Morsdag og valentinesdag til helga. (feb. 2011)


Oppdatertdato: 2011-02-12 Tema: Valentin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no,matprat.no


Til Søndag er det igjen duket for en slik kombinasjonsdag med både morsdag og valentinsdag (selv om valentin er på mandagen). Denne dagen er en ypperlig anledning for dere som gjerne vil gi deres nærmeste en liten oppmerksomhet, eller kanskje en stor en!
Her er i alle fall noen gode kaker som kan bakes, og en liten "sjekkemeny" for dere som trenger det!

Først en meny for 2 personer.

Mitt vaffelhjerte er fylt til randen

60 g mel
½ ts bakepulver
1 dl melk
1 ss vann
1 egg
30 g smeltet smør
2 vårløk
1 rå potet 60-100 g
Tabasco
Salt og hvit pepper
Cremè fraiche
Lodderogn
Rødløk
Kjørvel
Sitron

Riv poteten og la den renne av litt i en sil. Bland mel og bakepulver, rør i melken litt om gangen, sammen med vann og egg. Rør inn det smeltede smøret. Hakk vårløken fint, og bland inn. La røren stå i 20 minutter. Bland inn revet potet, smak til med salt, nykvernet hvit pepper og noen dråper tabasco. Er røren for tykk, spe med 1-2 ss melk. Stek i vaffeljern til gyldenbrune og sprø. Server straks.

Legg opp med 1 skje cremè fraiche på hvert vaffelhjerte, topp med 1 skje lodderogn, dryss over finhakket rødløk og pynt med frisk kjørvel. Sitron hører med.

Scampi à l'amoureus

20 rå scampi
1-2 ss smør
1 sjalottløk
½ rød paprika
½ gul paprika
½ grønn paprika
Noen friske champignoner
½ terning fiskebuljong
¼ dl cognac
1 ss tomatpurè
2 dl fløte
1 tomat
½ bunt persille
1 ss tørr sherry eller vermouth
Cayennepepper
Salt/pepper
1 ss kaldt smør

Tilbehør
Kokt ris
8 grønne asparges.
1 plate butterdeig
Revet ost

Skrell scampi. Skold og flå tomaten og skjær kjøttet i terninger. Hakk persille og løk. Skjær soppen i skiver, og paprika i små terninger. Varm smøret i en sautèpanne. Surr løk og paprika et par minutter uten at det tar farge. Smuldre i buljongterningen. Sett opp varmen og ha i scampi, stek noen sekunder. Hell over cognac og flambèr. Slukk evt. flammene med et lokk. Tilsett sopp og tomatpurè. Vend inn tomatkjøtt og persille, rør fløten i retten og kok opp. Scampi blir seige om de koker for lenge. Smak til med sherry, cayennepepper, salt og pepper. Rør til sist inn 1 ss kaldt smør.
Skrell det nederste av stilken på aspargesen og kok noen minutter i saltet vann. Kok ris.
La butterdeigen tine 20 minutter. Trykk ut hjerter med pepperkakeformer, pensle med sammenpisket egg eller litt melk og dryss over revet ost. Stek på 200 grader i 15 minutter.

Den søte avslutning

Pastisparfait med sjokohjerter

2 ½ dl fløte
4 eggeplommer
75 g sukker
Pastis eller annet brennevin som smakstilsetning

Sjokoladehjerter til dekor

Stivpisk fløten. Pisk eggeplommene og sukker i kjøkkenmaskin. La maskinen gå en god stund, slik at du får en luftig eggedosis. Vend inn fløten med lett hånd, og smak til med ca 1 ss pastis. Har du ikke pastis, kan du prøve whisky eller annet brennevin. Ha i porsjonsformer og sett i fryseren.
Sjokoladehjerter til dekor lager du enkelt ved å smelte 2-3 ruter sjokolade i en plastpose i mikroovn. Klipp et lite hull i tuppen av posen og lag hjerter på en fjel kledd med bakepapir. La stivne.
Ta parfaiten ut av fryseren noen minutter før servering.

Og så noen gode, friske kaker

Pavlovakake

Marengsbunn:
4 stk eggehviter
250 gr sukker
1 ss maisenna
1 ts eddik el. sitronsaft
1 ts vaniljesukker

Fyll:
3 dl kremfløte
1 ts sukker
frukt (det en måtte like.. hermetisk eller fersk)

1. Stivpisk eggehvitene. Tilsett en og en spiseskje sukker og fortsett piskingen til marengsen er blank og seig. Tilsett maisenna, eddik og vaniljesukker mot slutten.
2. Dekk et stekebrett med bakepapir. Tegn en sirkel med ca 23 cm i diameter. Bre marengsen utover sirkelen. Lag en fordypning midt i.
Stek på midterste rille i ca 1 1/2 time på 140 - 150 grader. Avkjøl. (Oppbevar marengsbunnen i en tett boks hvis den ikke skal brukes samme dag)
3. Fyll: Pisk fløten stiv M/sukker. Skjær frukten opp. Ta kremen oppi fordypningen i marengsbunnen. Legg frukten oppå.

Bløtkake med sjokoladekrem

Sukkerbrød:
4 stk egg
200 gr sukker
100 gr hvetemel
100 gr potetmel
2 ts bakepulver

Fyll og pynt:
0,75 liter kremfløte
sukker og vaniljesukker etter smak
1 plate(r) kokesjokolade
2 ss olje
100 gr valnøtter
noen ss syltetøy
1 liten boks aprikoser

Pisk eggedosis av egg og sukker. Sikt det tørre og skjær det forsiktig inn i eggedosisen. Smør en kakeform, 24 cm i diameter, og hell i røren. Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 30 minutter.
Del sukkerbrødet i to eller tre lag og dynk hvert lag med saft fra aprikosene. Pisk kremfløten stiv med sukker og vaniljesukker. Smelt sjokolade sammen med olje over svak varme. Tilsett nøtter og avkjøl noe før du blander det med kremfløte. Bland alt forsiktig sammen, slik at du får striper av sjokolade i kremen.
Smør et tynt lag syltetøy og et lag sjokoladekrem på hvert lag. Fordel resten av sjokoladekremen oppå og rundt kanten av kaken. Pynt med aprikoser.

Fransk sjokoladekake

250 gr kokesjokolade
250 gr smør
4 stk egg (2 dl eggmasse)
200 gr melis
125 gr hvetemel

Brekk sjokoladen i små biter og ha dem i en kjele med smør. Smelt sjokolade og smør ved svak varme. Ikke rør det sammen før sjokoladen er helt myk. Visp egg og melis sammen og hell i sjokolade- og smørblandingen under omrøring. Vend til slutt inn melet. Hell røren i en springform, ca. 24 cm i diameter, dekket med bakepapir i bunnen. Stek ved 200 °C i 20-25 minutter til den har hevet seg langs kanten, men fortsatt er bløt i midten. Avkjøl kaken i formen. Kaken skal ha en saftig, kremaktig kjerne.
Pynt gjerne kaken med melisdryss og server med pisket krem til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2105
Info.Studentmat.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.