Mugg i mat - direkte farlig eller bare udelikat?


Oppdatertdato: 2012-12-08 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Mugg og muggsoppgifter (mykotoksiner) finnes i de fleste kornprodukter, selv om vi ikke nødvendigvis kan se noe synlig mugg. Forekomsten av noen muggsoppgifter ser ut til å øke. Folkehelseinstituttet deltar nå i et prosjekt kalt «Mycomix» der målet er å undersøke hvor mye mykotoksiner vi får i oss, og hvorvidt dette har noen betydning for folks helse.

For å klargjøre dette vil vi studere effekter av mykotoksiner alene, i blanding og sammen med muggsopp og bakteriekomponenter som kan øke deres evne til å føre til uønskede betennelsesreaksjoner. Prosjektet ledes av Veterinærinstituttet.

Sprøytemidler brukes bl. A. For å hindre uønsket vekst av muggsopp på planter. Likevel får en ofte vekst av ulike muggsopp og bakterier på kornprodukter på marka og/ eller under transport og lagring. Kornprodukter som pasta, brød, havregryn, kornblandinger og mel er derfor til en hvis grad forurenset av biologiske komponenter fra bakterier og muggsopp, deriblant muggsoppgifter (mykotoksiner) som DON og HT-2-toksin. I de senere år har en særlig sett økning av HT-2-toksin.

- Mye tyder på at deler av befolkningen kan få i seg mengder som overstiger anbefalte grenseverdier (Tolerable Daily Intake). Derfor vil vi prøve å finne ut mer nøyaktig hvor mye av disse stoffene folk får i seg og hvordan kroppen reagerer på dette. Målet er å finne ut hvordan muggsoppgifter som finnes i kornprodukter og kombinasjoner av disse, kan påvirke mattryggheten, sier forskningssjef Jørn A. Holme ved Folkehelseinstituttet.

Immunsystemet er viktig i forsvaret mot uønskede inntrengere som muggsopp og bakterier. Det ser imidlertid ut til at en ubalanse i dette systemet som en kronisk aktivering over tid, bidrar til at vi kan utvikle autoimmune sykdommer og inflammatoriske sykdommer som eksempelvis Chrons sykdom, ulserøs kolitt og kreft. Muggsoppgifter som finnes i korn kan være med å starte eller forsterke slike uønskede betennelsesreaksjoner.

Overflateceller på tarmen utgjør en viktig første barriere. Tarmceller og ulike immunceller sender signaler til hverandre. Dersom tarmcellene finner noe “skummelt” sier de ifra til immuncellene og vice versa. Vi skal se nærmere på hvorvidt dette samspillet kan forstyrres av muggsoppgiftene.

- Vi skal ikke bare studere hvordan ulike muggsoppgifter virker på immunsystemet hver for seg, men også når de opptrer som blandinger. Vi skal også undersøke om eksponering for visse muggsoppgifter i samspill med andre komponenter i muggsoppen, bakterier eller i kornet, kan sette i gang immunforsvaret på en slik måte at det gir uønskede betennelsesreaksjoner, sier Holme.

VIKTIGE SPØRSMÅL ER:

  • Hvor mye muggsoppgift får vi i oss gjennom kornprodukter?
  • Hvor mye skal til for å alarmere immunforsvaret?
  • Hvordan virker blandinger av muggsoppgiftene og bakterier inn på immunsystemet?
  • Hvordan virker blandingen inn på samspillet mellom immunsystemet og tarmen?
Blod- og urinprøver fra et utvalg av befolkningen analyseres for å undersøke nivåer av ulike muggsoppgifter. Nivåene av muggsoppgifter i blod/urin skal sammenholdes med informasjon om kostholdet hos de samme personene. Da kan man finne ut hvor mye av ulike typer kornprodukter bidrar til det totale inntaket av muggsoppgifter.

Samarbeidspartnere i prosjektet er Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet, Universitetet for miljø og biofag (UMB) og Michigan State University (USA).

Prosjektet “Effects of realistic mixtures of mould and mycotoxins on the immune system and assessment of human exposure” er finansiert fra forskningsrådet sitt program Miljøpåvirkning og helse.

Les mer om muggsoppforskning Veterinærinstituttet - Giftmiks fra muggsopp kan forstyrre immunforsvaret

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2572Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.