Mine tips og råd for enkel mat


Oppdatertdato: 2020-08-13 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut PettersenHer er en oversikt over min tips og råd til dere som skal lage enkel, rimelig, rask og god mat. Ingen oppskrifter men en del generelle tips som settes i sammenheng med andre artikler om dette emnet. Se i bunnen av teksten.

Redskaper

Det er ikke så mye man trenger på ett lite kjøkken og de fleste har vel en del redskaper, men en ting som jeg virkelig anbefaler er en skikkelig stekepanne med slipp belegg.
Dette er ett must etter min mening i enkel matlaging. Og til denne trenger man noen tre eller plastredskaper slik at det ikke blir riper.
Det er mye enklere å steke ting enn å koke og det går som regel fortere. Og alle wokretter kan lages i en slik panne.
Man trenger og ei lita gryte og en litt større. Ett litermål og diverse småredskaper. Noen kniver som er skarpe og er man avansert så er en elektrisk liten kjøkkenmaskin tingen, men da blir det ekstra oppvask.

Steking

Dette er noe av det enkleste man kan gjøre, og med en panne hvor maten ikke henger fast kan man bare skylle i varmt vann og oppvasken er ferdig.
Noe annet som er greit er at (nesten)alt kan stekes. Jeg har selv brukt mye stekte grønnsaker, for å slippe å vente på koking av grønnsaker.
Prøv det neste gang og snitt opp gulrot, kål, løk, sopp og ha også i erter, blomkål i biter, squash, auberginer, paprika mm. Ett par pølsebiter på, litt chilisaus og middagen er klar.
Prøv og stekte koteletter med en slik grønnsaksmiks og koteletter er godt med stekt egg!! Her anbefales nakkekoteletter som er mer saftige og ofte billigere
Selvfølgelig steker man litt fisk iblant for å få i seg noen riktige fettsyrer. Og disse frosne seiefiletene er skikkelig gode med riktig tilbehør. Ha over løk og div grønnsaker.
Poteter tar ofte altfor lang tid å koke, så hvorfor ikke steke dem rå. De blir kjempegode hvis man deler de i skiver og steker dem i varm panne med litt krydder.
Ris kan og stekes med godt resultat, men det er enklest å steke kokt ris. Så neste gang du har ris til middag, lag ekstra porsjon og sett resten i kjøleskapet. Ypperlig å steke sammen med disse grønnsakene. Bare ha i risen til slutt og ikke ha så sterk varme.
Og det går faktisk å steke kokt pasta og spaghetti rester.

Koking

Her er det enkleste å bruke ris eller pasta. Kok dette etter anvisning på pakken og når risen nærmer seg ferdig har man pølse, kjøtt, burgere i biter oppi. Ha i litt krydder og f.eks. chilisaus. Frosne erter og mais er fint og vòila en enkel gryterett.
Og husk at pose gryteretter kan varieres med de utroligste ingredienser.
Grøt er heller ikke å forakte men man blir liksom ikke skikkelig mett av det, og så er det kjedelig å vaske opp gryter etterpå. De enkleste er disse hurtig risgrøtene, men jeg anbefaler semulegrøt. Her følger man oppskriften på pakken, men ha melk, pulver og en klatt smør i med en gang. Når det er like før det koker så sett ned varmen. Rør jevnlig til den er passe tykk og ta av varmen. Ha i litt sukker, ett egg og mandeldråper. Rør godt om og server. Godt og ypperlig for smårollinger.

Baking

Nå er ikke baking noe man gjør til det daglige og man ser ofte for seg masse røring og jobb, men slik er det ikke!!
Jeg har gått til innkjøp av en liten effektiv kjøkkenmaskin, og da går det som en lek.
Det eneste minuset er at det er litt arbeid å vaske opp.
Men man bare heller ingrediensene oppi maskinen slik det står i oppskriften og bruker litt forskjellige hastigheter.
F.eks. tar man ofte egg, sukker og smør først, og la smøret være mykt. Så hell det oppi og man har eggedosis på en, to, tre. Og alt det andre heller man i etterhvert som det står i oppskriften.
På denne måten er det enkelt og raskt å bake formkaker og muffins. Og alle kaker kan stort sett fryses.

Stekeovnen

Ovnen kan brukes til mer enn å steke grandis. Og det er mye rart man kan hive inn her.
Hvis man går til innkjøp av en ildfast form, kan man lage de mest smakfulle retter på en enkel måte.
Det som er fint her er at maten lager seg selv. Både grønnsaker, fisk og kjøtt kan bakes på denne måten.
Mange kjenner vel lasagne, men prøv f.eks. følgende: Bruk rester av f.eks. kjøtt, diverse grønnsaker og poteter. Også potetmos er fint. Legg noe grønt i bunnen, kjøtt eller fisk oppå det, og så f.eks. potetmos eller potetskiver til slutt. Krydre med dine favoritt krydder og sleng over noen urter for smakens skyld. Litt smørklatter og litt kraft er fint. Og så har du ett enkelt måltid. Og når dette står i ovnen og steker, setter man seg i godstolen med musikk og avisen. Her må man bare prøve seg frem og bruk litt mindre enn grandis temperatur.

Mikroen

Mange vet ikke hva man gjorde før denne kom, for mikroen er virkelig anvendelig. Og ikke bare til å varme opp rester eller disse ferdigmat pakkene.
Her kan man kokkelere på samme måte som med stekeovn, ved å bruke mikrofaste former og slenge oppi diverse grønt, kjøtt, fisk poteter osv. Det er en del bøker på markedet for oppskrifter til mikro og jeg har en del selv i basen.
Prøv f.eks. ferdigstekt kylling, legg i en form med noen smakfulle grønnsaker som løk, selleri, purre, gulrot, tomat osv. og f.eks. poteter. Husk krydder og evt. urter. Varm opp, la stå til grønnsakene er kokt og ett duftende måltid frister deg. Fisk er og lekkert i mikroen, og fisk er ikke så vondt som mange tror.

Nødvendige ingredienser

Enkelte ting er det lurt å ha i huset for å sette en ekstra spiss på rettene.
Jeg bruker forskjellige krydder og ta en tur innom en etnisk butikk. Her har de ofte en del krydderblandinger som er ypperlige i mat, og som ikke bare smaker vanlig, og da kan man kalle maten "à la India" f.eks.
Noen urter er også å anbefale, kjøp slik en ferdig potte med f.eks. persille, basilikum, timian osv. Dryss litt i maten og det hjelper garantert.
Hvis man har fryser er det også greit å ha noen frosne grønnsaker her. De er veldig anvendelige og en god erstatning til friske mange ganger. Ellers er mais, tomater, erter, bønner osv. på boks greit å ha.
En flaske oliven eller solsikkeolje er greit å ha. Brukes istedenfor smør ved steking. Jeg har og alltid en flaske mild chilisaus i kjøleskapet.
Det er selvfølgelig mye annet man kan ha i reserve så bruk fantasien.

Og til slutt.

Dessert:

Iskrem er perfekt. ha litt tilbehør og pynt, og desserten er sikret
F.eks. banan, sjokoladepulver, søte kjeks, jordbær friske eller syltetøy, og andre frukter og bær.
Også rester av søt hetvin/likør er snadder. Så kan du kalle det banansplitt med futt i.

Så velkommen til mine oppskrifter og matsider, og send gjerne adressen videre til så mange som mulig.


Annonse


Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:209
Info.Salater.
Norsk mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.