Moreller med muligheter


Oppdatertdato: 2003-07-26 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lars Sekse, Planteforsk Ullensvang.


Store og friske, søte og gode. Slik karakteriseres årets norske moreller som nå er på markedet. Røde, søte, friske og modne.
Det er tid for moreller - og i løpet av vel tre hektiske uker skal nærmere 600 tonn høstes her i landet.
Mest for oss nordmenn, men også for et europeisk marked. Vi loves både store og friske moreller, selv om avlingene ikke er helt på høyde med fjoråret.

-Vi hadde et stort år i fjor. Det har satt sitt preg på en del av trærne, slik at de ikke gir så store avlinger i år. Men til gjengjeld er morellene veldig fine i år, skryter Lars Sekse ved Planteforsk Ullensvang forskingssenter i Hardanger. Denne helga (25.-26. juli) skal morellene både prises, smakes og spyttes. Morellfestivalen på Lofthus har for lengst blitt tradisjon, og det inkluderer NM i morellspytting!

-Mye moro og fokus på morellene. Både i matretter, bakverk og vin, sier Lars Sekse, som til daglig er forskningssjef ved Planteforsk Ullensvang.
De har et nasjonalt ansvar for forskning og utvikling av frukt, inkludert moreller. Dermed er Sekse også svært opptatt av å utvikle morelldyrkingen som næring.

Ullensvang i Hardanger er fortsatt den norske høyborgen for moreller
Herredet har tidligere hatt 80 prosent av dyrkingen her i landet, men de siste årene har både Telemark og Lærdal satset sterkt.
Det er i tråd med et eget utviklingsprogram for morellproduksjon i Norge, hvor økt eksport er et viktig punkt. Nå selges rundt 100 tonn ut av landet, mens målet er å seksdoble eksporten.

-Norske moreller er sent modne i forhold til andre land. Derfor er vi omtrent alene på det europeiske markedet i slutten av vår sesong. Det gir store muligheter som vi hittil ikke har greid å utnytte fullt ut. Vi er for små, og utfordringen er rask transport og store nok mengder. London er hovedmarkedet, men her vil de ha hele vognlaster og ikke noen få tonn. Derfor har vi mye å lære av laksenæringen, som transporterer fersk fisk raskt og effektivt fra Norge til europeiske markeder, mener Sekse. Sverige en annen viktig avtaker, og hit er det lettere å organisere transport av varer med kort holdbarhetstid.

Men hvorfor skal så blaserte londonere og alle vi andre kjøpe norske moreller?
-Smak, kvalitet og renhet. Norske moreller har høg smakskvalitet. Vi kan tilby renere produkt enn mange andre, fordi få skadegjørere gir mindre behov for sprøyting. Utfordringen blir å utvide sesongen, slik at norske moreller er tilgjengelig over en lengre periode. Det kan skje gjennom å nye sorter, mener Sekse.

Høstingen startet i forrige uke på tidligsortene, mens det i kommende uke blir høsting av hovedsortene. Årets sesong avlsuttes rundt 10-15 august. For å øke eksporten bør denne sesongen utvides, mener Lars Sekse. Det arbeides godt og profesjonelt i mange miljøer, og forskningssjefen ved Planteforsk Ullensvang er sikker på at norske moreller har en god framtid - også i utlandet.

-Vi har eksportkvotene og markedet. Det satses seriøst og planmessig i mange miljøer. Det har allerede begynt å gi resultater.Og bedre skal det bli, mener Lars Sekse. Før han forsvinner ut til årets festival, blant turister, bygdefolk, frukdyrkere - og moreller.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:24
Slanking.Kaffekos.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.