Montecillo Crianza 2006 og Fontanafredda Nebbiolo 2007


Oppdatertdato: 2009-09-09 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


2 flotte viner til årets lam

Denne uken tok vi for oss årets lam og stekte skiver av lammelår på 2 måter. Og prøvde derfor 2 forskjellige viner til dette. Og vinene fungerte bra begge 2, men passet faktisk til hver sin tilberedningsmåte fant vi ut etter nøye smakinger. Den første var en Montecillo Crianza fra 2006 og den andre en Fontanafredda Nebbiolo 2007.

Notater om Montecilla crianza 2006

Denne vinen har jeg både drukket og skrevet om tidligere i andre årganger, og har vært på smakinger med representanter fra winemakeren i Spania. Er en ganske sikker vin som fungerer til mange slags kjøtt, gjerne lam som vi prøvde. Er ikke noen vin som tar de mest avanserte og tunge kjøttretter.
Det er en spansk vin som har en flott mørk farge. Den lukter godt men vi ble ikke enige om hvilke bær det var, men om vi sier røde bær så er det vel en grei helgradering.
Vinen er mer skarp og syrlig enn den andre vi prøvde. Og derfor passet den best til de lammeskivene som var grundig marinert, mens Nebbioloen passet best til lammeskiver med rosmarin, trøffelsalt og hvitløk.
Montecillaen er ikke så rund og har ikke så lang ettersmak. Smaken er lett og etter en del diskusjoner ble vi enige om kirsebær. Men det å definere bær er ikke vår sterke side, og når man har begynt å spise så forandrer smakene seg. Men det er vel dette som er poenget når man har en vin til mat, og ikke bare smaker den i ett vinpanel hvor det ikke spises.
Vinen kan etter vår vurdering fint lagres noen år.

Notater om Fontanafredda Nebbiolo 2007

Dette var en vin som var litt forskjellig fra Montecilloen. Denne har mer sødme, mindre syrlighet, føles mer moden selv om den er ett år yngre. Er og en vin som passer etter maten til kosen. Så her kan man med fordel kjøpe inn en ekstra flaske til etterpå.
Men vinen har ikke så mye lukt som førstnevnte, og lukten er lett. Så igjen er det problem å definere den, men kanskje rett og slett druer! Fargen er fin og mørkerød. Smaken er myk i begynnelsen. Den føles rund og moden, og passer fint til lammet vårt, men også etterpå.
Og som sagt passet den best til det lammekjøttet som ikke var marinert, og da vil den nok passe til lammestek, kokt lam og sikkert milde kyllingretter, svin osv.

Unødvendige fakta

Siden vi denne kvelden hadde 2 viner og 2 tilberedningsmåter å sammenligne med, måtte vi passe på å skille vinene. Og da brukte vi den enkle høyre/venstre regelen som kanskje kan være aktuell i disse valgtider. Dvs vi hadde Montecilloen til høyre og Fontanafreddaen til venstre. Om dette ble politisk riktig får andre avgjøre men for oss fungerte det.
Ellers er Montecilloen mer "sjur" på tunga og dermed noe surere. Men denne var veldig god når man svelget ned kjøttet med vinen. Og vi mente at den luktet fløte ettersom måltidet steg frem.
Fontanafreddaen egner seg og som terrasse vin for de som kan spandere 130.- kr på dette

Og ett par notater om maten:
vi anbefaler absolutt å prøve å marinere lam før det stekes, det var veldig vellykket. vi kjøpte ferdig lammelår i skiver som vi brukte. Og som tilbehør gulrotstuing, mandelpoteter og saus på lammekraft med rødvin.
Og som dere ser av bildet spiste vi mandelpotetene med skall, det smaker nydelig(og da slapp undertegnede å skrelle de først). Og mandelpoteter er sinnsykt godt, særlig når det klaffer med koketiden.

Fakta

Sakset fra vinmonopolet

Navn: Fontanafredda Nebbiolo 2007(i pollista står det 2006)
Pris: Kr 129,90 for en helflaske
Varenummer: 20498
Varetype: Rødvin
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Italia, Piemonte
Råstoff: 100% Nebbiolo
Alkohol 13,5 % vol
Sukker: 3,5 g/l
Syre: 5,8 g/
Lagring: 12 MD. lagring i amerikanske og franske eikefat
Lagringsgrad: Kan drikkes nå, men kan fortsatt oppbevares
Produsent: Fontanafredda
Konklusjon: Anbefales av oss i testpanelet

Navn: Montecillo Crianza 2006(i pollista står det 2005)
Pris: Kr 109.- for en helflaske
Varenummer: 1705
Varetype: Rødvin
Utvalg: Grunnsortiment
Land/distrikt: Spania, Rioja
Råstoff: 100% Tempranillo
Alkohol 13,5 % vol
Sukker: 2 g/l
Lagringsgrad: Kan drikkes nå, men kan fortsatt oppbevares
Produsent: Bod. montecillo
Konklusjon: Anbefales av oss i testpanelet

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld. Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. Vi tester og vinene "live", dvs. vi koser oss med vin og ofte mat til. Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget. Og vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet og testpanelet spytter ikke ut vinen!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1704
Grillmat.Wok.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.