Mojito. hjemmelagd og ferdigblandet


Oppdatertdato: 2009-06-24 Tema: Rom Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Bacardi Norge


Denne drinken har lenge vært blant de mest populære her i Norge. Også på nettsiden min har jeg merket dette. Og nå kan drinken kjøpes ferdigblandet på polet i såkalt ²ready-to-serve² flaske.

Den hjemmelagde typen

Dette er en enkel drink å lage og passer ypperlig i sommervarmen.

Her er noen variasjoner:

Vanlig mojito

3/4 lime i biter
1-2 ss sukker
Ett par mynteblad
4 cl hvit rom (Bacardi)
Mye knust is.
Soda

Lime, sukker og mynteblader mudles i ett longdrinkglass. Ha i litt is og rør rundt. Ha så i rom og fyll opp med knust is. Røres i glasset og toppes med litt soda.
Det er viktig med mye is pga avkjøling og at isen skal avgi vann til drinken.
Denne drinken kan og serveres alkoholfri for den som ønsker det. Da brukes det vann eller evt club soda istedet for rom. Smaker kjempegodt med vann.
Mudling er å knuse i glasset på samme måte som en knuser krydder i en morter.
Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand

Mojito cranberry

12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Cranberry juice (tranebærjuice).
1 myntestilk til pynt

Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med tranbærjuice
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

Pære mojito

0,5 pære
12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 stk pærebit til pynt

Pære, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med en pærebit og serveres med sugerør.

Mojito ready to serve

Den originale Bacardi-klassikeren; Mojito, har etablert seg som en av nordmenns favorittdrinker. Den unike kombinasjonen mellom Bacardi Superior, sukker, mynte, lime og soda er en sammensetning som passer til alle anledninger. Derfor lanserer Bacardi nå Bacardi Mojito ²ready-to-serve² slik at mojito også kan serveres og nytes der det verken er tid eller mulighet til å tilberede den gode blandingen.

Norge er det andre landet i Europa der Bacardi lanserer Bacardi Mojito ²ready to serve² og er en direkte konsekvens av stor etterspørsel etter drinken, sier Marius Vesterby, Markedssjef i Bacardi Norge. - I Spania har produktet blitt et trendprodukt der salget av den ferdigblandede originaldrinken har tatt helt av. Mojito er en av Bacardis originale signaturdrinker og det er funnet oppskrifter så lagt tilbake som på 1930 tallet med Bacardi Superior.

- Med Bacardi Mojito ²ready-to-serve² trenger du bare et glass med isbiter for å servere en duggfrisk mojito på skjæret i sommer, picknik¹en i parken eller på hytta en sen kveldstime, fortsetter Vesterby.

Bacardi Mojito ²ready-to-serve² inneholder 14,9 % alkohol, og vil bli tilgjenglig for alle over 18 år. Bacardi Mojito ²ready-to-serve² er ferdigblandet, slik at den kan helles rett i et glass med isbiter. Skrukorken gjør at den er enkel å oppbevare og ta med seg til anledninger det er godt å nyte noe utenom det vanlige.
Bacardi Mojito ²ready-to-serve² lanseres mot utelivsmarkedet allerede i slutten av mai, og vil være tilgjengelig på Vinmonopolet fra 4.juli 2009.
Flasken med 75 cl vil koste 179,90 kroner.

Serveringsklar på 1-2-3

1. Ha isbiter i et glass.
2. Hell i Bacardi Mojito²ready-to-serve².
3. Toppes opp med sodavann (valgfritt).

Historien om mojito

Selv om opphavet til mojito – og navnet – er noe usikkert, antas det at den stammer fra en medisindrikk som ble kalt “The Draque”. Denne drikken, oppkalt etter Sir Francis Drake, var opprinnelig en blanding av rå sprit fra sukkerrør, sukker, lime og knust villmynte. Drikken ble gitt til mannskapet ombord på skipene hans for å kurere feber og forkjølelse. På slutten av 1890-tallet ble sukkerrørspriten byttet ut med Bacardi Superior-rom og blandet med en dose mineralvann. Dermed var den første originale mojito født. ??

Bacardi Mojito ble godt likt av både rike og fattige, og 30 år senere hadde den blitt Cubas uoffisielle nasjonaldrink. Ernest Hemingway skrev en gang at det å drikke en mojito, var som å iføre seg et emblem for cubansk tradisjon og kultur: Mojito var ikke bare en drink – drikken var blitt et nasjonalsymbol. ??

Opprinnelsen til mojitoens forløper kan etter sigende dateres tilbake til 1586, da Englands dronning Elizabeth I støttet et kaprerskip som skulle plyndre spanske byer i "den nye verden".?? Det samme året kom Francis Drake fullastet med spanske skatter verdt to ganger dronningens årlige apanasje frem til Havana. Kong Filip II av Spania hadde advart den spanske guvernøren på Cuba om Drakes ankomst og hans intensjon om å ta aztekergullet som lå lagret i byens kongelige skattkammer.

Havana var tilsynelatende godt forberedt. Men til alles forbløffelse forlot kaptein Drake, etter flere dager ved kai, den rikeste havnen i Vestindia etter å ha avfyrt kun noen få skudd. Francis Drake lot kanskje Havana ligge igjen uskadd, men besøket satte et varig preg på hele Cuba.

Årsaken var medisindrikken som gikk under navnet “The Draque”. Det var kapteinen Francis Drakes underordnede, Richard Drake, som visstnok hadde oppfunnet drikken men skulle bli husket som hans overordnedes gjærning. Drikken ble servert med en tresleiv med et håndtak laget av hanefjær (en "cock's tail") og ble i hovedsak brukt til medisinske formål.

Under en av de verste koleraepidemiene i Havannas historie, skrev forfatteren Ramon de Paula: "Hver dag kl. 11 tar jeg litt ”Drake” laget med aguardiente, og jeg klarer meg derfor bra."??

Drinken forble slik til midten av 1800-tallet. Da, samtidig som Don Facundo Bacardi Massó stiftet Bacardi Company, endret originaloppskriften på ”The Draque” seg. Som Frederick Villoch beskrev det i 1940: "...da aguardiente ble erstattet med rom, skulle “The Drake” få navnet “Mojito”".

Når det gjelder begrunnelsen for navnet mojito, kjenner ingen den med sikkerhet. Noen sier det kommer av spansk "mojar", som antyder noe vått/fuktig. Andre tror det kommer av det afrikanske ordet "mojo", som betyr en liten forhekselse/magi. Uansett fortsetter Cubas eldste cocktail, laget med Bacardi Superior-rom, å leske og fortrylle alle som nyter den.??

MOJITO - ORIGINAL

Oppskrift til en drink

12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Myntestilk

Fremgangsmåte: Ta mynteblader, lime og sukker i et glass og press ingrediensene sammen med en muddler, en liten trestav for mosing. Har du ingen muddler kan en 0,5 mineralvannsflaske i plast med korken på brukes. Fyll glasset med knust is og tilsett rom og rør godt. Til slutt skal drinkene toppes med litt Club Soda/Farris. Pynt drinken med en myntestilk og server med sugerør.

Mojito er en litt søt drink, gjør den gjerne surere med limesaft eller søtere med sukker.
Balansen bestemmer du. Husk at sukkeret fremhever myntesmaken.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1622
Julekaker.Pølser.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.