Nå er snart rekene på sitt beste


Oppdatertdato: 2012-09-05 Tema: Skalldyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Magnus Thor Magnusson, Eksportutvalget for fisk


I Norge er det sesong for reker hele året, men nå utover høsten og vinteren er de på sitt beste mener jeg. De fleste kjenner til reker med loff og majones, men det fins mange andre gode muligheter til å bruke reker. Reker er fine i diverse salater, og blir mye brukt i asiatiske retter. Her følger ett knippe alternative bruksområder for reker med gode oppskrifter. Alle er oppskrifter med høye karakterer fra dere.

Først noen enkle forretter/småretter.

Alabama rekesalat

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 182

200 gr rensede reker
salat

Saus:
0,5 stk grønn paprika
4 stang(stenger) selleri
1 fedd hvitløk
3 ss majones
3 ss kremfløte
litt sitronsaft
1 ss ketchup
2 ts tabascosaus
litt pepperrot
salt
hvit pepper

Hakk paprika og selleri smått.
Knus hvitløken med litt salt.
Rør majonesen med halvpisket kremfløte, sitronsaft, ketchup, tabascosaus og hvitløk.
Smak den til med pepperrot, salt og pepper.
Rør paprika, selleri og reker i sausen.
Dekk et fat med salatblader og legg rekesalaten i en haug på. Pynt med noen urensede reker. Serveres som en forrett eller aftenrett med smør og brød til.

Avocado med rekesalat

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 268

2 stk avocadoer, modne
100 gr reker, renset
4 ss majones
4 ss lettrømme
hakket dill
1 ts sitronsaft
salt og pepper
sitronskive
dillkvast

Bland lettrømme og majones. Ha i de øvrige ingrediensene til rekesalaten. Del avocadoen i to og fjern steinen. Fyll rekesalat i hver halve avocado. Pynt med sitronskive og en dillkvast.

Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 485

300 gr reker uten skall (ca 700 g med skall)
8 fedd hvitløk
1 stk lite chilipepper
2 dl olivenolje av god kvalitet
salt
svart pepper

Skjær hvitløksfeddene i tynne skiver og chilien i tynne ringer (fjern kjernen). Varm opp oljen i en panne med høye kanter. Ha i hvitløk og chili og la det frese til det tar litt farge. Tilsett rekene og la dem bli godt gjennomvarme. Ikke for lenge for da kan de bli seige. Smak til med salt og pepper. Fordeles i små porsjonsformer eller lignende. Ha godt brød til.
Og selvfølgelig den klassiske rekecocktailen

Rekecocktail

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 247

400 gr rensede reker
4 stk stor reker med skall
1 stk salat

Saus:
3 ss kremfløte
3 ss majones
3 ss ketchup
1 ts worcestershiresaus
1 stk sitron
salt, pepper og paprika
tynne skiver mørkt brød
sitronbåter

Sausen:
Pisk kremen lett.Bland krem, majones og ketchup. Smak til med worcestershiresaus. Ha i sitronsaft til sausen får passelig konsistens.

Rens rikelig med sprø salat og fyll opp i 4 litt høye glass. Bland rekene i sausen og smak til med salt, pepper og paprika. Fordel rekeblandingen over salaten og pynt med en stor reke med skall.

Dryss litt grovkvernet pepper og paprika over. Server straks med tynne skiver mørkt brød og sitronbåt til å presse over.
Og så noen større retter

Kreolske reker

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 739

750 gr reker med skall
4 porsjon(er) ris
1 stk løk, gul
1 stk paprika
200 gr sjampinjonger, friske
2 ss smør
2 fedd hvitløk, presset
2 krm smuldret tørket rosmarin
1 boks(er) tomater hermetiske, knuste
Ca 2 ss chilisaus, sterk
1 ss sitronsaft
1,5 dl kremfløte
salt
noen dråper tabasco
2 ss persille, hakket

Rens rekene. Kok risen etter anvisningen på pakken. Imens finhakkes løken, paprikaen strimles, sjampinjongene skives og alt freses noen minutter i smør sammen med hvitløk og rosmarin.

Bruk gjerne en teflonbelagt traktørpanne eller gryte. Ha i tomater, chilisaus og sitronsaft. Kok i ca 10 minutter. Hell i fløten og la sausen koke noe inn.

Legg i rekene og varm opp igjen. Smak til med litt salt og tabasco. Rør inn persillen. Server med kokt ris og en enkel grønn salat.
Det er fortsatt mulig å grille.

Reker på spidd

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 352

500 gr reker, store rensede
200 gr sjampinjonger, friske
2 stk grønne paprikaer

Marinade:
1 dl olje
Ca 1,5 ss sitronsaft
0,5 ts worcerstershiresaus
tabasco
2 ts paprikapulver
salt
hvit pepper

Rens sjampinjongene. Skjær paprikaene i biter.
Tre sopp, paprika og reker på spidd. Legg spiddene i marinaden og la dem ligge der i ca 30 minutter.
Ta spiddene opp. La dem renne godt av og grill i 6-8 minutter.
Server med sitronbåter, pepperrotsmør og ristet brød til.

Rekepizza

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 448

200 gr reker uten skall
2 dl ost, revet
2 ts pizzakrydder

Pizzabunn:
1,5 dl vann
1 ts salt
1 ss olje
25 gr gjær
4 dl hvetemel

Pizzasaus:
400 gr hermetiske tomater, grovhakkede
1 stk lite løk, finhakket
2 ss olivenolje eller smør/margarin
2 ts tomatpuré
3 ss frisk basilikum eller 3 ts tørket
2 ss frisk gressløk eller 2 ts tørket
0,5 stk fennikel i tynne strimler
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
litt sukker

Rør ut gjæren i lunkent vann, tilsett olje, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid til en fast glatt deig. Sett til heving i 20 minutter.
Kjevle ut pizzadeigen, ca 40 cm, legg den på bakepapir på bakebrett. La bunnen heve i 10 minutter. Stek pizzabunnen i 10 minutter ved 180 grader.

Pizzasausen:
Surr løken blank i olivenolje eller smør, rør inn tomatpuréen. Tilsett tomatene og fennikelen og la sausen koke på svak varme 8 - 10 minutter.
Tørre urter has i sammen med tomatene slik at de får tid til å trekke i sausen. Friske urter has i når sausen er ferdig kokt.
Smak til med salt og pepper og litt sukker.
Fordel tomatsausen over den halvstekte pizzabunnen og legg reker og ost på toppen. Dryss over pizzakrydder. Stek 10 minutter ved 220 grader til osten har smeltet og fått farge.
Legg over på et fat og dryss litt frisk basilikum på toppen.

Karrysuppe med reker

4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 465

Ca 1,5 stk løk
2 fedd hvitløk
50 gr margarin
3 ss karry
1 boks(er) ferskner
1 boks(er) hakkede tomater
5 dl hønsebuljong
2,5 dl fløte
200 gr reker
Evt. chili
Salt
Pepper

Smelt margarinen og tilsett karry og evt. chili. La karryen bruse av. Løk hakkes fint, hvitløk knuses og helles i gryten. Tilsett tomat, buljong og fløte. kokes i 15 minutter. Skjær fersknene i terninger og tilsett sammen med væsken.

Tilsett rekene og varm suppen opp igjen. Smak til med salt og pepper. Serveres rykende varm med flûtes til.

God appetitt

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1969
Norsk mat.Lavkarbo.
Epler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.