Nå kommer de norske jordbærene for fullt


Oppdatertdato: 2014-06-19 Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Sommervarmen har gitt oss en veldig tidlig sesong, og sortene Korona, Frida, Zefyr og Sonata kommer nærmest stormende samtidig. Det høstes både i Rogaland, på Sørlandet, i Vestfold, Østfold, Buskerud og på Møre. Kvaliteten er meget bra, så da er det bare å glede seg.
Vi spiser stadig mer bær, år for år. Omsetningen i 2013 lå på nesten 1,4 milliard kr. Det var en økonomisk vekst på hele 21,6 % fra 2012.
Vi har hatt høysommer over store deler av landet i dagevis, noe som gir tidlige jordbæravlinger. Det beregnes full markedsdekning av herlige norske jordbær fra midten av juni. Den sorten vi spiser mest av er Korona, men den nyere sorten Sonata ser også ut til å vinne et stadig større marked.
Jordbær er vårt største bær hva forbruket angår. Hver og en av oss spiser nesten 5 kg, og i den norske sesongen fråtser vi. Jordbær har vi lange tradisjoner for å bruke i matlagingen. Tidligere ble det drøyd utover vinteren, og det ble syltet og saftet og etter hvert fryst bort. Nå har det blitt annerledes. Vi spiser disse herlige sommerbærene i full monn sesongen igjennom, og så fortsetter vi å kjøpe friske importerte bær resten av året.
Vi har tradisjon for å spise jordbær med fløte på. Men jordbær med is eller vaniljesaus og i kaker er heller ikke å forakte. Men bruksmønsteret har også forandret seg mye. Sommerlige dessertsalater med jordbær, grønne matsalater med røde bær, i drikker og smoothie, som tilbehør til sommerens spekemat og ostefat, og vi lar jordbærene riktig bugne til all grillmat. Bær til frokost og i lunsjvarianter er blant de nye bruksområdene. Også jordbær med balsamico eller pepper på er en nytelse.
Barn elsker jordbær. Det er både ernæringsmessig sunt og det skjerper appetitten. Det gir matglede for barn å få starte et måltid nettopp med sesongens gode jordbær. La dem få tre jordbær på både pinner og på strå, få lage en god middagssalat med jordbær i eller en fristende jordbærsmoothie. Friske bær til frokost og i nistematen hører også med. Det vil bidra til å legge grunnlaget for sunne matvaner og stor matglede senere i livet.
Jordbær er rik på vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter. De har svært få kalorier, bare 37 kcal pr. 100 g vare.
Jordbær er historisk en ung kulturplante. Ville markjordbær har eksistert lenge. Først på 1700-tallet klarte man å krysse fram et større jordbær med noe bedre holdbarhet. Etter videre krysninger kom man fram til den typen vi kjenner i dag, og som er populær over hele verden.

Visste du at...?

  • Jordbær har i gjennomsnitt 200 frø.
  • I Belgia finnes det et eget jordbærmuseum (Musée de la Fraise).
  • Jordbær er i samme familie som roser, Fragraria. Navnet kommer fra det gamle latinske ordet "fragrant". I dagens Italia brukes fortsatt ordet "fragola" om jordbær.
  • I Frankrike ble jordbær sett på som et afrodisium og en suppe laget av jordbær, uttynnet rømme, agurkurt og melis ble gjerne gitt til nygifte.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2926
Grillmat.Lavkarbo.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.