Nå bugner det av grønnsaker


Oppdatertdato: 2008-08-18 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen. Bildene er tatt av grønnsaksboden til Tofteland Gård på Torget i Kristiansand


Nå er det tid for friske grønnsaker. Butikkenes disker bugner av norske delikatesser og på grønnsakstorgene rundt forbi i landet er det et vell av farger.
Noe av det beste er nok å handle inn ett utvalg av grønt og bare knaske de rå. Men det er mye en kan bruke grønnsaker til, og en god ide er å bruke de som tilbehør til annen mat. Her er det mange muligheter og ikke bare som salat eller kokt som vi ofte bruker.

Blomkål er en nydelig grønnsak som er veldig anvendelig:

Blomkålsnadder

4 porsjoner

1 stort blomkålhode
vann
salt
4 egg
3 ss smør
rikelig med klippet dill eller kruspersille

Blomkålen deles i større buketter som kokes nesten møre i lettsaltet vann i ca. 7 min. Eggene kokes i 8 min. - plommen skal ikke være hardkokt. Skjær eggene grovt og legg dem i smeltet smør. Bland forsiktig. Legg den nykokte blomkålen på et rykende varmt fat. Hell eggesmøret over og til slutt rikelig med dill eller kruspersille.

Fennikel er en grønnsak som ikke er så kjent for alle. Har lakris smak. Er god som tillegg i salater. Prøv denne til vilt.

Fennikelmos

4 porsjoner

1 fennikel
2 dl fløte
750 g poteter, 8-10 stk
25 g smør

Skjær fennikelen i strimler og kok den mør i fløten. Bland den til en glatt røre.

Skrell og kok potetene. Press potetene og bland dem i fennikelrøren. Tilsett smøret. Varm opp og rør rundt.

Mosen smaker godt til røkt viltkjøtt eller til farseretter av vilt.

Broccoli spiser jeg ofte lettkokt. Nå er den på sitt fineste her i Norge. Men prøv denne:

Broccoli med ingefær

4 porsjoner

500 g broccolibuketter
4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk i skiver
en fingernegl-stor ingefær, skrelt og skåret i tynne strimler
salt
nykvernet pepper

Kok broccolibukettene i lettsaltet vann 4-6 minutter. Hell vannet fra og hold dem varme.

Surr hvitløk og ingefær i olje i noen minutter. Hvitløken må ikke bli brun. Legg broccolien på varmt fat og hell hvitløk og ingefær over.

Hvorfor ikke prøve seg på grønnkål. Denne kan høstes utover hele høsten.

Fløtestuet grønnkål

4-6 porsjoner

2 grønnkålstilker
skinkekraft eller buljong av terning
2 ss margarin eller smør
1 dl fløte eller crème fraîche
1 ts salt
nymalt pepper

Risp bladene fra stilken på den friske grønnkålen. Skyll dem godt. Kok dem møre i litt skinkekraft eller buljong. Ta opp kålen, la den renne av og hakk den grovt.

Fres den hakkede kålen i fettet under omrøring.

Tilsett fløte eller crème fraîche og la kålen trekke i 3-4 minutter, spe eventuelt med litt av kraften eller litt vann eller melk. Smak til med salt og pepper.

Serveres som tilbehør til kjøttkaker, stekt pølse eller stekt fisk

Prøv en god stuing av gulerøtter og kålrot

Kålrot/gulrotstuing

4 porsjoner

300 g gulrøtter
200 g kålrot

Hvit saus av:
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk (eller 3 dl melk og 1 dl grønnsakkraft)
3/4 ts salt

Kruspersille

Kålrot og gulrøtter skrelles og skjæres i terninger som kokes så vidt møre i lettsaltet vann. Hvit saus tilberedes ved å smelte smør, røre i mel og spe med melk. La sausen koke godt opp under konstant omrøring. Smak til med salt. Etter at kålrot/gulrotterningene er tatt over i sausen, gis den et oppkok. Serveres med finklippet kruspersille over.

Eller kanskje denne varianten

Purre/løkstuing

4 porsjoner

300 g purre
300 g løk

Hvit saus av:
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk (eller 3 dl melk og 1 dl grønnsakkraft)
3/4 ts salt

Kruspersille

Purre og løk renses og skjæres i skiver som kokes knapt mørt i litt lettsaltet vann. Hvit saus tilberedes ved å smelte smør, røre i mel og spe med melk. La sausen koke godt opp under konstant omrøring. Smak til med salt. Etter at purre/løkskivene er tatt over i sausen, gis den et oppkok. Serveres med finklippet kruspersille over.

Blomkål, spinat, jordskokk, neper og snittebønner er utmerket å servere som stuet på samme måte. Å blande grønnsaker til stuing er også en fin variant.

Og til slutt en ekslusiv vri på grønnsakstilbehør.

Sitronglaserte grønnsaker

4 porsjoner

1/2 kålrot
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
2 poteter
2 sitroner
2-3 ss sukker
25 g smør
salt
pepper

Rens og skrell grønnsakene og skjær dem i terninger eller skiver. Forvelles noen minutter i lettsaltet vann. Hell av vannet og la grønnsakene renne godt av.

Press sitronene og kok saften med sukker til en tyktflytende lake. Tilsett litt smør.

Fres grønnsakene i resten av smøret til de er knapt møre. Hell over sitronlaken og glaser grønnsakene. Krydre med litt salt og pepper.

Serveres til røkt reinkjøtt, hjortestek eller villsvinstek.

Noen tips til bruk av de vanligste grønnsakene: Søk gjerne etter andre oppskrifter med våre søkefunksjoner. Vi har flere tusen oppskrifter med forskjellige grønnsaker som hovedingrediens

Agurk
Agurk brukes til alle typer salat, til smørbrød og pynt på kalde og varme retter, i fiskegryter, ratatouille, gazpachio (kald spansk suppe), tzatziki, syltet og kremet både varm og kald.

Blomkål
Rå i salter eller med dip. Kokt eller dampet med saus eller smør. Passer i suppe. Skal ikke koke lenge. Det er flere retter med bare blomkål. Eks gratinert, med hvit saus, blomkålsuppe.

Broccoli
Kan spises rå i salter eller med dip. Er veldig god kokt eller dampet med smør eller en saus. Brukes og som tilbehør til for eksempel stekt kjøtt.

Fennikel
Brukes rå i salater eller kokt. Kan og stekes. Brukes mye som grønnsak i andre retter. Rensing: Skylles. Rottrevler skjæres bort. Grønne blad hakkes. Brukes og som te.

Grønnkål
Grønnkål kan brukes i wok, og den kan kremes, brukes som garnityr i gryter og supper. Den kan også stekes i smør og smaker godt med retter med stekt skinke. Bruk gjerne fløte for å få vekk kålsmaken.

Knutekål
Smaker som en blanding av nepe og hodekål. Dampet med sitron og smeltet smør. Kan og stekes og bakes. Stuet med sitron, smør og persille er den fantastisk. Den er god i grateng og gratinert med ostesaus. Kan wokes, stekes og smørdampes.

Kålrot
Spises rå som snacks,kokt som tilbehør, i kålrotstuing eller som grønnsak i lapskaus ol. Også stekt.

Gulrot
Frisk, revet, kokt, stuet og glassert. Er mye brukt grønnsak som tilbehør til forskjellige retter. Revet til feks fisk. Stuet på samme måte som kålrotstuing.


Purre

Brukes i suppe, stuinger, gryteretter osv. Også wokstekt.

Reddik
Rå i salater og som tilbehør,pynt. Også med dipp. Vinterreddik bør kokes eller stekes pga smaken.

Stangselleri
Rå selleri serveres ofte som en appetittvekker, og er ofte tilbehør i salater og på smørbrød. Som kokt er den en populær smaksingrediens i supper, sauser, stuinger og ris. Den smaker herlig bresert, gratinert, dekket med bechamelsaus eller ganske enkelt servert med smeltet smør. Selleribladene kan gi smak til salater, supper, sauser eller kokelaker.

Tomat
Brukes som snacks, salater, gryteretter, supper, sauser, grønn- saksstuinger, pizza , fylt, bakt, og i gazpacho, ratatouille,pizza.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:339
Julekaker.Reker.
Lam.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.