Nå bugner det av friske rotgrønnsaker


Oppdatertdato: 2006-10-14 Tema: Rotgrønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge strand


Nå bugner hele Norge av herlige, friske rotgrønnsaker. Endelig er tiden her da du kan fråtse med grønnsaker som middagsretter, til varme supper for kalde høstkvelder eller som fargerikt garnityr til steken.

På mange måter har det asiatiske kjøkkens inntreden i Norge hjulpet oss nordmenn tilbake til våre røtter. For i takt med at nordmenn lager mer og mer asiatisk mat, kommer også norske rotfrukter igjen til heder og verdighet. Mange av rotfruktene i asiatisk mat ble nemlig brukt av norske husmødre allerede fra 1600-tallet og utover. Da Henriette Schønberg Erken skrev sin store kokebok i 1914, viet hun like stor oppmerksomhet til pastinakk, skorsonerrøtter og jordskokk som til gulrot.

Pastinakk kom antagelig hit fra Sør-Europa i middelalderen. Den knudrete roten jordskokk kom fra Nord-Amerika og ble dyrket i stor stil her fram til på 1800-tallet. Men i likhet med nepe - som var nordmenns viktigste c-vitaminkilde inntil for 250 år siden - ble jordskokken utkonkurrert av poteten.

På kontinentet har det i flere år vært en trend å gå tilbake til røttene, til det regionale kjøkken. Nå begynner også nordmenn å løfte fram gamle rotfrukter som i årevis er blitt dårlig behandlet, men som er så rike på smak og næring.

Anvendelige og smakfulle

Ikke bare er de velduftende og velsmakende, fargerike og næringsrike de norske rotfruktene. De er i tillegg rimelige, de kan bakes, stekes, kokes eller spises rå. For det er ikke skryt eller innbilning at norske grønnsaker smaker best. Det har blant annet med jordsmonn, klima og veksttid å gjøre, og disse faktorene gir grønnsakene ekstra god smak og høyt næringsinnhold. Så løp og kjøp røtter til begjær. Enten du velger mormors sikre varianter eller velger å eksperimentere, er resultatet så godt som garantert. Sånn er det bare - med råvarer av ypperste klasse. Her bringer vi deg NRKs kokke-Lises grønnsakfavoritt. Vel bekomme!

Kokke-Lises ovnsbakte rotfrukter med chevrekrem

4 porsjoner

2 persillerøtter
2 pastinakker
2 gulrøtter
2 skorsonerrøtter
2 søtpoteter
1/2 sellerirot
4 hvitløkfedd
noen kvister frisk timian, helst bare bladene
saften fra 1/2 sitron
2 ts honning
1 ss smør
1 ss olivenolje
2 ss crème fraiche
60 g myk chevre uten skorpe, ev. snøfrisk
salt og kvernet pepper

Vask og skrell rotfruktene og skjær dem i grove biter. Legg dem over i en ildfast form og tilsett hvitløkfedd delt i to, timianblader, smør, olivenolje, sitronsaft og honning. Dryss over salt og pepper. Bak det hele i ovn ved 200 grader til de er møre, ca 35 minutter. Vend litt på grønnsakene underveis. Visp sammen chevre og crème fraiche. Smak kremen til med salt og pepper.

Server ovnsbakte rotfrukter med en skje chevrekrem som en liten rett i seg selv eller som tilbehør til stekt fisk eller kjøtt.
Det er ingenting i veien for å bytte ut og bruke de rotfruktene du liker best.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:940


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.