
Fett, salt, sukker og kostfiber er valgt som kriterier for Nøkkelhullet. Det er fordi en samlet vitenskapelig dokumentasjon viser at dersom man reduserer inntaket av fett, salt og sukker, og øker inntaket av kostfiber, vil det redusere risikoen for en rekke sykdommer.
I forhold til helsemyndighetenes anbefalinger får vi i oss for mye fett, salt og sukker og for lite kostfiber. Disse svakhetene i kostholdet medvirker til utvikling av blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og diabetes type 2. For eksempel kan kostholdets sammensetning påvirke flere risikofaktorer for utvikling av hjerte- og karsykdommer, som blodets kolesterolinnhold, blodtrykk og blodets evne til å danne blodpropper. Man regner med at over en tredel av alle krefttilfeller kan forebygges ved riktig sammensatt kosthold, økt fysisk aktivitet og røykeslutt.
Redusert inntak av fett, salt og sukker og økt inntak av kostfiber er også i tråd med de nordiske kostholdsanbefalingene (Nordic Nutrition Recommendations).
Fett
Utviklingen i kostens fettinnhold, både totalt fettinnhold og type fett, følges av de nordiske helsemyndighetene. Det totale fettinnholdet i befolkningens kosthold bør ligge på rundt 30 energiprosent, og maksimalt 10 energiprosent av dette bør komme fra hardt fett (mettede fettsyrer og transfettsyrer). Innholdet av transfettsyrer bør begrenses til mindre enn 1 energiprosent.
I dag ligger kostens totale fettinnhold på rundt 35 energiprosent. 14 energiprosent kommer fra mettede fettsyrer og under 1 energiprosent kommer fra transfettsyrer. Moderasjon i det totale fettinntaket kan bidra til forebygging av overvekt og fedme, som igjen øker risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes type 2, gallestein og muskel- og leddplager.
Velger du en matvare med Nøkkelhullet, inneholder den mindre fett, eller sunnere fett, enn sammenliknbare alternativer. Grensen for hvor mye fett et Nøkkelhull-produkt kan inneholde, avhenger av hvilken næringsmiddelgruppe det tilhører.
Salt
Nordmenns gjennomsnittlige inntak av salt anslås til cirka 10 gram per person per dag. Dette er dobbelt så mye som anbefalt. Man regner med at omtrent tre firedeler av saltet kommer fra ferdigmat, særlig brød og kjøttvarer er betydelige kilder til salt i kosten.
Begrensning i saltinntaket kan senke blodtrykket og minske forekomsten av høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom.
Myndighetene ønsker at matvareindustrien minsker tilsetningen av salt i sine produkter og håper Nøkkelhullet kan bidra til en slik utvikling.
Produkter med Nøkkelhullet innholder mindre salt enn andre produkter i samme gruppe.
Det er et mål å gjøre saltkriteriene i nøkkelhullsordningen noe strengere på sikt.
Sukker
Selv om sukkerforbruket er på vei ned, får vi fortsatt i oss for mye. Sukkerets andel av kostens energiinnhold ligger på 13 prosent, mens man anbefaler at tilsatt sukker utgjør høyst 10 prosent av energiinnholdet i kosten. Brus og godteri er de største sukkerkildene i kostholdet. I 2007 drakk hver av oss i snitt 67 liter brus og spiste i snitt 15 kilo godterier.
Høyt sukkerinntak er først og fremst en utfordring blant barn, ungdom og unge voksne. Matvarer og drikke med mye sukker inneholder som regel mye energi og lite næringsstoffer. Redusert sukkerinntak reduserer risikoen for tannråte.
I Nøkkelhull-forskriften omfatter sukkerbegrepet både naturlig og tilsatt sukker. Produkter med Nøkkelhullet innholder mindre sukker enn andre produkter i samme gruppe.
Et generelt krav til alle nøkkelhullsmerkede produkter er at de ikke får inneholde søtstoffer. Søtstoffer defineres som stoffer som gir et næringsmiddel søt smak. Næringsmidler med søtende egenskaper regnes ikke som søtstoffer i denne forskriften (for eksempel fruktjuice, honning, sirup). Begrunnelsen for ikke å inkludere søtstoffer i merkeordningen, er at det å erstatte tilsatt sukker i sukkerholdige produkter med søtstoffer ikke gjør disse produktene til matvarer som er viktige i et sunt kosthold.
Kostfiber
I de nordiske kostholdsanbefalingene heter det også at vi bør spise mer av matvarer som er rike på kostfiber, som frukt, grønnsaker og grove kornprodukter. Dette er matvaregrupper som i tillegg til kostfiber også har et høyt innhold av vitaminer og mineralstoffer. Et høyt inntak av disse matvarene kan bidra til å minske risikoen for hjerte- og karsykdommer, flere kreftformer og overvekt. Det er fortsatt ikke avklart hvilke innholdsstoffer det er som gir disse helseeffektene. Derfor anbefales et rikelig og variert inntak fra disse matvaregruppene.
I de senere årene er det kommet flere vitenskapelige rapporter som viser at inntak av fullkornsprodukter kan minske risikoen for hjertesykdommer, type 2-diabetes og overvekt. Både inntak av fullkornsprodukter, og inntak av kostfiber fra fullkornsprodukter viser en sammenheng med gunstige helseeffekter. Det er trolig en kombinasjon av fullkornets ulike innholdsstoffer, og ikke bare innholdet av kostfiber, som gir minsket sykdomsrisiko. Merkeordningen ønsker derfor å stimulere til økt bruk av fullkorn.
Dagens anbefalinger fra helsemyndighetene er et inntak av minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt om dagen. Forbruket av frukt og grønnsaker er lavere enn anbefalt i store deler av befolkningen, og kan med fordel dobles.
Fordi myndighetene er opptatt av å få befolkningen til å spise mer frukt og grønt, er alle typer frukt, bær, grønnsaker og poteter som ikke er bearbeidet inkludert i nøkkelhullsordningen.
Nøkkelhullsmerket brød skal også inneholde en viss mengde fullkorn. Tørrstoffmengden i brødet skal bestå av minimum 25 prosent sammalt mel eller fullkorn.
Les mer om nøkkelhullet på
www.nokkelhullsmerket.no
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1705