Nå trenger vi matro


Oppdatertdato: 2015-06-02 Tema: Diett og allergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mills Kilder: PRM, Mills


Nå trenger vi matro!
Det går knapt en dag uten at vi blir bombardert med diett-tips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og nær omgangskrets. Nå er 8 av 10 nordmenn lei av forvirringen, viser en ny undersøkelse. – Det er på tide å ta matroen tilbake, sier Mills-sjefen.
Ekspert-Norge har aldri vært større, og daglig knives det om å vinne frem med råd om hvordan vi skal leve livene våre, hva vi bør spise og hva som er sunt.

– Dette skaper forvirrede og usikre forbrukere, og tar motet fra folk. For mange har mat blitt en kilde til stress og uro i hverdagen, og vi vet ikke lenger hva som er sunt og godt for oss, sier Tore Haugsdal, administrerende direktør i Mills DA.
En fersk og landsrepresentativ undersøkelse blant 2600 respondenter, gjennomført av Respons Analyse, underbygger bekymringen. Her svarer hele 8 av 10 at de forvirres av motstridende kostholdsråd, og halvparten av oss synes det er vanskelig å vite hva som egentlig er sunt.

– Støyen rundt kosthold gir inntrykk av at trenddietter og slankekurer er noe folk flest er opptatt av, men det kan umulig stemme når 9 av 10 nordmenn i undersøkelsen mener det er for mye mediefokus på nettopp dette, sier han.
Nå har Mills satt seg et ambisiøst og langsiktig mål om at folk flest - og unge spesielt - skal få et godt og avslappet forhold til mat igjen.

– Vi ønsker å samle alle stemmene som ønsker å tone ned presset, stresset og forvirringen som omgir måltidet, og ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat. De aller fleste kommer langt med et vanlig, variert, sunt kosthold, og kan stenge ute alle de «gode» rådene som omgir oss fra ulike kanter. Vi har kalt initiativet Matro, og det skal være en bevisstgjøring om at kostholdshysteriet har gått for langt. Vi håper at både bransjekolleger, myndighetene og helsesektoren vil jobbe sammen med oss om dette, sier Haugsdal.

Lanserer film om spisefrustrasjon

For å sparke i gang initiativet og virkelig understreke hvor stor og usunn del mat har fått i livet vårt, lanserer Mills nå en film med mennesker som forteller sine egne historier om hvor vanskelig mat er blitt i deres hverdag. I tillegg har Mills inngått et langsiktig samarbeid med psykiater Finn Skårderud - som er en internasjonal anerkjent ekspert på spiseforstyrrelser - og hans stiftelse Villa Sult.
Skårderud synes det er svært positivt at Mills ønsker å gi offentlig utrykk for sin misnøye med presset rundt kosthold, mat og helse.

– Flere lever så sunt at det er usunt. For mange er ikke lenger mat noe de bare spiser, men noe de gruer seg til – og det forringer livskvaliteten deres. Det gjelder nok flere av oss enn vi kanskje tror, og konsekvensene for både individer, familier og samfunn er store. Jeg tror vi er tjent med en debatt rundt konsekvensen av all forvirringen og støyen knyttet til kosthold, for å ta tilbake et sunnere forhold til maten. Til syvende og sist handler det om hva slags samfunn vi ønsker å gi til barna våre, sier Finn Skårderud.

Hva kan Mills bidra med?

Vi i Mills ønsker å være en aktiv motpol til alle «ekspert»-stemmene som daglig omgir oss med skiftende og sprikende råd om hva vi bør spise og hvordan vi bør leve livene våre.

Mills har vært en sentral del av norsk matvarebransje i 130 år, og blitt en naturlig del av måltidet for mange. Vår oppgave har hele tiden vært å gjøre det enklere for folk flest å spise sunt og godt, og samles rundt måltidet der mat er mat, og alt annet tema for samtalen. Vi er, og har vært, fri for diettjag og alternative råd – vi legger myndighetene sine kostholdsanbefalinger til grunn for maten vi produserer, og hva disse sier at bør inngå i et vanlig, sunt norsk hverdagskosthold.

Vi tror at det folk trenger akkurat nå, er ro. Matro. Vi ønsker å sette kostholdshysteriet på dagsorden, for å bidra til at folk får tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2990
Norsk mat.Vafler.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.