Nå er ørreten bitevillig!


Oppdatertdato: 2005-04-12 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Det er nå på denne tiden av året at ørreten og fjellørreten, er på sitt mest bitevillige. Akkurat når isen forsvinner er det om ågjøre for de å få i seg masse næring og da biter de godt på det meste.
Om en fisker i hull på isen eller prøver seg med stanga i åpent vann, er denne slanke ørreten(også røya) en delikatesse i stekepanna eller på bål.

Vi halte inn flere sist helg og fikk en skikkelig smaksopplevelse med selvfisket fisk. Og så er det så enkelt å tilberede, at det ikke er noen unnskyldning å gi småfisken som poden fisker til katta.
Fjellørret, ørret og røye kan stekes og evt også røykes. Den er og god pakket inn i folie.

Fjellørret i rømmesaus

Regn 2 stk pr person hvis du er sulten.

4 fjellørreter, á 200 g
mel
salt
pepper
2 ss meierismør
4 dl seterrømme
hakket gressløk

Rens og vask ørreten grundig. Lag små snitt i siden på fisken. Vend fisken i hvetemel tilsatt salt og pepper.
Brun smør i en stekepanne. Legg fisken i når smøret er nøttebrunt, men ikke for varmt.. Stek fisken til den er pent brun på alle kanter. Sjekk med en kniv om den er gjennomstekt ved å stikke inn ved ryggfinnen. Når fisken er ferdig tas den ut av pannen og overflødig fett helles bort.
Tøm rømme i pannen, og gi et oppkok. Dryss over litt salt og nykvernet pepper. Snu fisken raskt i den kokende rømmen. Ikke la den ligge og koke.

Legg fisken tilbake på fat eller tallerken. Dryss rikelig med hakket gressløk over sausen. Slå litt over fisken, og la resten bli servert ved siden av.

Server gjerne med kokte nypoteter og bladsalat til.

Stekt krydret ørret

4 personer

4 ørreter, á 250 g
4 ss smør
2 hvitløkfedder
salt
nykvernet pepper
2 ss sitronsaft
8-10 salvieblader

Skrap og rens fisken, vask den godt under rennende vann og tørk med kjøkkenpapir.

Smelt smøret i stekepanne. Skrell og finhakk hvitløken. Krydre det smeltede smøret med salt og pepper, og rør inn sitronsaft, hvitløk og salvieblader.

Legg fiskene i det varme urtesmøret, og stek dem over middels varme i 4-5 minutter. Snu dem forsiktig, og stek dem i 5 minutter til på den andre siden. Serveres rett fra pannen.

Ørret i fløtesaus

4 porsjoner

4 ørreter, á 200 g
1 liten purre
1 rødløk
1/2 ts salt
2 dl tørr hvitvin
1 dl vann
1 dl kremfløte
1 ts arrowrot
3 ss smør
salt
pepper

Rens og vask fisken. Vask purren og skjær den i fine strimler. Skrell og hakk løken. Legg purrestrimlene og halvparten av løken i en smurt ildfast form. Legg fisken oppå og dryss resten av løken over. Dryss på salt og hell på vin og vann. Dekk formen med aluminiumsfolie og kok fisken midt i stekeovnen ved 200 C i 20-30 minutter.
Ta fisken opp og hold den varm. Ha kraften og løken over i en kjele og la væsken koke en del inn. Rør arrowroten ut i litt av fløten og visp jevningen i kraften sammen med resten av fløten. La sausen koke i 1-2 minutter. Visp smøret i til slutt i små klatter. Smak til med salt og pepper.

Legg ørreten på serveringsfat. Trekk av skinnet og hell sausen over. Server med kokte poteter og grønne erter eller bønner.

Ørret i folie

4 porsjoner

4 ørreter, 1 1/4 kg pr. stk.
1-2 ts salt

fyll:
2 ss smør
1 dl hakket kryddergrønt
1 løk, hakket
sitronsaft
hvit pepper

Rens den hele fisken og tørk den godt. Salte.
Smør et ark folie passe stort for én fisk og legg fisken på dette. Bland fyllet og fordel det i fiskene og legg dem dobbelt. Brett sammen til en pakke.

Legg pakken i langpanne eller stekepanne og stek fisken i stekeovn (250 C i 20-30 minutter) eller oppå komfyren under lokk i 15-20 minutter, eller i glørne på bålet i 5-10 minutter, følg med.
Server fisken i pakken med kokte poteter.

Stekt fjellørret med basilikumsaus

4 porsjoner

4 ørreter, ca 200 g pr. stk.
3 godt modne tomater
2 dl fiskekraft
1 dl hvitvin
2 dl olivenolje
1 ss smør
1 fedd hvitløk
3 ss hakket basilikum
1/2 sitron
smør til steking
salt
pepper

Rengjør fisken og fjern hode og finner. Gjør et snitt i tomatene og dypp dem et øyeblikk i kokende vann. Skrell og grovhakk dem. Rens og knus hvitløken.
Kok inn hvitvin og fiskekraft til det halve. Pisk inn olivenoljen. Tilsett hakkede tomater, hvitløk og basilikum. Rør inn smøret og press over sitronsaft. Smak til sausen med salt og pepper.

Stek fisken i smør til den er brun og gjennomstekt.

Anrett på tallerken med saus omkring. Server på sydlandsk vis med stekte poteter, eller poteter som er presset, tilsatt salt, pepper og litt olivenolje.

Lettrøykt fjellørret

1 ørret
salt
sukker
røykespon

Fileter ørreten(de minste røykes hele), del evt hver filet i to. Strø på litt salt og sukker, og la dem ligge i ca 15 minutter. Skyll fiskestykkene i kaldt vann, og tørk godt med papir.

Har du en røykeovn, har du røykespon i den og lar fisken røyke i ca 5 minutter. Om du ikke har røykeovn, kan du gjøre som følger: Bruk en gammel kjele det ikke er så farlig med, legg røykespon i bunnen og legg en metallrist oppå, evt aluminiumsfolie som du har tykket en del små hull i. Legg fisken oppå, legg på lokket, sett på plate med sterk varme.

Når kjelen er skikkelig varm, lar du den stå i 20-30 sekunder til, og trekker den så vekk fra platen. La kjelen stå med lokk i 4-5 minutter. Fisken vil fortsatt være rå. Bak den ferdig i ovn på 80 C i 5 minutter.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:566


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.