Nå kommer årets ferske lam


Oppdatertdato: 2006-09-06 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jonny Syversen


De første av over én million lam som i år skal ende på norske middagsbord, er nå på vei til butikkene. I fjor spiste nordmenn over seks kilo hver av det smakfulle kjøttet.

- Som ribba hører julen til, er lammet en sikker vinner når sommeren er på hell.

Tall fra Opplysningskontoret for kjøtt viser at nordmenn i 2005 spiste mer lam enn noen sinne. Hele seks av ti husstander kjøpte lam en eller flere ganger i løpet fjoråret. I år skal det totalt slaktes om lag 1,1 million lam i Norge.

Vi er det folkeslaget i Norden som spiser desidert mest lam. Selv om salget av lammekjøtt har en betydelig framgang både vinter og vår, er det fortsatt høsten som er den aller gjeveste sesongen for lam, sier Thomas Tangen, informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt.

Europas beste slaktehygiene

Kommunikasjonsdirektør i Gilde, Nina Sundqvist, forteller at Norges største samvirkekonsern i år vil slakte om lag 900 000 lam landet over. Hun har stor tro på årets lam, og er spesielt fornøyd med forberedelsene som er blitt gjort før lammene skal under kniven.

Etter det året som har gått, er det naturligvis svært viktig for oss å legge en enorm vekt på hygiene under lammeslaktingen i år. Vi har satt i gang tiltak og strammet opp rutiner, og er nå stolte av å kunne påberope oss Europas strengeste hygienesystem, sier Sundquvist. Hun er glad for at tiltakene har skapt en ny bransjestandard også hos andre norske slakterier.

Flere unge lammespisere

Fremdeles er det gruppen voksne mellom 40-59 år som er de aller største tilhengerne av lammekjøttet, men Opplysningskontoret for kjøtt kan nå fortelle at også de yngre gruppene er på glid når det gjelder det tradisjonsrike norske kjøttet.

Det er hyggelig å se at aldersgruppen 30-39 år spiser mer lam. Lam er ikke bare godt, men også spennende. Kjøttet er selvsagt hovedingrediensen i tradisjonsrike retter som lammestek og fårikål, men kan også brukes i andre og mer eksotiske retter, sier Tangen.

Lam i verdensklasse

Mikael Forselius er kokk ved Rica Nidelven i Trondheim, og mottok i fjor Trøndersk Matpris 2005. Han har et stort engasjement for tradisjonell norsk mat, og har mye positivt å si om det norske lammekjøttet.

Fordi sauebønder i Norge fremdeles lar lammene beite i utmark, er det et en helt spesiell klasse over det lammekjøttet vi forbrukere finner i ferskvaredisken, sier Forselius. Kokken som opprinnelig kommer fra Sverige mener det norske lammet er av det beste som finnes på markedet verden over.

Fakta om lammet og lammespiseren:

  • Det vil i 2006 bli slaktet om lag 1,1 millioner norske lam.
  • Salget av lammekjøtt har i løpet av de to siste årene økt med seks prosent.
  • Seks av ti husholdninger kjøper lam minst en gang i løpet av året.
  • Antall kilo per kjøper økte i 2005.
  • Lammekjøtt spises mest i aldersgruppen 40-59 år.
  • Husholdninger i Nord-Norge, på Vestlandet og i Midt-Norge kjøper mest lammekjøtt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:919Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.