Nå kommer jordbærene


Oppdatertdato: 2010-06-10 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama,frukt.no, kylling.no,


Oslo (NW): Jordbærene kommer omtrent en uke senere enn vanlig, men er nå bare få dager unna. Aviser har meldt at sesongen er to uker forsinket på grunn av den kalde vinteren. Det er en liten overdrivelse.
– Slik det ser ut nå blir de norske jordbærene omtrent en uke forsinket. Fra 15.-20. juni begynner de første bærene å komme ut i butikkene, mens sesongen er i full gang først mot slutten av måneden, sier jordbærsjef Roger Utengen i Bama.
Den snørike vinteren kan til og med ha vært en fordel. Planter innpakket i snø har det lunt.

– I snøfattige vintre risikerer vi at en del planter bukker under for frost. I år ser det ikke ut til å være noen frostskader, sier Utengen.

Øker på

De første norske jordbærene er allerede plukket, men er for de få. Bama regner med at uke 28 og 29, midt i juli, blir sommerens store jordbæruker i år.

– Men vi kan så klart aldri gardere oss helt mot været. Dersom det plutselig skulle bli fire uker med regn ser alt annerledes ut, sier Utengen.
Bama har et femtitalls jordbærprodusenter i sving. De største befinner seg i Vestfold og Lier utenfor Drammen, noen litt mindre i Østfold Hedmark, Toten og på Jæren. Fruktgrossisten får etter hvert også større mengder jordbær fra åkre i Trøndelag, som i praksis betyr at sesongen forlenges.

Ny type

De norske jordbærene profitterer smaksmessig på den norske sommeren. Lange, lyse dager kombinert med relativt kjølige netter gir mye søtsmak.
Norske jordbær har vært synonymt med typen Korona. Men det kan endre seg.

– Vi har plantet 100-150 mål av en ny type som heter Sonata, som vi har tro på. Den skal være mer holdbar enn Korona, men samtidig ha den gode smaken og den innbydende rødfargen, sier Utengen.
Sonata-bærene vil i første omgang bli å få tak i på bensinstasjoner og storkiosker.

Noen raske oppskrifter til de første bærene.

Jordbær og kiwi smoothie

2 glass

Hvert glass gir ca 319 kcal

250 gr jordbær
3 dl fruktyoghurt med jordbær
1 stk banan - i skiver, gjerne frossen
1 stk kiwi
2 dl ananasjuice

Legg alle ingrediensene i mikseren og kjør til en jevn masse. Hell i glass og server straks. Del gjerne litt ekstra kiwi i biter og legg i smoothien. Serveres umiddelbart.

Enkel bløtkake med jordbær

1 kake gir ca 12 stykker.

Hvert stykke gir ca 228 kcal

Det kan og brukes ferdig sukkerbrød

4 stk egg
1,5 dl sukker
1,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt
1,5 kurv(er) jordbær
4 dl kremfløte

Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Hvetemel og bakepulver blandes og røres lett inn. Røra tas over i en smurt rund kakeform. Inn i ovn, C. Steketid ca. 30 min. 150 grader

Kakebunn avkjøles og deles så i to før den fylles med pisket krem og jordbær i skiver. Pyntes med krem og hele, halve eller skivede jordbær.

Jordbær fromasj

6 porsjoner

ca 387 kcal pr porsjon

4 stk egg
1,5 dl sukker
4 dl kremfløte
8 plate(r) gelatin
2 dl rørte jordbær

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i blandingen med eggedosis og krem. Ha i bærene til slutt og bland lett. Fyll fromasjen i små skåler og sett den kaldt. Pynt desserten med jordbær og server jordbærsaus til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1907
Slanking.Lavkarbo.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.