Nå shopper vi badevekter


Oppdatertdato: 2014-02-04 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Colourbox


Fra desember til januar øker salget av badevekter med over 40 prosent hos Biltema.
– Interessen for badevekter har flere topper gjennom året, og januar er den første. Den andre kommer i april og er på høyde med januarsalget, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema.

– Nå er det nyttårsforsettene som følges opp. Om tre måneders tid er det badesesongen som er utløsende faktor, sier han.
Manualer, yogamatter og treningsapparater går også unna nå rett over nyttår.
Samme januarboom opplever treningssentrene.

– 20 prosent av årets innmeldinger kommer i årets første måned. Det er høyere aktivitet i januar og februar, men et stort sett jevnt bra besøk hele året tyder på at folk er flinke til å tenke langsiktig, sier Lars-Einar Petterson i SATS Norge.

Unngå jo-jo

Til tross for stort helsefokus, øker nordmenns vekt. To av tre ligger nå over Verdens helseorganisasjons definisjon av overvekt, en BMI på 25 eller mer.

– Et par kilo for mye kan alle få vekk, men de kommer fort tilbake igjen hvis du etter en stund fortsetter i samme spor som før du begynte slankingen, sier Hege Gade, doktorgradsstipendiat i psykologi ved Senter for sykelig overvekt (SSO) i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold i Tønsberg.
Det kan være mange årsaker til at man ikke lykkes med å opprettholde sunne vaner og en stabil kroppsvekt. Men noen forklaringer går igjen.

– Vi må slutte å tro på mirakelkurer og at vi skal vinne i Lotto. Vil du hindre kiloene i å komme tilbake, må du se på hva du kan gjøre hver dag. Veldig mange har lett tilgang på snop og godteri som de småspiser hele dagen. For store middager er også en felle, sier Gade.
En rosinbolle kan ha 450 kalorier som du skal løpe en stund for å bli kvitt.

– Du må prøve å kartlegge hvor dine kaloribomber i hverdagen ligger, sier Gade, som også er tilknyttet Universitetet i Tromsø gjennom forskningen sin.

Lik veietid

En god del av de mekaniske badevektene stopper på 120 kilo, Biltemas på 130. De elektroniske går som regel til 150 kilo.

– De elektroniske vektene har i stor grad tatt over for de mekaniske med viser og tallskive. Jeg vet at det nå finnes badevekter som går helt opp til 200 kilo, men vi tror 150 fortsatt dekker behovet for de fleste, sier Tommy Fredriksen i Biltema.
Det beste tidspunktet for å veie seg er om morgenen, etter dobesøk, men før frokost.

– Vekten din kan variere med flere kilo i løpet av en dag, men er mest stabil om morgenen, sier ernæringsfysiolog Morten Mørland i Finishline. Mørland gir blant annet ernæringsråd til Thor Hushovd.
Vekten kan også variere mye fra dag til dag.

– Det gir liten mening å veie seg daglig. Har du for eksempel spist mye saltholdig kost, vil det binde mye vann. Det beste er å se på det over tid, med veiing kanskje en gang i uka eller annenhver uke, sier Mørland.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1812


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.