjennomsnittlig 17,5 kilo ost hver i 2011[1]
- Jersey-ostene får sin kremete konsistens blant annet som følge av at de modnes utenfra og innover
- Innpakningen på de nye Jersey-ostene er inspirert av sjokolade- og parfymedesign
- Man bør temperere ost i minst én time før man skal servere dem – først da kommer ostenes smaker og aromaer til sin rett
- Ost bør pakkes inn i matpapir og legges i en plastpose – på den måten får den tilført luft, samtidig som du unngår at den blir klebrig
Alle de omtalte Castello-ostene er tilgjengelige i butikk, og har følgende veiledende utsalgspriser:
- Castello Jersey Creme og Mild: 32,90 kroner
- Castello Reserve Aged Havarti, Präst og Herregård: 36,90 kroner
- Castello Blå: 29,70 kroner
Våre smaksnotater og tips
Vi satt sammen ett ostefat og serverte med forskjellige kjeks, marmelader, gulrotbrød, frukt og 2 flotte viner som er tilpasset ost. Her er våre
notater og erfaringer
Oster vi prøvde
- Castello Jersey mild. Denne er nydelig, men faktisk ikke så mild som en skulle tro.
- Castello Jersey creme. Denne har mindre sting i seg og er fin nybegynnerost.
- Castello Reserva Herrgård Denne er nesten som parmesan. Vi fant ut at vi skulle prøve noe senere på pizza. Men er nydelig på gulrotbrød med
ett tynt lag marmelade.
- Castello Marquis Myk og mild med flott aroma.
- Castello blå Mer tøff ost med markert smak. Viderekommende.
- Brie Ker Noelle Rimelig og fin inngang til Brie oster. Denne kan alle like, men er ikke veldig spennende.
- Camembert Ker Noelle Samme her. Rimelig og enkel.
- Edamerost Denne er den osten vi spiser mest av hjemme ved siden av jarlsberg og brunost. Anvendelig til alt.
- Kavli Ekstra smak - Chorizo & Parmesan Liten overraskelse. Disse kavli ostene er faktisk veldig gode og har skikkelig god smak. Fin både på
kjeks men og på brødskiva.
Viner vi prøvde
Jeg gjorde det enkelt og ba ekspeditøren på polet plukke ut 2 viner til oss. Og dette var veldig vellykket med fulltreffer på den hvite og en god 8'er på den røde,
selv om disse er totalt forskjellige.
Ch. Septy 2005
En søt hvitvin med nydelig smak. Fin sammen med sterke oster. Smaker aprikos.
- Utvalg: Basisutvalg
- Varenummer: 280301
- Type: Hvitvin
- Farge: Dyp gyllen gul.
- Lukt: Litt utviklet, preg av honning, aprikos og voks.
- Smak: Sødmerik frukt, hint av voks og litt fat.
- Passer til: Ost, dessert og som kos
- Land/distrikt: Frankrike, Sørvest, Monbazillac
- Råstof: Semillon og Sauvignon Blanc
- Innhold: Alkohol 13,00% Sukker: 105,90 g/l Syre: 6,50 g/l
- Lagring: Drikkeklar, men kan fortsatt oppbevares
- Produsent: Ch. De Monbazillac
Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010
En helt grei vin med en smak mange liker. Var ett godt valg, men ikke det optimale.
- Nummer: 3345701
- Type: Rødvin
- Utvalg: Bestillingsutvalg men finnes på mange pol
- Passer til: Ost, lyst kjøtt og lam
- Land/distrikt: Italia, Veneto, Valpolicella
- Årgang: 2010
- Råstoff: 65% Corvina Veronese, 20% Rondinella og 15% Corvinone.
- Innhold: Alkohol 13,50%Sukker: UkjentSyre: Ukjent
- Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan fortsatt oppbevares
- Produsent: Cant. Di Valpolicella
Marmelader og chutney
Jeg kjøpte 2 forskjellige marmelader og en chutney. Dette er fint tilbehør til ost og særlig blåmugg og harde oster. Noen av disse er ganske dyre og
det er veldig forskjell i pris i butikkene. Jeg handlet alle mine hos Ica maxi.
Vi prøvde:
Sharwoods green label mango chutney Denne er en smakfull chutney som har mye smak og er søt. Bare litt skal til for å heve ostene. Denne brukes
også som tilbehør til varmretter og særlig de krydrede typene.
St Dalfour Mirabelle Plums En nydelig plommemarmelade som smelter på tunga. Utrolig god.
Den gamle frugthave appelsinmarmelade Velkjent marmelade serie som finnes i mange butikker. Disse er veldig gode og finnes i flere varianter.
Er og fine på vanlige hvite oster.
Annet vi serverte
På ett ostebord trengs det jo forskjellig tilbehør. Vi hadde flere ting ved siden av, og dette gjør ofte den lille prikken over i'en
- Valnøtter og akasie honning Denne kombinasjonen er nydelig.
- Gulrotbrød Prøv gjerne med andre spesial brød som feks olivenbrød og diverse krydderbrød. I små biter og helt ferskt.
- Flere kjekstyper 4-6 typer. Tøm skapet.
- Physalis, druer, tørket mangoosv Frukt ved siden av er ett must.
- Agurk og paprika Passende med de harde ostene.
- Cashewnøtter Snacks som er fint å knaske på ved siden av. Evt andre nøtter. Kan og dyppes i honning som med valnøtter.
- Litt spekemat Vi syns det er godt med litt spekemat ved siden av. Litt pølse osv.
Oppskrifter på deilig tilbehør til ostefatet
Hjemmelaget tilbehør gjør ostemåltidet ekstra spennende. Med disse oppskriftene tilfører du noe ekstra, uansett om du skal servere ost til dessert
eller har en skikkelig ostekveld på tapetet. Oppskriftene er tilpasset Castellos nye oster, Jersey Creme og Jersey Mild.
Sennepskrydret plommesyltetøy og kjeks
Kjeks
25 g smør
60 g hvetemel
1 ss vann
Litt salt
Syltetøy
100 gram plommesyltetøy
1 ts sterk sennep
Bland smør og hvetemel, og tilsett salt og vann. Jobb deigen sammen, og trill den ut til den er omtrent 6 cm lang. Legg så rullen kaldt i 30 minutter.
Når den er avkjølt skjærer du den i skiver på omtrent en halv cm, og prikker dem med en gaffel. Stek kjeksene på øverste rille i ovnen i 8 minutter på
225 grader.
Smak til plommesyltetøyet med sennep.
Skjær osten i biter, og dander den med syltetøy og hjemmelagd kjeks.
Dadler i appelsinsirup
Ingredienser
Saft fra ½ appelsin
85 g sukker
1 ss finstrimlet appelsinskall
1 ts finhakket chili
12 dadler
Bland ferskpresset appelsinsaft og sukker i en kjele. La det koke ved kraftig varme i 8-10 minutter, og rør av og til. Sirupen må gjerne boble, men
ikke koke over. Rør inn finstrimlet appelsinskall og chili, og vend inn dadlene.
Skjær osten i biter og hell sirupen over. Dander gjerne med paranøtter og åpne physalis.
Andre tips
- Varm opp fikenmarmelade i en kjele, og tilsett fersk rosmarin. Server sammen med Jersey Mild, sharonfrukt, ferske pærer og usaltet kjeks.
- Varm eplemos i en kjele, og tilsett malt ingefær. Legg cherrytomater på et stekebrett med bakepapir. Hell olivenolje over, og bak i ovnen ved 150
grader i omtrent 30 minutter. Server sammen med Jersey Creme, valnøtter, reddiker og tørkede aprikoser.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2553