Mindre storfekjøtt


Oppdatertdato: 2013-05-23 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


De siste årene har den norske produksjonen av storfekjøtt sunket, mens forbruket har økt. Dette bidro til sterk vekst i importen av storfekjøtt i både 2011 og 2012. For 1. kvartal i år har importen gått noe ned i forhold til samme periode i fjor, og var på 4276 tonn. I 1. kvartal ble det importert om lag 500 tonn på den tollfrie EU-kvoten på 900 tonn. Det er også importert om lag 530 tonn storfekjøtt fra Namibia, Botswana og Swaziland, som samlet kan eksportere 3 700 tonn storfekjøtt tollfritt til Norge innenfor kvoter og andre tollordninger.

EU: Begrensa tilførsler og høye priser

Det er samme utvikling i EU. Tilførselen av storfekjøtt er forventet å bli begrenset i 2013. Dette melder Agra Europe. I 2012 sank EUs produksjon av storfekjøtt som følge av lave dyretall, etter flere år med nedgang i melkekubestanden. Produksjonen i EU-15 er forventet å forbli uendret på om lag 6,9 mill. tonn både i år og neste år. Dette er betydelig mindre enn i 2011.

I store produsentland som Frankrike og Italia er produksjonen forventet å synke for andre år på rad, mens Irland, Belgia og Nederland kan få en økning.

Prognosene viser at den utfordrende økonomiske situasjonen i EU fører til at forbruket av storfekjøtt i EU-15 vil synke med om lag en prosent i år. Selv om forbruket synker, ser de begrensede tilførslene ut til å presse prisene videre opp fra et allerede høyt nivå. Mens gjennomsnittlig EU-pris på okse forventes å øke med 2,3 prosent i år, ser prisen på ku ut til å øke med 3,3 prosent.

Færre melkekyr gir mindre storfe i Norge og EU les hele saken hos Statens landbruksforvaltning (SLF)

Rapport om økt produksjon

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum mottok i februar rapport fra en ekspertgruppe som hadde til oppgave å vurdere mulige tiltak for å øke produksjonen av storfekjøtt i Norge. Rapporten inngår i underlagsmaterialet til jordbruksforhandlingene i mai.

Mottok gode råd for økt produksjon av storfekjøtt les hele saken

Om SLF

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ta hånd om direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2664
Slanking.Rask mat.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.