I Norge er det sesong for reker hele året, men nå utover høsten og vinteren er de på sitt beste mener jeg. De fleste
kjenner til reker med loff og majones, men det fins mange andre gode muligheter til å bruke reker. Reker er fine i diverse
salater, og blir mye brukt i asiatiske retter. Her følger ett knippe alternative bruksområder for reker med gode
oppskrifter. Alle er oppskrifter med høye karakterer fra dere.
Først noen enkle forretter/småretter.
Alabama rekesalat
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 182
200 gr rensede reker
salat
Saus:
0,5 stk grønn paprika
4 stang(stenger) selleri
1 fedd hvitløk
3 ss majones
3 ss kremfløte
litt sitronsaft
1 ss ketchup
2 ts tabascosaus
litt pepperrot
salt
hvit pepper
Hakk paprika og selleri smått.
Knus hvitløken med litt salt.
Rør majonesen med halvpisket kremfløte, sitronsaft, ketchup, tabascosaus og hvitløk.
Smak den til med pepperrot, salt og pepper.
Rør paprika, selleri og reker i sausen.
Dekk et fat med salatblader og legg rekesalaten i en haug på. Pynt med noen urensede reker. Serveres som en forrett eller
aftenrett med smør og brød til.
Avocado med rekesalat
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 268
2 stk avocadoer, modne
100 gr reker, renset
4 ss majones
4 ss lettrømme
hakket dill
1 ts sitronsaft
salt og pepper
sitronskive
dillkvast
Bland lettrømme og majones. Ha i de øvrige ingrediensene til rekesalaten. Del avocadoen i to og fjern steinen. Fyll
rekesalat i hver halve avocado. Pynt med sitronskive og en dillkvast.
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 485
300 gr reker uten skall (ca 700 g med skall)
8 fedd hvitløk
1 stk lite chilipepper
2 dl olivenolje av god kvalitet
salt
svart pepper
Skjær hvitløksfeddene i tynne skiver og chilien i tynne ringer (fjern kjernen). Varm opp oljen i en panne med høye kanter.
Ha i hvitløk og chili og la det frese til det tar litt farge. Tilsett rekene og la dem bli godt gjennomvarme. Ikke for lenge
for da kan de bli seige. Smak til med salt og pepper. Fordeles i små porsjonsformer eller lignende. Ha godt brød til.
Og selvfølgelig den klassiske rekecocktailen
Rekecocktail
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 247
400 gr rensede reker
4 stk stor reker med skall
1 stk salat
Saus:
3 ss kremfløte
3 ss majones
3 ss ketchup
1 ts worcestershiresaus
1 stk sitron
salt, pepper og paprika
tynne skiver mørkt brød
sitronbåter
Sausen:
Pisk kremen lett.Bland krem, majones og ketchup. Smak til med worcestershiresaus. Ha i sitronsaft til sausen får passelig
konsistens.
Rens rikelig med sprø salat og fyll opp i 4 litt høye glass.
Bland rekene i sausen og smak til med salt, pepper og paprika. Fordel rekeblandingen over salaten og pynt med en stor reke
med skall.
Dryss litt grovkvernet pepper og paprika over. Server straks med tynne skiver mørkt brød og sitronbåt til å presse over.
Og så noen større retter
Kreolske reker
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 739
750 gr reker med skall
4 porsjon(er) ris
1 stk løk, gul
1 stk paprika
200 gr sjampinjonger, friske
2 ss smør
2 fedd hvitløk, presset
2 krm smuldret tørket rosmarin
1 boks(er) tomater hermetiske, knuste
Ca 2 ss chilisaus, sterk
1 ss sitronsaft
1,5 dl kremfløte
salt
noen dråper tabasco
2 ss persille, hakket
Rens rekene. Kok risen etter anvisningen på pakken. Imens finhakkes løken, paprikaen strimles, sjampinjongene skives og alt
freses noen minutter i smør sammen med hvitløk og rosmarin.
Bruk gjerne en teflonbelagt traktørpanne eller gryte. Ha i tomater, chilisaus og sitronsaft. Kok i ca 10 minutter. Hell i
fløten og la sausen koke noe inn.
Legg i rekene og varm opp igjen. Smak til med litt salt og tabasco. Rør inn persillen. Server med kokt ris og en enkel grønn
salat.
Det er fortsatt mulig å grille.
Reker på spidd
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 352
500 gr reker, store rensede
200 gr sjampinjonger, friske
2 stk grønne paprikaer
Marinade:
1 dl olje
Ca 1,5 ss sitronsaft
0,5 ts worcerstershiresaus
tabasco
2 ts paprikapulver
salt
hvit pepper
Rens sjampinjongene. Skjær paprikaene i biter.
Tre sopp, paprika og reker på spidd. Legg spiddene i marinaden og la dem ligge der i ca 30 minutter.
Ta spiddene opp. La dem renne godt av og grill i 6-8 minutter.
Server med sitronbåter, pepperrotsmør og ristet brød til.
Rekepizza
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 448
200 gr reker uten skall
2 dl ost, revet
2 ts pizzakrydder
Pizzabunn:
1,5 dl vann
1 ts salt
1 ss olje
25 gr gjær
4 dl hvetemel
Pizzasaus:
400 gr hermetiske tomater, grovhakkede
1 stk lite løk, finhakket
2 ss olivenolje eller smør/margarin
2 ts tomatpuré
3 ss frisk basilikum eller 3 ts tørket
2 ss frisk gressløk eller 2 ts tørket
0,5 stk fennikel i tynne strimler
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
litt sukker
Rør ut gjæren i lunkent vann, tilsett olje, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid til en fast glatt deig. Sett til
heving i 20 minutter.
Kjevle ut pizzadeigen, ca 40 cm, legg den på bakepapir på bakebrett. La bunnen heve i 10 minutter.
Stek pizzabunnen i 10 minutter ved 180 grader.
Pizzasausen:
Surr løken blank i olivenolje eller smør, rør inn tomatpuréen. Tilsett tomatene og fennikelen og la sausen koke på svak
varme 8 - 10 minutter.
Tørre urter has i sammen med tomatene slik at de får tid til å trekke i sausen.
Friske urter has i når sausen er ferdig kokt.
Smak til med salt og pepper og litt sukker.
Fordel tomatsausen over den halvstekte pizzabunnen og legg reker og ost på toppen. Dryss over pizzakrydder.
Stek 10 minutter ved 220 grader til osten har smeltet og fått farge.
Legg over på et fat og dryss litt frisk basilikum på toppen.
Karrysuppe med reker
4 porsjoner
Ca kcal pr porsjon er 465
Ca 1,5 stk løk
2 fedd hvitløk
50 gr margarin
3 ss karry
1 boks(er) ferskner
1 boks(er) hakkede tomater
5 dl hønsebuljong
2,5 dl fløte
200 gr reker
Evt. chili
Salt
Pepper
Smelt margarinen og tilsett karry og evt. chili. La karryen bruse av.
Løk hakkes fint, hvitløk knuses og helles i gryten. Tilsett tomat, buljong og fløte. kokes i 15 minutter.
Skjær fersknene i terninger og tilsett sammen med væsken.
Tilsett rekene og varm suppen opp igjen. Smak til med salt og pepper. Serveres rykende varm med flûtes til.
God appetitt
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1969