
Når folk flest sier champagne mener de egentlig musserende vin. Mer enn 90 prosent av vin med bobler som selges via Vinmonopolet er nemlig ikke champagne. Mange av disse kommer fra Catalonia i Spania.
Hvis du skal til Barcelona og er glad i vin, kan det være en god idé å legge turen innom Freixenet – Spanias største produsent av musserende vin. Blant millioner av liter sprudlende fryd får du gratis omvisning i ti etasjer dype vinkjellere. Anlegget er så stort at omvisningen foregår med tog.
Musserende kvalitetsvin heter cava i Spania. Vi velger å trekke inn kvalitet fordi ikke alle spanske musserende viner får kalle seg cava, det er nemlig forbeholdt de som tilfredsstiller strenge krav og retningslinjer. Blant annet må vinen komme fra en bestemt region, og produksjon må skje etter den såkalte ”méthode traditionelle”.
Spansk erobring
Over sitt 100 år lange livsløp har familiebedriften Freixenet utviklet seg til å bli verdens største merke for musserende viner, og er markedsledende i Europa. Hvert år produserer Freixenet mer enn 200 millioner flasker vin, og eksporterer til mer enn 150 land. Selv om mange har et ambivalent forhold til den svarte Freixenet flasken, selger den om lag 300 000 liter i Norge hvert år, og det er folk på Oslos vestkant som kjøper mest.
Det som skiller Freixenet fra mange andre aktører, er produksjonen av musserende viner etter den tradisjonelle flaskegjæringsmetoden. Prosessen, som for øvrig brukes ved fremstilling av genuin champagne, kalles champagnemetoden eller ”méthode traditionelle”. Det tilsettes gjær i hver flaske for å lage bobler, i stedet for på tanker eller ved å tilsette kullsyre, som er typisk for mange andre musserende viner.
Maskiner og automatikk
Når vinene er ferdig gjæret må de tømmes for sedimenter. Flaskene snus forsiktig slik at gjæren samler seg i flaskehalsen og kan tømmes. Prosessen er svært tidkrevende. I champagne finnes produsenter som snur hver enkelt flaske for hånd, mens hos Freixenet brukes maskiner som snur kasser med 1000 flasker i slengen. Produsenten mener at det er mer nøyaktig å vende flaskene med maskiner enn for hånd, og at teknologien gjør at de kan selge kvalitet rimeligere.
- Ved bruk av maskiner for å snu flaskene blir gjæringsprosessen mye mer grundig og inngående, forteller Gloria Collonell Puig, som guider oss rundt i de enorme kjellerne.
Men vi lurer på om det kan ha noe med effektivitet å gjøre også. Freixenet er tross alt en av Spanias største vinprodusenter.
- Det kan nok stemme. Maskinene har jo ingen mandager, så effektiv produksjon er garantert. Det er nettopp dette som gjør at vi kan selge kvalitet for en så lav pris.
Effektivitet skal være sikkert og visst. Lager- og produksjonshallen er bygget over 10 etasjer, hvor den øverste etasjen er på bakkenivå. Lagringsbygget, som er nesten like stort, ligger rett ved siden av. Det er flasker overalt. Flere millioner av dem. Og prisen er det ingenting å si på. En flaske Freixenet Carta Nevada Semi Seco koster 83 kroner, og den tørre varianten, Freixenet Cordon Negro Brut, koster 94 kroner. Freixenet har også rimelig musserende tørr rosévin til 88,20 kroner. Flaggskipet Freixenet Reserva Réal koster imidlertid 149 kroner, men er absolutt verd prisen.
Annen musserende
Men musserende er ikke forebeholdt Spania. I Tyskland, Ungarn og Italia, for eksempel, fremstilles musserende viner ved tankgjæringsmetoden (méthode charmat). Flere av disse er også populære her til lands.
Italienske Martini Asti har vært Norges største musserende vin siden 2002. Denne er litt søtere enn det meste fra Freixenet og egner seg spesielt godt i drinker, puncher og til desserter, eller sammen med frukt. En av de store vintertrendene i vinter blir å blande Martini Asti i drinker sammen med Bacardi Razz.
Også ungarske Chapel Hill er en storselger i Norge. Chapel Hills filosofi har alltid vært å bringe sammen det beste av internasjonale kunnskaper og bruke det i ungarsk sammenheng for å bevare tradisjoner. Ungarn er anerkjent for sine kvalitetsviner, som har blitt produsert her siden romertiden. Merket Chapel Hill så dagens lys så sent som på slutten av 1980-tallet, men har utrettet utrolige resultater på rekordtid.
I dag produseres millionvis av flasker, som blir eksportert til blant annet Storbritannia, Sverige, Finland, Japan, Estland og Polen. Sparkling Chardonnay er en frisk musserende vin med et hint av sitron. Denne gir mye for pengene. Prisen er kroner 79,90.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:712