Mye mer mat for allergikere


Oppdatertdato: 2012-06-22 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Oslo (NW): Det blir stadig flere matvarer å velge mellom for personer som ikke tåler melk, egg og glutenholdig mel. – Vi ser en tydelig økning i etterspørselen etter denne typen mat i våre butikker. Fra 2010 til 2011 økte salget av allergifrie matvarer med nær 30 prosent, og økningen fortsetter, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.
Norgesgruppen er den største av de fire matvarekjedene og har blant annet butikkjedene Ultra, Meny, Kiwi og Spar.
Meny alene har mer enn 250 ulike matvarer for allergikere og de med matintoleranse. Listen med spesialvarer omfatter blant annet laktosefri melk, risdrikk til de som ikke tåler melk, margariner, knekkebrød, frokostblandinger og kaker uten gluten og middagsretter fri for egg, gluten og melk.

– Suverent mest selger vi av laktosefri melk og melkeprodukter med redusert innhold av laktose. Deretter følger margarin, brød og mel- og grynprodukter. Disse varegruppene står for over 60 prosent av salget av allergifrie varer, sier Søyland.

Mat for alle

Mens tilbudet av spesialmat øker, har en av landets største matvareprodusenter valgt en litt annen vei.

– Mer enn 120 av våre sauser, supper, kakemikser og gryteretter inneholder verken gluten, melk eller egg, sier ernæringsfysiolog Åsta Otteren Ellingsen, fagsjef for ernæring i Rieber og Søn, som står bak Toro.
Bedriften har gjort spesialmat til standardvare.

– Vi tenker at de med allergier skal slippe å stikke seg ut og alltid spise annen mat enn andre. Derfor prøver vi først allergenfri mat som passer for alle når vi utvikler nye produkter.
I snart ti år har Langpannesjokoladekake vært en sikker suksess i barneselskaper.

– I barneselskaper, på skoleavslutninger og andre feiringer vil det alltid være noen som ikke tåler egg, melk eller mel. Folk skal slippe å lage flere typer kaker, og de skal være sikre på at ingen får i seg noe de ikke tåler.
Toro produserer også enkelte spesialprodukter for cøliakere, som ikke tåler gluten, og disse er merket spesifikt..

– Toro-fabrikken er også totalt fri for nøtter og peanøtter som kan gi svært alvorlige allergiske reaksjoner. Det er en beslutning vi tok for mer enn ti år siden, fortsetter Otteren Ellingsen.

Mange har allergi

Mellom 20 og 25 prosent av befolkningen mener selv at de har allergi eller er intolerante for enkelte matvarer.

– Situasjonen for de som ikke tåler, melk, egg, hvete og annet glutenholdig mel, er blitt lettere de siste årene. Utvalget av matvarer for disse gruppene er blitt mye større, sier Helle Stordrange Grøttum, som er fagsjef for matallergi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
NAAF har samarbeidet med Rema 1000 om et allergivennlig vareutvalg i butikkene.

– Svært mange av oss har behov for mat som er fri for egg, melk og gluten. Før måtte man gjerne i spesialbutikker for å få tak i mat man tålte. Vi er glad for at både produsenter og butikker nå satser for fullt på dette markedet, sier hun.
Sammenlignet med resten av Europa ligger norsk og nordisk matvareindustri langt fremme i utviklingen av allergifrie produkter, mener Roald Guldbrandsen i NHO Mat og Drikke, som organiserer norske matvareprodusenter.
– Men allergi og intoleranse øker, og derfor blir det viktig å drive innovasjon på dette området. Her må vi samarbeide med utdanningsinstitusjonene, slik at ansatte i matindustrien får den kompetansen som kreves for å utvikle slike matvarer, sier han.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2465
Grillmat.Lapskaus.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.