
Jordbær er en stor kultur i mange land og i alle verdensdeler. Det finnes derfor en rekke forskjellige typer og sorter. Her får du en oversikt over hvilke sorter som passer best i Norge.
For våre forhold er det hovedsakelig typene som danner blomsteranlegg når dagene er korte (kortdagsplanter) som passer best og gir størst avling og best kvalitet. De blomstrer i mai og juni, og høstes fra slutten av juni og i fem - seks uker.
Andre steder er de flergangsblomstrende sortene mest vanlig. Nye og bedre sorter av disse typene er nå til utprøving også her i landet, og noen synes interessante for dyrking i framtiden. De blomstrer og har modne bær samtidig. Blomstrings- og høsteperioden varer derfor mange steder halve året hos slike sorter. Hos oss kan det trolig høstes modne bær av disse typene fra midt i juni til langt ut i september.
Våre viktigste sorter er foredlet i Tyskland (‘Senga Sengana’), Canada (‘Bounty’) og Holland (‘Korona’). Det blir foredlet jordbærsorter også her i landet, og flere gode sorter blir dyrket en del (’Glima’, ’Jonsok’ og ’Frida’). En av de nyeste og beste flergangsblomstrende sortene er også norsk (’Rondo’).
Våre viktigste krav til gode sorter er følgende:
- god overvintringsevne
- god smak
- god resistens mot viktige sjukdommer og skadedyr
- store og faste bær
- bær som beholder kvaliteten etter transport og omsetning
- bær som kan benyttes både som spisebær og som konserves
Beskrivelse av jordbærsorter
Vi trenger sorter som modner til forskjellig tid. Noen av de viktigste og mest interessante sortene beskrives kort nedenfor.
‘Korona’ er en sort som er utviklet i Holland og har lenge vært den viktigste sorten hos oss. Plantene er sterkvoksende, men er svake for bladsoppene mjøldogg og øyeflekk. Bæra modner ca fire dager etter ’Zefyr’ og fire dager før ‘Senga Sengana’. Sorten har store bær med meget fin og aromatisk smak. Bæra er lite faste og har svak overflatehud. De får derfor lett synlige trykkflekker ved uforsiktig høsting og under transport og omsetning. Fargen er litt lys og bæra egner seg ikke for konserves. Hamsen sitter dessuten svært fast. ‘Korona’ gir gode avlinger av store bær som er middels sterk mot råtesopper.
‘Senga Sengana’ ble utviklet i Tyskland midt på 1950-tallet og er vanlig over et meget stort dyrkingsområde. Sorten var hovedsorten hos oss i minst 25 år. Plantene er meget sterkvoksende og friske. Avlingsevna er god og bærstørrelsen bra. Bæra er middels faste, litt syrlige, men har god kvalitet både som spisebær og for konserves. De har noe svak resistens mot gråskimmelsoppen og råtner lett når plantene blir store og tette.
‘Zefyr’ er en dansk sort som har blitt dyrket i Norge siden midten av 1960-tallet. Plantene er middels sterkvoksende og vinterherdige. Største svakheten med sorten er at plantene er meget svake mot mjøldogg. Også bæra får ofte skade av denne soppen, men de er middels sterke mot råtesopper. Sorten er tidlig og gir god avling og bærstørrelse. Bæra har god kvalitet som spisebær, men de egner seg ikke til konserves.
‘Bounty’ er utviklet i Canada og ble vanlig hos oss rundt 1980. Avlingsevne, bærstørrelse og kvaliteten på bæra som spisebær er bra. Plantene er middels sterkvoksende og friske. Sorten modner tre-fire dager senere enn ‘Senga Sengana’. Bæra er middels faste, smaker godt, og er middels sterke mot gråskimmelsoppen. Selv om bærfargen er mørk, egner ‘Bounty’ seg dårlig som konservesbær fordi fargen er ustabil og syltetøyet blir grått ved lagring.
‘Polka’ er en hollandsk sort som også modner noe senere enn ’Korona’. Plantene er relativt store og har mange kroner. De blir derfor noe tette, men er relativt sterke mot mjøldogg og andre bladsjukdommer. Bæra er middels store, litt faste og syrlige og gode som spisebær. Sorten har blitt noe benyttet av konserveringsindustrien, men kvaliteten som konservesbær er litt svak.. Bæra hos ’Polka’ er relativt sterke mot råte og flere sjukdommer og skadedyr. Sorten synes bl.a. å være sterkere enn andre mot jordbærsnutebille.
‘Honeoye’ er en eldre amerikansk sort som har fått fornyet interesse hos oss i det siste. Plantene er åpne og svakvoksende, men meget friske. Plantene er lite vinterherdige og blir ofte frostskadd. Sorten er tidlig og gir god avling og store, mørke bær. Smaken på bæra er nokså syrlig, men hos godt modne bær er smaken bra. For tidlig høstede bær er syrlige med dårlig smak. Den mørke bærfargen gjør sorten brukbar for konservesindustrien, men på grunn av tidligheten, er det et mindre interessant bruksområde.
‘Glima’ er foredlet av professor Johannes Øydvin og sendt ut fra Norges Landbrukshøgskole for nesten 40 år siden. Plantene er middels sterkvoksende, meget friske og vinterherdige. Bæra har
bra resistens mot råtesoppene. Sorten er meget tidlig, kanskje enda litt tidligere enn ‘Zefyr’. Bærene er gode både som spisebær og for konserves. Sorten gir bra avling, men største svakheten er at bæra er små.
‘Jonsok’ er også en norsk sort fra Norges Landbrukshøgskole som ble gitt ut tidlig på 1960-tallet. Plantene er sterkvoksende og friske med spesielt god vinterherdighet. Sorten modner noen dager senere enn ‘Glima’. Avlinga er bra, men bæra er litt i minste laget. Kvaliteten er god som spisebær og meget god for konserves. De herdige plantene kan benyttes i områder med vanskelige overvintringsforhold. Sorten har blitt lite dyrket, men er en meget bra spesialsort.
’Frida’ er foredlet i av professor Johannes Øydvin og sendt ut fra Norges Landbrukshøgskole for bare 4 år siden. Den er derfor ennå lite utprøvd, men har flere lovende egenskaper. Plantene av ’Frida’ sterkvoksende og sterke mot mjøldogg og andre bladsjukdommer. Bæra modner noen dager senere enn hos ’Korona’, de er meget store og ser ut til å være relativt sterke mot råtning. Bæra er godt gjennomfarget, syrlige, litt faste og smaker meget godt. Sorten passer derfor trolig både som spisebær og for konservering.
’Florence’ er en ny, engelsk sort om ennå blir prøvedyrket. Plantene er middels sterkvoksende og bra friske. Bæra modner meget sent, en til to uker senere enn ’Korona’. Bæra er bra faste, litt lyse, men størrelsen er bra og sorten gir store avlinger. Smaken på bæra er middels, men kvaliteten holder seg godt under omsetning og sorten har blitt godt mottatt av forbrukerne.
Rondo er en helt ny norsk sort av typen flergangsblomstrende. Den gir derfor modne bær i en meget lang sesong. For å sikre kvaliteten sent i sesongen, bær plantene beskyttes mot regn – dyrkes under tunnel eller tak. Sorten gir god avling og bærkvaliteten er bra som spisebær. Bæra er mørke og har god størrelse. Sorten er enda lite prøvd og det er derfor usikkert om den vil bli tatt i bruk.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:298