Nå er det sesong for norske bringebær


Oppdatertdato: 2014-07-19 Tema: Bringebær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Vi har hatt en forsommer i særklasse. Varmen har bidratt til at bær generelt modnes to uker tidligere enn normalt. Bringebær i plasttunnel har modnet i flere dager allerede, men nå kommer frilandsbærene og sørger for full markedsdekning. Hovedsorten heter Glen Ample. Bærene plukkes i hele Sør-Norge, og kvaliteten er strålende.
Vårt forbruk av bringebær har økt i rakettfart i løpet av kort tid. Statistisk spiste vi 922 tonn i 2010. I 2013 var forbruket økt til hele 2152 tonn. Den totale omsetningen av bær lå på 1,4 milliard kr i 2013, som ga en økonomisk vekst på hele 21,6 % fra året før. Ingen produktgruppe øker mer enn nettopp bær hva forbruk angår nå.
Vi har endret vårt bruksmønster for bringebær mye på få år. De har tradisjonelt blitt tatt omhyggelig vare på i syltetøyglass, på saftflasker og i fryseboksen. Vinteren er lang i Norge, og sunne bringebær har vært nødvendig å ha gjennom hele den kalde perioden. Nå spiser vi friske bringebær i mengder gjennom den norske sesongen.
Bringebær er et særdeles smakfullt bær som er herlig til dessert med fløte, vaniljesaus, kesam eller is, i kaker og i frukt- og bærsalater, i sommerdrikker og drinker, i smoothies, til frokost med kornblandinger, yoghurt og cottage cheese, i nisteboksen, i grønne salater, på ostefatet og til spekemat, for å nevne noe.
Det er viktig å oppbevare bær kjølig, men det er like viktig å la dem bli godt tempererte før bruk. Da kommer både smak og aroma til sin fulle rett. Og årets bringebær er smakfulle på grunn av mye sol og varme.
Bringebær er faktisk en ung kultur. Det var i England at bringebærdyrking startet opp på 1600-tallet. Før det var det bare ville bringebær som ble brukt. Det er mange sorter, men her i Norge har Glen Ample blitt hovedsorten. Asker-bær er fortsatt også populært.
Bringebær er rike på vitamin C, magnesium, kalium og naturlig fiber, og selvfølgelig på antioksidanter. Så når det gjelder bringebær, er det sunnhet i hver munnfull.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2949
Info.Kjøttdeig.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.