Mindre stress for sauen


Oppdatertdato: 2009-02-28 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Grethe Ringdal, Animalia


Oslo (NW): I fremtiden kan norske sauer slippe å bli klippet før de slaktes. Kjøttkvaliteten blir bedre, samtidig som slakteriet sparer penger.

– Det nye er at vi klipper vekk ulla først etter at dyret er avlivet. Det skjer i selve produksjonslinjen, noe som både er mer hygienisk og sparer dyra for stress og ubehag, sier fabrikksjef Torleif Bjella ved Nortura Gol, som har testet den nye metoden.
Hittil har klippingen skjedd enten på gården rett før transport eller like etter at dyra har kommet fram til slakteriet.

– Håndteringen kan nok være litt hardhendt, og en del dyr blir stresset og urolige. Ubehaget forsvinner med den nye metoden. Det kan også slå positivt ut for kjøttkvaliteten, sier Bjella.
Nortura Gol gjennomførte i fjor et vellykket pionerprosjekt med klipping etter avliving. Dyra gikk rett fra bil og inn til bedøving, fortsatt med ulla på. Fra i år skjer all produksjon på denne måten.

Slitsom jobb

– Klipping på tradisjonelt vis har dessuten vært en fysisk krevende jobb, som kan gi ryggproblemer og slitasjeskader. Nå blir arbeidsoperasjonen mye lettere, sier Bjella.
Spesialiserte saueklippere har i stor grad vært leid inn fra utlandet, særlig fra New Zealand.
Ved fabrikken på Gol gir kombinasjonen av ny teknologi og nye rutiner innsparinger på opp mot 1,5 millioner kroner årlig.

– Hvis alle Norturas småfeslakterier følger etter, vil det kunne gi en innsparing på rundt 15 millioner, sier Bjella.

Dyrevelferd

Eksperter på dyrevelferd er positive til de nye rutinene.

– Forutsatt at klippingen gjøres etter god bedøving og avblødning, er det god grunn til å mene at dette er bra for dyra, sier spesialveterinær Elisiv Tolo i Animalia, som er et av landets ledende fag- og utviklingsmiljøer innen kjøttproduksjon.
Hun kjenner ikke til at metoden er prøvd andre steder i verden og synes det er spennende at en slik utvikling starter i Norge.

– Håndtering som innebærer nærkontakt stresser dyra. Å bli snudd på ryggen for å klippes er utvilsomt en belastning. Det fører til raskere puls og høyere kortisonverdier. Det er ikke sikkert klipping etter avliving passer over alt, men det er veldig bra at vi nå høster erfaringer med det, sier Elisiv Tolo.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1498
Norsk mat.Gryteretter.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.