Mye mat og lite ull på Geitmyra matkultursenter


Oppdatertdato: 2013-11-01 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Geitmyra


På tunet på Geitmyra gård står barn i ring og svir av ullen på sauehoder på spidd. Geir Løne fra Voss er blant landets fremste eksperter på smalahove og lærer små og store hvordan man går frem for å forvandle et ullete hode til en deilig og velsmakende rett. Søndag tok han turen til Oslo for delta på Åpen Gård-arrangementet ”Hele verden liker lam” på Geitmyra matkultursenter for barn. Og det er flere enn Ivar som liker lam. Godt over 700 store og små smakte seg gjennom lam fra ulike beiter i Norge og ulike verdensdeler .

«Det smaker godt» sier Petra (11), og mumser videre på somalisk suuqar av ytrefilet av lam. Kokken, Triig Ismail forteller at suuqar er en klassisk rett fra Somalia, der kjøttet deles i små biter før det freses i en panne med mange ulike kryddere og lime. På Geitmyra matkultursenter denne dagen har Petra også smakt på indisk lammebirjani, laget egen raita, spist lammetagine fra Marokko, helgrillet lam og lam fra Lofoten og lam fra Hvaler. I tillegg har hun rukket å mortre sin egen krydderblanding! Kjøkkenet var fullt av barn som ivrig knuste hele kryddere til blandingene Ras el hanout, Garam Masala og «norsk» variant med einebær og granbarskudd. Noen egne krydderkomposisjoner var det også rom for!

Lenger ned på tunet står en stor sirkel rundt en helt slaktet lam som er hengt opp i svalgangen. Der viser undervisningsansvarlig på Geitmyra matkultursenter, May Britt Stormoen et interessert publikum hvordan man parterer et helt lam. «Det er viktig at dere vet hvor maten vi spiser faktisk kommer fra», sier May Britt. «Det vi spiser til middag har vært levende dyr, og det skal vi ha respekt for,, sier May Britt. ”Og noe av det fine med lam er at vi kan bruke så å si hele dyret, til og med hodet. Og ikke bare blir de god mat, ved å beite gress og buskas hjelper de til med å opprettholde kulturlandskapet.”.
En opplevelserik formiddag nærmer seg slutten, og mette av både inntrykk og lam tusler store og små hjem fra Geitmyra gård.

Geitmyra matkultursenter for barns visjon er "Vi skal bidra til at så mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gjør dem godt." Dette arbeidet gjør vi gjennom skoleundervisning, fritidskurs, barnehager, Åpen gård-arrangementer, nettportal med undervisningsopplegg og nasjonal spredning av informasjon om matkulturelle temaer. Vi underviser barn og unge om matopprinnelse, bærekraftig dyrking og forbruk, helse, smak og matlaging.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2786Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.