Nå er det tid for fargerike salater


Oppdatertdato: 2008-04-17 Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard, Kim Holthe, Opplysningskontoret for Frukt og grønnsaker


Våren er såvidt kommet til landet og det begynner å krible både her og der. Og snart så fylles igjen frukt og grønt diskene med friske, fargerike råvarer.
Men før vi begynner å fråtse i det grønne, får vi bruke det vi har. Og går man i en grøntdisk nå så ser man at det er mye fint, selv om det ikke er norskt. Vi finner frisk broccoli, blomkål, salat osv. Og en frisk salat passer fint nå i disse vårtider, da man nesten kan spise på terrassen.
Jeg bruker og ofte epler, rosiner, nøtter, ost, egg og ananas i salaten. Og en favoritt er gresk salat med (masse)løk, salat, tomater, agurk, oliven, fetaost og olje over. Noen bruker og paprika i denne salaten. Jeg kjøper selv fersk fetaost i en innvandrerforretning her i Kristiansand, som og har ferske oliven.
Men ett par grønne (terrasse) forslag kommer her: Alle til 4 personer+-

Gresk bondesalat
1 agurk, i tykke skiver
4 store tomater, i båter
2 rødløk eller vanlig løk, i tykke skiver
1 gul paprika, i store biter
100 g stenfrie sorte oliven
100 g fetaost, i terninger
salat- og spinatblad
Dressing:
4 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
salt og grovmalt pepper

Fordel alt i en stor, vid salatbolle. Bland olje, eddik, salt og pepper og hell dressingen over salaten. Server med varmt brød.

Kanskje det kan samke med en enkel blåskjellsalat. Blåskjell er jo på sitt beste nå på denne tiden.

Blåskjellsalat
1 lite blomkålhode
2-3 hardkokte egg
100 g rensede blåskjell
1 liten pakke frosne erter, ca 125 g

Dressing:
rømme
salt
pepper
karri

Del blomkålhoder i små buketter. Kok dem nesten myke i lettsaltet vann og avkjøl. Skrell eggene og del dem i båter. Slå av kraften på blåskjellene.

Bland blomkål, egg, blåskjellkjøtt og erter i en salatbolle.

Bland rømmen, pepper, salt og karri. Server dressingen til salaten sammen med brød og smør.

Eller hva med denne

Chef salat
2 egg
100 g jarlsbergost
1/4 hode isbergsalat
8 grønne eller svarte oliven
dressing

250 g stekt kyllingkjøtt
2 vårløk
8 cherrytomater
basilikum

Skjær de hardkokte eggene i båter. Skjær kylling og ost i biter og strimle vårløk og isbergsalat. Tomatene deler du i to.
Hell over dressing.

Og denne er kanskje litt i forkant, men ingrediensene fins i butikken.

Sommerens røde festsalat
1 raddichio rosso salat eller rød lollo
1 slangeagurk
6 tomater
1 kurv sjampinjong
1 bt. reddiker
150 g kokt skinke
150 g jarlsbergost
4 egg

Dressing:
3 dl kremfløte
1 pk. lettmajones
1 bunt gressløk
1/2 fennikel eller 1 potte frisk brønnkarse
100 g hakkede mandler
grovmalt pepper

Lag først dressingen. Finhakk fennikel (eller brønnkarse), mandler, gressløk og ha over litt grovmalt pepper. Pisk krem og bland inn i majonesen. Bland så inn krydder/nøtte- blandingen. Kok eggene 8-10 min., skrell og del dem i fire. Riv salaten. Tomater, agurk og reddiker skjæres i skiver. Osten kuttes i terninger og skinken strimles. Legg tomater lagvis med salat, agurk, reddiker, ost, skinke og egg. Serveres med dressingen ved siden av og fersk gjærbakst.

Og broccoli er kjempesunt, med masse mineraler i og det smaker faktisk ganske godt, selv om den vi får nå er importert.

Brokkolisalat
300 g broccoli,
1 liten løk,
4 ss rosiner,
Dressing:
4 ss solsikkeolje,
2 ss epleeddik,
2 ss majones,
Garnering:
4 ss solsikkefrø,
evt.6 skiver bacon (sprøstekt og skåret i biter)

Del brokkolien i buketter. Spar stilkene til for eksempel grønnsaksuppe. Bland bukettene med finhakket løk og rosiner. Rør sammen ingrediensene til dressing og bland den i brokkolien. Legg på lokk, og la det hele stå minst 2 timer i kjøleskapet. Rist solsikkefrø i en tørr stekepanne og strø dem over salaten, evt. sammen med baconbiter.

Serveringstips:
Server med grønnsaksuppe og nybakt brød.

Og til slutt noe skikkelig snadder.

Pastasalat med røkelaks eller skinke
150 g jarlsberg-ost
100 g kokt skinke eller røkelaks
2-3 stilker selleri
1-2 epler
2 tomater
Salatblad
3 dl kokt pasta, f.eks. pastaskruer
Friske urter f eks basilikum
Dressing:
2 1/2 dl lettrømme
2 ss sitronsaft
1 ss tomatketchup
1 ts sukker
1/4 ts hvit pepper
Pynt:
2 ss friske urter, hakkede
Skinke- eller laksestrimler

Skjær ost, skinke (laks), selleri, epler og tomater i terninger. Bland i pastaen og legg alt i en stor salatbolle.
Bland dressingen og hell den over like før serveringen,eller server den i en skål for seg. Dryss på noen skinkestrimler på toppen av bollen ved servering.

Og husk at man kan komponere salaten sin selv. Bruk det du har av grønt og prøv deg frem. Ting jeg selv bruker når jeg lager salat er: Agurk, tomater, salat, epler, rosiner, ananas og feks ost. Bruk en slik ferdig dressing og kosen er i boks. Og til slutt ett tips de av dere menn som skal sjarmere en dame, det virker bedre hvis du lager og serverer en skikkelig salat, istedenfor grandiosa, selv om Anders Viestad i dagbladet hevdet at det gikk an å forføre en dame med en pizza, men den var hjemmelagd:)

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:222
Grillmat.Brownies.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.