
Det er ingen tvil om hva som er den beste oppskriften på kjøttkaker, det er mors. Denne retten holder enda stand selv om kjøttkakene også blir offer for nymotens ingredienser og fremgangsmåter.
Kjøttkaker fungerer både som søndagsmiddag og hverdagsmat, og er populært blant store og små. Og man kan lett lage en liten vri på kjøttkakene som tilfredsstiller selv den mest kresne gourmetgane.
Her er noen varianter av kjøttkaker. Og husk at den perfekte kjøttkake middagen har kålstuing eller ertestung som tilbehør. Og som en venninne av meg sier, sjokoladepudding til dessert!
Kjøttkaker
4 porsjoner
400 g kjøttdeig
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ss potetmel
1 ½ dl vann eller melk
2 ss smør til steking
6 dl vann
1 stk. kjøttbuljongterning
Slik gjør du:
1. Det enkleste er å bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
3. Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
4. Ha kakene over i en gryte med 6 dl vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter, eller ha kakene rett i brun saus.
Mors kjøttkaker med brun saus
4 porsjoner
500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts muskat
1/4 ts pepper
1 kryddermål ingefær
2 1/2 ss potetmel
ca 2 dl melk eller vann
Brun saus:
5 dl kraft eller sjy.
1 løk
3 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann.
Salt og pepper
Sukkerkulør til passe farge.
1-2 ss solbærsaft eller 2-3 skiver geitost.
Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig.
Arbeid deretter krydder og poetemel inn i deigen.
Spe deigen med melk eller vann. Litt av gangen. Arbeid godt sammen mellom hver speing.
Form til runde kaker som stekes i smør i en varm panne.
Ha de etterpå over i en gryte med litt vann og la de trekke i ca 10 minutter.
Sil sjyen, tilsett hakket løk og la det koke opp.
Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.
La den koke i 8-10 minutter.
Smak til med salt, pepper og solbærsaft eller geitost.
Kjøttkakene serveres i sausen.
Serveres med kålstuing
Greske kjøttkaker med saus
4 porsjoner
500 g kjøttdeig
2 skiver brød + vann
1 løk
3 hvitløksfedd
1 egg
1-2 ts salt
pepper
saus:
2 bokser hakkede tomater
1-2 ss tomatpurè
en skvett rødvin (hvis du har)
salt
litt timian
litt oregano
litt basillikum
litt sukker
spe med vann hvis sausen blir for tykk
Kjøttbollene:
Hakk løken veldig fint. Hakk hvitløken så fint du kan - ikke bruk presse. Legg brødet i en skål med vann og la det bli gjenombløtt.
Kvern pepper over, viktig med nykvernet.
Sleng de våte skivene og de andre ingrediensene i en bolle. Bland sammen med hendene. Mulig du må ha i et egg til, se an. Form små kjøttkaker , stekes i panna i flere omganger. Kok ut panna mellom hver gang og hell over i en kjele sammen med bollene. sett på kok.
Bland sammen ingrediensene til sausen i kjelen. Smak hvor mye krydder, tomatpurè o.s.v. du trenger. Kok ca 20-30 min. Bollene skal være grå inni. Server med kyprospoteter eller andre poteter du liker. Grønn salat med eddik/olje-dressing er godt på.
Samiske kjøttkaker
1 kg malt reinkjøtt
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
3 dl fløtemelk
2 egg
2 ss hvetemel
Rør kjøttdeigen med salt til den blir en seig masse, ha i krydderet, eggene og spe i fløtemelken under stadig omrøring. Massen skal til slutt være passe fast og lett å forme til kjøttkaker. Stek kakene.
Kålstuing
4 porsjoner
500-750 g hodekål
1/2 ts salt til 1/2 liter vann
Stuing:
3 ss hvetemel
4 dl melk
1 ss margarin eller smør
salt
pepper
persille
Fjern eventuelle visne blad. Skjær hodekålen i små biter. Mål opp vann og kok det opp. Legg i kålen, som så vidt skal dekkes av vannet. Tilsett salt. Kok kålen så vidt mør, 5-10 minutter. Hell av kokevannet og la kålen renne av, ellers blir stuingen for tynn.
Lag stuingen av bare melk - ikke kraft av kålen. Rør melet sammen med litt av melken i et kokekar, tilsett resten av melken og fettet. Kok sausen opp under omrøring og kok den i 3-4 minutter. Smak til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskatnøtt om ønskelig. Legg i den avrente kålen og varm stuingen. Hell den eventuelt i en bolle og klipp persille over.
Ertestuing
4 porsjoner
3 dl grønne erter
3/4 dl vann
1 1/2 ss meierismør
1 1/2 ss hvetemel
Salt
1 ts sukker
Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over. Hell fra bløtevannet og kok opp ertene i nytt vann. Kok ertene møre. Rør sammen smør og mel ( kald smørjevning) og ha dette i ertene slik at det blir fyldig stuing. Kok stuingen ca. 10 minutter. Smak til med salt og sukker.
Hotte kjøttkaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
MarianneIngredienser
500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1 kryddermål ingefær
2 1/2 ts potetmel
ca. 2 dl melk eller vann
Fremgangsmåte
1. Rør saltet godt inn i kjøttdeigen til den blir seig. Rør deretter i krydder, potetmel og finhakket løk.
2. Spe med litt væske av gangen. Rør godt mellom hver speing.
3. Form farsen til små, runde kaker. Dryss over grovknust pepper og stek ved svak varme.
Serveres med spaghettisaus (evt. fra pose), kokt ris og gjerne en salat av tomatskiver og løkringer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingkjøttkaker
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
03.01.2019Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
400 g kyllingkjøttdeig
1 stk. egg
1 ts salt
½ ts pepper
¼ ts malt muskat
smør til steking
1 pose kjøttkakesaus
Kålstuing:
ca. 600 g hodekål
1 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
½ ts salt
¼ ts malt muskat
Fremgangsmåte
Rør kjøttdeigen godt inn med egg, salt og krydder. Form deigen til runde kaker og stek dem i litt smør.
Lag brun saus av pose og legg kjøttkakene i sausen. La alt trekke noen minutter.
Skjær kålen i litt store biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet. Lag hvit saus ved å smelte smøret, røre i melet og spe litt og litt med melken. Kok opp etter hver speing. Ha kålen i den hvite sausen og smak til med salt og muskat.
Server kyllingkjøttkakene med kålstuing, kokte poteter og tyttebærsyltetøy.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjøttkaker med sydlandsk vri
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2010Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
600 g kjøttkaker
300 g fullkornpasta
200 g frisk sjampinjong
1 ss margarin eller olje til steking
1 dl balsamicoeddik
1 pk ferdigkuttet salatblanding
Sett smak på kjøttkakene! Med syrlig saus og pasta blir det garantert en uvant middag.Fremgangsmåte
1. Kok pastaen etter anvisning på pakken.
2. Skjær soppen i båter. Stek dem i en stekepanne til de er nesten ferdigstekte. Ha på balsamico og tilsett kjøttkakene. La alt steke på svak varme, under lokk, til kjøttkakene er varme.
3. Bland sammen salat og pastaen. Ha på kjøttkakeblandingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
163,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:772